България подкрепи създаването на анкетна комисия за нарушенията на човешките права във връзка със ситуацията в Украйна

България подкрепи създаването на анкетна комисия за нарушенията на човешките права във връзка със ситуацията в Украйна

"Неоправданата военна атака срещу Украйна е грубо нарушение на международното право и подкопава световната сигурност", заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на спешния дебат, посветен на положението с правата на човека в Украйна по повод агресията на Руската Федерация в страната, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Спешната процедура беше задействана в рамките на започналата на 28 февруари 49-та сесия на Съвета по правата на човека, съобщава БТА.

В своето изказване заместник-министър Петрова подкрепи провеждането на спешния дебат, предвид тежките последствия от руското нахлуване в Украйна за спазването на правата на човека и хуманитарната ситуация в страната. Тя отбеляза, че броят на жертвите, сред които деца, жени и възрастни хора, нараства, както и броят на бежанците, и  призова хуманитарният достъп до територията на Украйна да не бъде прекъсван.

Заместник-министърът на външните работи се обърна с призив Съветът по правата на човека да остане ангажиран с темата, както и да бъде създадена анкетна комисия за разследване на всички нарушения и злоупотреби на правата на човека и международното хуманитарно право в контекста на военните действия.

Спешният дебат беше свикан по молба на Украйна и беше подкрепен от всички държави членки на ЕС, включително България, информират от МВнР. В дебата взеха думата над 100 държави членки на ООН и близо 30 неправителствени организации.

При приключването на спешния дебат, държавите членки на Съвета по правата на човека приеха внесената от Украйна резолюция, озаглавена "Ситуацията с правата на човека в Украйна вследствие на агресията на Руската Федерация", която България подкрепи като един от основните съавтори, заедно с други 68 държави. Резултатите от гласуването са: 32 гласа в подкрепа, 2 гласа "против" (Русия, Китай) и 13 гласа "въздържал се".
 

 

Коментари

 • рукола

  07 Март 2022 11:35ч.

  А що не подкрепихте такава комисия за нарушаване на човешките права при ковид-тероризъма? Или мислите, че някой е забравил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарас Булба

  07 Март 2022 11:52ч.

  А защо международният съд няма юрисдикция над американци, е добър и фундаментален въпрос, отговорът му би обяснил много неща които се случват по света ????!!! Всякакви, така наречени международни организации служат на Сатаната! А САТАНАТА се опитва да управлява света, НО ТОВА ВЕЧЕ Е НА ПЪТ ДА ПРИКЛЮЧИ !!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  07 Март 2022 14:02ч.

  Това могат, това правят! Още по точно бих казал, бурна имитация на дейност при фактическо бездействие! Освен да плямпат, освен да скърцат с зъби ЕС и САЩ в момента нямат полезен ход! Нямат както във военно отношение, нямат и в икономическо отношение! Китай днес се изказа по въпроса и толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • воля за власт

  07 Март 2022 11:56ч.

  ДЕ ГИ КОПАТ ТИЯ, БЕ? Аз обаче съм си харесал македонската министърка на отбраната! Ммм, бонбон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • воля за власт

  07 Март 2022 11:58ч.

  Пърдон, извинявам се! Она се оказа много дърта! Явно съм я гледал през Фотошоп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  07 Март 2022 12:00ч.

  Добре е да се създаде! Нарушенията са всеки ден от украйнските нацисти, те са от 8 години и продължават с пълна сила! Всеки ден убиват цивилни от нацистките отряди Азов, Айдар, Десен сектор, и др. Освен това не пускат населението да се евакуира, за да има жертви! Това може да се установи от честна комисия. Телевизиите не показват нищо актуално, едностранчиви приказки и откровени лъжи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Март 2022 12:07ч.

  Комисия пак с нашите пари за техни хора ...........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, прибери си вересиите

  07 Март 2022 12:14ч.

  От Министерството на вънкашните афери не за друго, а защото се води българско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, и тия от името на България се изказват

  07 Март 2022 12:37ч.

  "Ситуацията с правата на човека в Украйна вследствие на агресията на Руската Федерация" Предишната "хуманност" на Украйна?! Русия я "напада", за да спре издевателства, атомни шантажи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  07 Март 2022 12:55ч.

  Само от изявлението на заместник външната министърка става ясно колко обективна ще е работата на тази комисия. Започва работа с обвинения към Русия и ще завърши с обвинения срещу Русия. Не се надявам комисията да разгледа отказът на Киев да се ползва цивилното население от хуманитарните коридори. Путин е прав - с терористи не се преговаря. Невъзможно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  07 Март 2022 13:15ч.

  Няма да мине много време и ще трябва да защитаваме правата на коренните българи от наглите,агресивни и фанатизирани украински емигранти.А да не забравяме и етническите руснаци,живеещи мирно и спокойно от десетилетия у нас.Но затова кой да мисли - тия соросоидни отрочета ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данибус

  07 Март 2022 13:19ч.

  На плещите на това създание на снимката ли е легнала външната ни политика, та тя видимо все още няма опит да си уреди отношениията със съпруга или приятеля си. Или по- лошото - на плещите на Генчовска, дето не е наясно със себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  07 Март 2022 13:22ч.

  До къде е я докарахме, по времето на соца поне бяхме нахранени, лекувани, учени, здрави и прави! Сега сме гола вода бедни въшки и се правим на демократи! На кого му пука за умрялите укрански фашаги бе джанъм, мен ме вълнува тук и защо създавате ощ еповоче проблеми , я си налягайте парцалите! НАЙ-НЕПРИЯТНОТО Е ЧЕ Е ПЪЛНО СЪС ЛАБИЛНИ БЪЛГАРИ КОИТО КАТО ИМ КАЖАТ ПО ТВ СКАЧАЙ И ТЕ СКАЧАТ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чиста кръв

  07 Март 2022 13:33ч.

  Спирането на руския език от властите на хунтата какво беше - образец за човешки права ли... при условие че 80% от населението на страната говори руски език като майчин, а над 99% го разбира? Да не говорим пък за престъпленията на хунтата в Донбас и Одеса, за които си запушваха ушите тарикатите от правозащитните организации и ООН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мама е робот

  07 Март 2022 13:38ч.

  Поредна отливка от силиконовия калъп за кадри на "Rмеpика срещу България" ли у тази, или някакъв самороден евроатлантически планктон ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи