България отбелязва националния си празник - 3 март

България отбелязва националния си празник - 3 март

България отбелязва днес националния си празник – 3 март. Днес се навършват 144 години от Освобождението на страната. 

В 11 ч. ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. В церемонията ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини - Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк. По време на изпълнението на химна на България ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

По повод националния празник в 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството.

В тържественото честване на 3 март на Шипка ще участват премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев, депутати. В честването, което ще започне в 11:30 ч., по традиция ще участват военнослужещите от 61-ва механизирана бригада – Карлово. 

Вечерта от 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ в София ще се проведе тържествената проверка-заря за 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В церемонията ще участват председателят на парламента Никола Минчев, вицепрезидентът Илияна Йотова. Командващ на тържествената проверка-заря ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров - командир на Командване за логистична поддръжка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. 

 

 

 

Коментари

  • рукола

    03 Март 2022 8:35ч.

    Отбелязва го, като украинец, ял бисквитките на Нюланд! Оплескаха паметника на Освободителя ни, напсуваха руския посланик в национален ефир, оттеглиха си поканите от Беларус и Русия за празнуване на Националния ни празник и накрая се изкараха невинна жертва! България в момента се управлява от ПОДЛОГИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Март 2022 8:45ч.

    Нейно превъзходителство Мустафа ще бъде ли на Шипка? Без нея Кирил Петков ще е като сираче на този връх чутовен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито Освобождение!

    03 Март 2022 8:46ч.

    Да почетем паметта на нашите будители, на революционните ни апостоли, на българските опълченци, на цар Александър Втори, на хилядите жертви на многонационалната Руска империя, на баронеса Вревская, на Позитано, на Леге, на Макгахан и на всички, допринесли след почти 5 века България да се върне на картата на света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    03 Март 2022 8:47ч.

    Надявам се на Шипка да са останали камъне и дърве от онези времена и Кирчо да бъде посрещнат подобаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Би било прекрасно в чест на националния нипразник и като израз на дружбата между двата ни народа

    03 Март 2022 8:47ч.

    посланик Митрофанова да си обере крушите и никога повече да не стъпи у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не става ясно

    03 Март 2022 8:51ч.

    От това формално разписание на програма нито от какво сме се освободили, нито кой ни е освободил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    03 Март 2022 9:49ч.

    Благодарим на братска Русия и поклон пред подвига й, но този "празник" за пореден път беше омаскарен от нашите продажни на пидероатлантизма управници и една креслива групичка русофоби-фашисти, на всичкото отгоре баращи се за умни и красиви. Никога не ми е било толкова тъжно на 3 март, защото като никога ясно виждам, че родината ми е отново поробена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи