България няма да предоставя военна помощ на Украйна, САЩ ни изпращат една рота „Страйкър“

България няма да предоставя военна помощ на Украйна, САЩ ни изпращат една рота „Страйкър“

САЩ ще изпрати една рота бронирани машини „Страйкър“ в България, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на посещение у нас. Двамата се срещнаха в Министерския съвет, а след разговорите стана известно, че не е обсъждана възможността България да изпраща каквато и да било военна техника или боеприпаси за Украйна, съобщава БТА.

„Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО. Надявам се, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група“, отбеляза Петков. Той посочи, че групата ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, а страната ни ще предложи нейният командир да е българин. 

„Ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно“, каза Петков и благодари на Лойд Остин за това, че САЩ първи са отговорили на нашите искания за подсилване на бойната ни група. 

Премиерът още веднъж потвърди, че на този етап страната ни оказва на Украйна единствено хуманитарна помощ, както и помага на украинските бежанци у нас. „България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна“, коментира той. 

Американският министър на отбраната благодари на Петков за лидерството, което поема нашата страна и изрази подкрепа за създаването на мултинационална бойна група, която ще бъде ръководена в България. След разговорите Лойд Остин подчерта, че подобряването на военната готовност на България и оперативната съвместимост с НАТО са от изключително голямо значение, тъй като Европа е изправена пред голямо предизвикателство в сферата на сигурността.

„Ето защо САЩ продължават да стоят редом до България и до нашите съюзници от НАТО. Продължаваме да работим заедно за траен мир в Европа“, отбеляза Остин. „Разговорът ни беше фокусиран върху това, което можем да направим, за да укрепим Източния фланг и да подобрим оперативната съвместимост“, каза още той след днешната си среща с Кирил Петков. 

Лойд Остин е на двудневна визита в България. Вчера той посети полигона "Ново село" и базата "Безмер".

 

 

 

Коментари

  • helleborus

    19 Март 2022 13:22ч.

    Изпращат ни тролове, на които ще плащаме, ще работят по информационното осигуряване на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dong

    13 Sep 2022 20:09ч.

    You ought to be a part of a contest for one of the best blogs online. I will recommend this blog! for link https://touch-wiki.win/index.php?title=Nfl_Power_Rating_Totals_2006_27630115750&oldid=542984 https://wiki-aero.win/index.php?title=Three_Little_Known_Facts_About_Heisman_Trophy_Winners_The_Ac_997114948&oldid=528835

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съветник

    19 Март 2022 13:26ч.

    Аз ще почакам да видя какво ще напише американското посолство за срещата, че Киро Тъпото много лъже и не може да му се вярва. Кой знае какво е обещавал, а и то като говори много не му се разбира защото му се губи края на изреченията. Не само на български, и на английски е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какви наши искания става дума,

    19 Март 2022 13:39ч.

    кой е отправял искания към САЩ да "стои редом" с България? Откога сме протекторат на САЩ и как това се съгласува с нашите интереси или дори с ангажиментите на и към НАТО (отделен въпрос е, че и за членството в НАТО никой не ни е питал)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    19 Март 2022 13:50ч.

    Значи беше нова лъжа на путинската хибридна война, че ще пращаме оръжие за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Владимир Владимирович Путлер Z

    19 Март 2022 14:07ч.

    НЕ НА ВОЙНАТА! https://www.youtube.com/watch?v=BA60fgvP9q0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Владимир Владимирович Путлер Z

    19 Март 2022 14:08ч.

    Граждани на България излязоха на масов протест, за да изразят недоволството си от разполагането на чужди войски и оръжия в страната, както и от превръщането й в "фронтова зона". Значителна част от населението на България не споделя засилващата се антируска политика на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    19 Март 2022 14:09ч.

    Простото киро пак ни изложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z Владимир Владимирович Путлер Z

    19 Март 2022 14:09ч.

    Събралите се в центъра на града заявиха подкрепата си за Русия, народа на Донбас, както и за усилията на Русия за денацификация на Украйна. На митинга излязоха хора със знамената на България и Русия. Протестиращите скандираха лозунги " Спри НАТО!"и" НАТО вън!"противопоставяйки се на действията на САЩ и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    19 Март 2022 14:14ч.

    Искам да знам това верно ли е? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1187981758679121&set=p.1187981758679121&type=3

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "САЩ ще изпрати една рота бронирани машини „Страйкър“ в България, заяви министър-председателят Кирил Петков"

    19 Март 2022 14:29ч.

    Колко броя Страйкър-а е една рота?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова време кудкудякахте, как се намесваме във войната и сега?

    19 Март 2022 14:32ч.

    Сега изместваме темата. Един барем не се извини за написаното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    19 Март 2022 14:35ч.

    Крайно време да намерят по-умел шивач за Кирчовите костюми! На всички снимки личи как саката му упорито не лягат по тялото, стърчат все едно е облякъл костюм от абитуриенския си бал. Костюмът на черния гостенин е като излят! Апропо, чудно е, че о.з. генерал Остин не е професор доктор. В България той отдавна щуше да е придобил титли плюс лиценз за ръководител на курсове за творческо писане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    19 Март 2022 14:39ч.

    За кое да се извиняваме бе, ти мислиш, че някой им вярва на тия ли бе? Онзи ден като подписаха резолюцията на СЗО, ти разбра ли бе, каза ли ти някой какво са подписали? България няма да участва в никакви антируски проекти - ТОЧКА! Който има проблеми с Русия да си ги решава без нас! Ние такива нямаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    19 Март 2022 14:46ч.

    Реално ще изпращат машини или просто страйкър бригадата, т.е. само войници? За какво са ни тия машини тук, войната не е такава и не се води на наша територия. По-вероятно е да изпратят хора, които ще се занимават с учения и информационната част на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Март 2022 15:50ч.

    Първо заявяват нещо голямо и неизпълнимо, ние се възмущаваме, после го отменят, ние се радваме и прекарват онова, което са си намислили, защото знаят, че ще го преглътнем. Така постепенно, местейки прозореца на Овертон постигат пъклените си цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Март 2022 15:51ч.

    Никакви роти не ни трябват, защото след 2 месеца ще имаме цяла бригада. Не слушайте т.н. байдъниски министър. Той вербува глупаци да се бият за техните интереси, гледа на нас като на слуги. Изгонете го, защото когато тук е имало държава, на "големия остров" са тичали бизоните, а дядовците му са чакали да падне нещо от дърветата в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • първи

    19 Март 2022 16:41ч.

    С РРадев и простото киро, България се нареди до Русия и Беларус във войната срещу Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така се започва

    19 Март 2022 17:21ч.

    Това е само началото. После ще изпратят батарея “Пейтриът”, а ротата “Страйкъри” ще стане батальон и ще пази “патриотите”. После ще дойдат и “инструктори” и всякакви “Абрамси”, “Брадлита” и други гадости и ето ни окупирана държава, готова за битка с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо в Североизточна България

    19 Март 2022 17:46ч.

    се трупат оръжия от САЩ и НАТО? За какво се подготвя този район? Къде е главнокомандващият, за да изрази публично становището си по въпроса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    19 Март 2022 17:55ч.

    Искали цяла Добруджа американците за техните ракети с/у Русия.от Шабла до Силистра,а хората изселени другаде с/у пари,пари./от един сайт/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • запасен редник

    19 Март 2022 18:09ч.

    Някой може ли да даде тактико-техническите данни на тези американски бронремашини "Старйкър"?! Колко такива машини и колко войници, сержанти и офицери има в една американска рота с машини "Страйкър"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има видео отскоро от един руски сайт

    20 Март 2022 7:53ч.

    колона от 4 страйкъра, но се виждат отгоре и отдалеч... и само за малко. После нещо се случва с тях, изглежда им се взривяват климатиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Март 2022 0:56ч.

    Малко трябва да се намали параноята и както препоръчва Дън Сяо Пин- най малкият голям човек, да се СНИШАВАМЕ и да не се репчим параноично! Чичо Сам си има своите грижи, Остин е просто служител, който се държа прилично и дипломатично! Вярвам че Американците ще се вземат скоро в ръце и да се смени това идиотско и нагло управление във Вашингтон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям оптимист си, колега.

    20 Март 2022 7:57ч.

    Кризата на глобализма е всеобща и огромна - като свръхконцентрацията на капитала. Противоречията досега са се решавали с войни. Световни кризи - световни войни. Върхушката сероизно се надява да се спаси по Нова Зеландия, Патагония, бункери и пр. Така че Армагедон идва. Каквото сме си избрали (човечеството), ще си го получим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи