България и Румъния се договориха за Дунав мост-3

България и Румъния се договориха за Дунав мост-3

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави.

В друг документ те ще регламентират ангажиментите на двете държави за изпълнението на проекта Fast Danube и създаването на съвместно дружество за управление на дейностите по проекта. За това се договориха вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ.

Заместник-министър председателят Алексиев е в румънската столица като ръководител на българската делегация в Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения към ООН.

Двете споразумения с ясни задачи и конкретни срокове за изпълнение на различните етапи ще бъдат подписани в най-скоро време.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну бяха категорични, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната свързаност и подобреното преминаване през граничните пунктове, трябва да бъдат разглеждани като един общ стратегически приоритет с няколко проекта в него.

Вицепремиерът Алексиев постави пред своя колега и въпроса за модернизацията на жп участъка Крайова - Калафат, който е продължение на жп линията от Дунав мост 2 в румънска територия.


В средата на октомври двамата вицепремиери планират обща среща в Брюксел, на която ще представят заедно проект за финансиране на следващата фаза от Fast Danube и Дунав мост 3.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну потвърдиха желанието си, успоредно с постигнатото споразумение за Дунав мост 3 да работят и по останалите проекти за изграждане на мостове между двете държави, съгласно подписаното споразумение от 2019 г.

Издточник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Ха, то отдавна има 5-ти мост, те още на трети се мотат!

  26 Sep 2022 19:08ч.

  Питайте боко и pro100-то!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  26 Sep 2022 19:21ч.

  Киро и Кокоро зеха парата за трети до пети и казаА: Че видим! Тогава ставаше дума за усвояване на средства :)), сега се набляга на технически данни. Новият трябва да издържа на колона Ейбрамс м1. Някои модификации достигат 70 т.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо Русе - Гюргево?

  26 Sep 2022 19:53ч.

  Нали там вече има един мост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото Мустафа така е наредила !

  27 Sep 2022 8:19ч.

  "Три морета" - не забравяйте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  26 Sep 2022 20:33ч.

  Да не е някоя предизборна лъжа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bravo !

  26 Sep 2022 22:05ч.

  Браво за инициативата ! Будапеща има осем моста и са много красиви вечер по Коледа. Целите осветени в празнични светлини. Русе и Румъния така или иначе са свързани и е по-добре свързаността да е качествена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херо

  26 Sep 2022 23:53ч.

  e как защо Нато иска , затова и затвориха консулския център на русия , отам да минават танковете , забележете с държавни пари , искат и крайморска магистрала турция румъния

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майор милчо

  27 Sep 2022 7:43ч.

  А шосето към моста?Ще стане като при Видин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи