България се обяви против петролно ембарго срещу Русия

България се обяви против петролно ембарго срещу Русия

"Лукойл Нефтохим" трябва да спре работа без руско гориво

Държавите от ЕС не се споразумяха в сряда за въвеждане на забрана за внос на руски петрол, каквато се обсъжда в последните дни. Постоянните представители на държавите членки на съюза не са успели да постигнат съгласие за налагането на ембарго, тъй като четири страни са се обявили против - България, Унгария, Словакия и Чехия. Преговорите по този въпрос ще бъдат подновени в четвъртък, 5 май, съобщи "Гардиън", позовавайки се на агенция "Ройтерс".

По-рано през деня вицепремиерът Асен Василев обяви позицията на страната. "България ще поиска да бъде временно изключена от петролното ембарго върху Русия по подобие на Унгария и Словакия", съобщи Василев в интервю за "Капитал". Според него страната ни може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата.

"От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция "спираме всичко за всички" - е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение", казва Василев.

Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, тъй като това ще разруши енергийната ѝ сигурност, каза министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Пакетът санкции на Брюксел ще забрани петролните доставки от Русия за Европа със сравнително кратко предизвестие. В случая на Унгария - до края на годината", посочва Сиярто във видео, публикувано във "Фейсбук". Министърът допълва, че Унгария не може да подкрепи мерките в сегашния им вид. Будапеща може да одобри тези мерки само ако вносът на петрол от Русия по петролопроводи бъде изключен от санкциите, каза Сиярто.

Словакия иска 3-годишен преходен период за постепенно отказване от руския петрол, заяви икономическият министър Рихард Сулик. Страната получава почти всичките си количества вносен петрол от Русия, най-вече по тръбопровода от съветско време "Дружба", и заедно с Унгария настоява за изключение от планираното от ЕС петролно ембарго. Мерките, разработвани от Европейската комисия, предвиждат поетапен отказ от руския петрол в рамките на шест месеца, а от преработени петролни продукти - до края на годината.

"Съгласни сме с тези санкции, но заявяваме, че имаме нужда от преходен период, докато се адаптираме към ситуацията. Това, което се обсъжда днес, е продължителността на преходния период", посочи Сулик. По думите му по-дълъг период ще даде време за осигуряване на алтернативни източници.

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски петрол до края на 2023 г. съгласно действащите договори.

Чехия ще подкрепи въвеждането на ембарго, ако ѝ бъде предоставен преходен период от 2-3 години, посочи премиерът Петър Фиала, цитиран от ТАСС. Страната планира през това време да работи по увеличаване на капацитета на петролопроводите, по които ще доставя черно злато от алтернативни източници.

Чехия е сред членките на ЕС, които са най-силно зависими от руския петрол. Според местни медии от Русия идват 99% от количествата, необходими на чешките потребители. Фиала неотдавна заяви, че зависимостта на страната от руската суровина е над 90 процента.

"Лукойл Нефтохим" не може да работи без руски петрол

Бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще спре да работи, ако се реализира предложението на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС, стана ясно от изказване на държавния представител в "Лукойл" Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов коментира, че е възложил да се направи анализ за замяна на сегашните между 50% и 60% количества руски петрол "Urals". В момента остатъкът се осигурява през борси - от Саудитска Арабия Кувейт и други държави. Ще се провери дали може да се увеличат доставките оттам, но Първанов изрично отбелязва, че технологично нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без руски петрол и ако спрат напълно руските доставки, тя най-вероятно ще трябва да спре работа. Ако обаче ембаргото е частично, дори при доставка на 10% руско гориво, "Нефтохим" ще може да продължи да работи.

Красимир Първанов припомни, че с осигуряването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското дружество "Литаско". "То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните продукти на предприятието", изрично подчерта Първанов.

Той каза още, че за момента доставките продължават ритмично, а рафинерията разполага с известен технологичен резерв от доставен суров петрол.

"Ако "Лукойл" спре да работи, ще търсим алтернативни източници за осигуряване на суровината. При петрола това е много по-лесно в сравнение с газа", заяви пред Mediapool председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия в момента доставя около 60-70% от горивото на българския пазар. "Това е голям процент и той логистично трудно ще бъде заместен, като това е възможно да се случи от най-различни източници", подчерта Делчев.

По думите му българските бензиностанции зареждат масово с гориво от "Лукойл" заради по-ниската цена и по-малките разходи за транспорт. Делчев обясни още, че не е наясно до каква степен са запълнени резервоарите на "Лукойл" и колко дълго рафинерията може да продължи да работи при спрени доставки на руски петрол.

До момента няма официална позиция на бургаската рафинерия по предложението на ЕК.

В 15.30 ч. е насрочено извънредно заседание на Народното събрание за спрените доставки на природен газ от страна на "Газпром експорт", на което ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов, изпълнителните директори на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", председателят на КЕВР, както и ръководителите на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване". Очаква се да бъде засегната и темата с евентуалното петролно ембарго.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • Haho

    04 Май 2022 18:34ч.

    Заглавието е подвеждащо- всъщност от четирите държави само Унгария е против ембаргото. Другите три, вкючително и България са на позицията “хем сърби, хем боли, хем ще ми се” - съгласни с ембаргото, ама тях да ги изключат от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоно така, поредното заглавие нямащо нищо общо с фактите,

    04 Май 2022 23:19ч.

    а и със съдържанието. България не се е обявила против, а се е помолила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роби

    05 Май 2022 7:19ч.

    Турското робство ни научи да се молим, просто рефлекс познат на враговете ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма газ, няма нефт, нищо няма за вас докато не послушате народа

    04 Май 2022 18:38ч.

    Нещо не разбирам как това е новина? Вече няма какво да се краде, Путин колко пъти да обяснява на малоумните? Ах, сега от къде ще крадат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    04 Май 2022 19:36ч.

    Стига с тоя Путин, бе. Като ти е толкова мил ходи в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще дойде

    04 Май 2022 20:18ч.

    Мммм, май се изчерпа, троле? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, човекът с ник - псувня е поохлдил малко ентусиазЪма

    05 Май 2022 1:54ч.

    до вчера употребяваше "путята" и "русийката" за да подсили злорадството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    04 Май 2022 18:47ч.

    Не само че няма да има евтин нефт, а изобщо няма да има нефт. Някой ще се постарае да отклонява доставките, които ЕС смята за алтернатива. Това ще бъде част от наказателния процес за санкциите. Скоро еврогеювете ще разбират, че колкото повече мърдат, толкова повече им излиза и няма вече кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краят на петродолара

    04 Май 2022 18:53ч.

    FT: 2 големи държави започнаха да изкупуват руския петрол, отказан от ЕС, на промоционални цени - https://blitz.bg/ikonomika/ft-2-golemi-drzhavi-zapochnakha-da-izkupuvat-ruskiya-petrol-otkazan-ot-es-na-promotsionalni-tseni_news883886.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Май 2022 19:24ч.

    излезте от ес и нато никои не мисли за нас а за печалбите от оръжието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правилно,

    05 Май 2022 1:58ч.

    толкова мислеха за нас и когато се разправяхме за превозвачите... Мизерният живот на нашите международни шофьори само караше достойните франсета да си бръчкат префинените носове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    04 Май 2022 19:36ч.

    Някои хора си живеят още в СИВ и Варшавския договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС.СССР, както виждате, не си е отивал - еврокомисарите са ни запътили отново към светлото бъдеще на саможертвата

    04 Май 2022 19:48ч.

    Например такива като теб... нужно е декомунизирането ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    04 Май 2022 19:42ч.

    Няма начин да разиграват така Русия, тука има тука няма.Ако има ембарго и ние сме вътре, няма как Русия да ни направи компромис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние сме не само вътре,

    05 Май 2022 2:00ч.

    но сме сред ИНИЦИАТОРИТЕ на санкциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    04 Май 2022 22:38ч.

    Какво разсъждават. Русия ще въведе санкция кум Лукойл и минаваме на конска тяга и дърва. ДПС може да ги осигури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    05 Май 2022 9:29ч.

    Подаването на газ от изток спря, но подаването на зъз на запад продължава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи