България се прости с патриарх Неофит

България се прости с патриарх Неофит

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С почести и ритуал, подобаващ на погребение за държавен глава, България днес изпрати в последния му земен път Негово Светейшество Неофит - патриарх на България и Софийски митрополит.

Той бе погребан в митрополитската катедрала "Св.Неделя", каквото е било неговото желание. Патриархът ще почива до екзарх Йосиф.

От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство се стекоха в храм-паметника, за да почетат паметта на патриарха. Почетен караул от гвардейци е разположен около ковчега с тленните останки на Неофит.

Първо беше отслужена заупокойна Света Литургия. Стотици желаещи се поклониха пред патриарха, сред тях бе и последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски, който след като се сбогува, зае своето място до царския трон в катедралния храм.

Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и кметът на Столична община Васил Терзиев също присъстваха на литургията.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна около 10:15 ч. Малко след 11:30 ч. той оглави опелото за българския патриарх и заедно с представителите на останалите поместни православни църкви говори и пя на гръцки.

Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние - смирение и чистота, милосърдие и човеколюбие, безкористна любов, търпение и мъдрост, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и призова да пазим неговото богато духовно наследство. 

След като бе опят, патриарх Неофит бе пренесен до своя последен дом - митрополитския храм "Света Неделя" със същия лафет, който е използван през 1943 г. за погребението на цар Борис III. Той бе предоставен на БПЦ от Българската армия, заедно с БТР, който го теглеше по време на литийното шествие.

Тленните останки на Неофит бяха доставени до специално подготвения гроб в църквата "Света Неделя".

Ковчегът беше пренесен под звуците на траурния марш, носен от гвардейци. Камбанен звук огласяше пространството.

На място присъстваха представители на българския църковен и политически елит. Митрополитите се молиха за упокой на душата на патриарха. Площадът около църквата бе изпълнен от десетки граждани.

Източници: dnes.dir.bg, dariknews.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Браво, че институциите почетоха Петриарха!

    16 Март 2024 14:50ч.

    Най-после нещо да се направи с уважение и мащаб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически ИДИОТИ

    16 Март 2024 15:28ч.

    Украинеца магаренко се отчете с двата БТР-а, показвайки все още наличието им в БА, надявайки се по този начин да си запази поста. Нямали 6 коня, затова избрали бтерите. Палячовци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Март 2024 17:45ч.

    Около 30 % в Храма са охранители на властниците ! Личат си по снимките и не излъчват тъга ......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнителна почит за един патриарх

    16 Март 2024 18:53ч.

    да го влачат с БТР-и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пушкаров

    16 Март 2024 20:03ч.

    Тоя БТР защо го ползват за погребение, та не са го пратили на УсрАйна, я да качват украинския поп на него и даго засилват за бойнито поле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    16 Март 2024 14:57ч.

    Северна Корея на ума. Кой го познава, кой не, кой с неоснователна причина, кой съвсем без никаква причина - но цял град се тръшка и реве за патриарха, който е управлявал една нефункционална църква, напълно безразлична към страданието на бедните и безпризорните! Пошли лицемери! Няма такъв, който да ви изгони от храма, но пък ще си умрете непълноценни хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Март 2024 17:46ч.

    Стреснах се когато Антоний го сравни с Христос !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северна Корея...

    16 Март 2024 18:52ч.

    не е направила МБР без ум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    16 Март 2024 20:54ч.

    И ти като си просветлен атеист, какво правиш за бедните и онеправданите? Глупак си, приятелю. Основната роля на Църквата е да се грижи за човешките души, а грижата за бедните и безпризорните (за които в не малко църкви готвят обяд и т.н.) идва на второ място. Ти отричаш съществуването на душата, което е твое право, затова и не разбираш каква е ролята на Църквата. Ама май си и глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    16 Март 2024 17:49ч.

    Участието на вселенския патриарх в службата и това, че чете на гръцки е гавра с паметта на дядо Неофит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към жалките политически атеисти!

    16 Март 2024 18:18ч.

    Докато си научите духовните уроци съсипахте държавата! Всичките сте лъжливи вярващи! Ако поне 1 Божие правило бяхте спазвали в живота си, щяхте да сте сред хората, които всеки ден предавате и лъжете в очите! Господ да Ви съди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    16 Март 2024 18:25ч.

    Най вярващите са курвенско славянските северно азиатци, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не спомнувай излишно името Господне,

    16 Март 2024 18:26ч.

    защото твоя Бог няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му. Колкото по се кръстете , толкоз по-лукавите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокуку,

    16 Март 2024 18:55ч.

    Най-вярващи са безспорно финландските лезбийки, втори - холандските педеруги. Българските джендъри като тебе са в дъното на класацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    16 Март 2024 19:14ч.

    Погребението на Патриарха Български Неофит беше изключително събитие. Изпълнението на българския химн преди поставянето на тялото на патриарха в новия му дом предизвика огромно вълнение, усещане за държавност. Мислех, че българите сме загубили достойнство, а то не било съвсем така. Бог да прости патриарх Неофит - чета словата му с наслада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    16 Март 2024 19:27ч.

    Православният канон изисква жените да влизат в църквата поне дискрертно забрадени. В България малцина го спазват. Между тях днес не бе нито плашещо рошавата Йотова, ни Габриел, ни академичето Денков. Апропо Денков изглеждаше отегчена и дори леко засрамена, че участва в опелото на Патриарха. Забеляза се също, че Нейно Габриелство направи кръстен знак като католиците - с отворени пет пръста. Не обърнах внимание кое рамо докосна първо - лявото или дясното. Нищо чудно да е католичка, докато Денков навярно е мохамеданин - прилича на същенски Ески Заарска казълбашия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да прости дядо Неофит!

    16 Март 2024 20:01ч.

    Сатаните го употребиха. Какво право има българомразеца Въртоломей да води опелото! С какво право довлече разколника от Украина! Що за история беше това с Бтр-а и гвардейци вместо конски впряг и монаси! И на края какво беше това свирене на химна и “покойници” от военния ритуал. Кекво ни чака с тия митрополити любители на светското и оставящи назад духовното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте,

    16 Март 2024 20:16ч.

    цял ден се спекулира политически и с последното му "послание", приписвано му към време, когато беше в реанимация. Светла и блажена памет на дядо Неофит! Бог да пази църквата ни от политически употреби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    16 Март 2024 20:44ч.

    България трябва да се прости с руското православие и славянство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    16 Март 2024 20:56ч.

    Православието не е руско. Славянството е произход и с него не можеш да се разделиш. Направи услуга на България и емигрирай, като я мразиш толкова. Свободен си да го направиш, плиткоумен ибрикчия такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    16 Март 2024 21:42ч.

    Ниската себеоценка е личностен проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • към самонареклия се 'кмет'

    17 Март 2024 7:08ч.

    Високата самооценка, видна от вербалните ти полюции, е проблем за околните. Личностен не е защото първо трябва да си личност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детон

    16 Март 2024 21:13ч.

    Ченге и доносник на ДС го влачи БТР докато некви пеят на гръцки. На фона на всичката тази пародия само Митрофанова е забрадена в храма, както повелява църковния канон на нашата православна църква. Останалите "вярващи" българи са там за селфи за фейсбук и защото е модерно. Липсваше само един имам да дръпне една серенада на турски за да е пълен целия този ПОТРЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патриархът не би искал това

    16 Март 2024 21:15ч.

    Четири дена от сутрен до вечер, единствено тази новина, нищо друго. Прекалено беше, сякаш в България друго не случва. В крайна сметка човекът бе на 78 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме да се простим, ама не дават

    16 Март 2024 21:23ч.

    Инфотерор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    16 Март 2024 21:25ч.

    Учудващо бе, че скромният хрисим праведник Неофит, Партиарх Български, бе изпратен с толкова помпозна церемония. "Суета на суетите, казва проповедникът; суета на суетите, всичко е суета" - е изрекъл Еклисиаст. Суетна май стана и погребалната церемония, нагласена по-скоро заради живите, отколкото за о бозе починалия патриарх. Много хора, които са били близки с него, споделяхя тези дни, че той бил скромен молитвеник, чужд на житейския блясък и изкушения. А го проводиха с някаква объркана ориенталска смесица между погребение на кралска особа и православен архиерей. Странно е и защо Негово Светейшейство избра на легне пред църквата "Света Неделя"? Защо предпочете тягосния шум на градската суетня, близо до тунела на метрото, подрънкването на трамвая, минаващите наблизо нощни пиянски компании, канализационни тръби, просяци, сватбени шумотевици и т.н. Защо вместо всичко това той не избра покоя на манастирския двор в гроб, ухаещ на земята, от която сме направени и на която отново ще станем. Гроб под едри като коледни прасета звезди. Гроб сред ведри утрини, есенни мъглици, петльов кукуриг, камбанен звън, монашески песнопение. И святата компания на бабички- богомолки с черни забрадки, които още хиляди години ще минават край гроба, носещи полски цветя и коливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първоначално беше съобщено,

    17 Март 2024 7:33ч.

    че желанието му е било да намери покой в Троянския манастир. Монасите там очакваха именно така да се случи... Но...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поради невъзможност

    17 Март 2024 7:56ч.

    Тоя грозен БТР не може да стигне до троянския манастир. Най-много до поделенията на жандармите във Враня, откъдето излизаха да нападат протестиращите граждани през 90те години. А бяха основно средство за терор по време на "възродителния"процес. Със сигурност българските турци имат все така добри спомени за тая грозна машинария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо се сещам

    16 Март 2024 21:38ч.

    че по история сме учили за църковните борби на българите в храмовете да се служи на български а НЕ НА ГРЪЦКИ. Днес благодарените на фарисеите в расо и в костюмчето опелото на българския патриарх беше на гръцки отслужено от американско-турския агент дошъл да си хортува с плъха и жиравката за Украйна. Отвратително. Дядо Неофит дали не се обръща в гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    17 Март 2024 0:26ч.

    Админите, МНОГО ВИ МОЛЯ! Махнете го тоя "ангел" поне от коментарите на новините за Патриарха! МОЛЯ ВИ! До доц. Карачибук. Покойният ни Патриарх е силно и емоционално свързан с катедралата Света Неделя. Там е възведен в йеромонашеско и архимандридско достойнство. В тази любима и прекрасна столична черква е служил често като викарий на Софийския митрополит и като част от администрацията на Синода. И затова е избрал черква, близка до сърцето му. Лично решение. Нямаме право да го коментираме дори. И последният между нас има право да реши къде да е последният му дом- защо не и Патриархът ни? Аз пък се радвам в скръбта си, че е тъкмо в Света Неделя. Така ще мога често да слагам по някое цвете. Освен, че всеки ден от и за работа все покрай него ще минавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другарко Костова !

    17 Март 2024 6:58ч.

    Айде без нравоучения, партийна секретарке ! Гледайте си там маргаритките с другаря Костов, дърти атеисти !💩💩

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи