България представя пред НАТО плановете си за усилване на източния фланг

България представя пред НАТО плановете си за усилване на източния фланг

Снимка: БТА, архив

 

Министърът на отбраната Стефан Янев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, съобщава БНР.

 

Очаква се на срещата България да представи плановете си за усилване на източния фланг на Алианса заради ситуацията по руско-украинката граница.

 

Бойна група на принципа на батальона се очаква да предложи българската страната на съюзниците. Числеността ѝ трябва да е до 1000 души. Плановете са обаче, ако страната ни няма част от способностите за попълването на групата, те да дойдат от страните-членки. 

 

В страната ни вече дойдоха самолети на НАТО. Испанските „Юрофайтър“ вече направиха тестови полети над София, Вана, Бургас и Безмер. До края на март те ще участват с българските МИГ-ове в охраната на въздушното пространство. Очаква се след това да дойдат и два нидерландски Ф-35.

 

В Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев ще се срещне и с американския секретар по отбраната Лойд Остин. Темата ще е обявеното забавяне на доставката на нови осем изтребителя Ф-16 за България. Премиерът Кирил Петков обяви, че забавянето ще е две години. Но само преди ден КСНС при президента препоръча „изпълнителната власт да предприеме действия за ускоряване придобиването на нова техника по вече сключени договори.

 

 

 

 

Коментари

  • мармота без станиола

    16 Фев 2022 9:21ч.

    България е суверенна държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    16 Фев 2022 9:21ч.

    Мен ме интересуват единствено самолетите дето ни ръсят отгоре всеки ден и с какво ни ръсят, че ми е много любопитно... не ни занимавай с умреляка нато, че е по-умрял от баба ти ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще се наложи

    16 Фев 2022 9:30ч.

    батальона ни да се запълни с платени поляци и литовци, щото българин срещу своя брат-освободител никога няма да вдигне ръка. Янев да пуска обява в бюрата по труда в Краков и Каунас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    16 Фев 2022 11:46ч.

    - Лошото ще е, че ще са изпратени нейде си ПОД БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ! Даже и на 100% чужди граждани, вината за участие в на Братоубийство си остава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    16 Фев 2022 9:39ч.

    Усилете икономиката бре кретени!Усилете раждаемостта,усилете земеделието,образованието,здравеопазването!Стига с тоя слугинаж,спрете с тия неразумни харчове,излезте най-после от тая евроатлантическа мъгла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И другарю генерал Янев,

    16 Фев 2022 10:19ч.

    как това батальонче от 1000 човека, 4-5 съветски таралясника МИГ-29,20-30 съветски танкове-таралясници,малко стари ракети и допотопна радиолокация ще възпират на южното крило на НАТО руското страшилище от Крим,наречен стационарния руски самолетоносач и с въоръжение,изтъквано всеки ден,колко е уникално и от което путинистите в България се осират от кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тайбрек

    16 Фев 2022 10:40ч.

    Нещо войната в сряда взе че не започна. Сега трябва да преосмислят стратегията на НАТО, че какво ще говорят на "изплашените" украинци, които също взеха че не повярваха за войната!? Ние за 8 бройки F-16 станахме за смях. Турция има малко над 600 самолета. Гърците също доволно количество. Да бяхме взели Рафал като Хърватска една ескадрила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanned

    16 Фев 2022 10:58ч.

    Числеността на батальона е от 1000 но ще се попълни от...... На кого е генерал Янев министър на въоръжените сили като няма един батальон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    16 Фев 2022 12:47ч.

    Заглавието е грешно!! ЯНЕВ И РАДЕВ ПРЕДСТАВЯТ ПЛАНЧЕТАТА СИ !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи