България и още осем страни от ЕС се отзоваха на апела за помощ от Сирия

България и още осем страни от ЕС се отзоваха на апела за помощ от Сирия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия, съобщи днес Европейската комисия. Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също членките Австрия, Германия, Гърция, Италия, Румъния, Кипър, Словения и Финландия, както и Норвегия, предава БТА. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите - в сътрудничество с международната организация по миграцията.

ЕС изпраща в Дамаск днес и двама служители за съгласуване на помощта, допълват от ЕК. И отбелязват, че първоначално Сирия получи €3,5 млн. хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

В подкрепа на Турция 21 страни от ЕС и три други държави са предложили общо 38 екипа спасители. Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия, както и Албания, Сърбия и Черна гора.

Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

Говорител на комисията заяви днес на пресконференция, че наложените от ЕС санкции срещу Сирия не са пречка за доставянето на помощта. По неговите думи, ако властите в Дамаск не бяха предприели война срещу сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, "днес щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за разчистване".

"ЕС не може да бъде обвинен, че не прави достатъчно. Санкциите не се отразяват на доставките на необходимите средства, хуманитарната помощ не е засегната. Санкциите са насочени към извършителите на репресиите срещу сирийския народ", обобщи говорителят на ЕК.

Спасителни акции

Същевременно българският спасителен екип продължава своята работа в Антакия - най-тежко засегнатия от земетресението град в турската провинция Хатай. Осем души са част от спасителните екипи на служба "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община, предава bTV.

Телевизията показа снимки, на които се вижда как строителният инженер в екипа пробива срутена плоча. "След това се спуска в дупката, за да направи тунел - това е единствената възможност за издирване на оцелели под развалините", разказва медията.

По-рано стана ясно, че български екип от организацията "Пещерно спасяване" се е отзовал и е съдействал при локализирането и изваждането на жена по рухнала сграда в в центъра на Антакия. Тя е била успешно спасена 135 часа след труса.

Черна статистика

Официалният брой на жертвите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 35 000 души, предаде "Франс прес". Спасителите започнаха да прекратяват издирването на оцелели, а усилията за оказване на помощ се насочиха към стотици хиляди хора, останали без дом.

Осем дни след труса с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер турските медии съобщават, че все още малцина са спасявани от развалините, докато багери копаят в разрушените градове.

Потвърденият брой на загиналите нарасна до 35 224 души. Официални лица и медици съобщиха, че 31 643 души са загинали в Турция и 3581 в Сирия след земетресението от 6 февруари, което е петото най-смъртоносно от началото на XXI век.

ООН осъди неуспеха да се изпрати крайно необходимата помощ в разкъсваните от войната райони на Сирия и предупреди, че броят на жертвите ще нарасне още повече.

"Изпратете всичко, което можете, защото тук има милиони хора и всички те трябва да бъдат нахранени", призова турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

В турския град Кахраманмараш, близо до епицентъра, са разположени 30 000 палатки, 48 000 души са подслонени в училища, а други 11 500 - в спортни зали, каза той.

"Въпреки че стотици спасителни екипи все още работят, усилията са приключили в седем части на провинцията", добави Сойлу.


Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    13 Фев 2023 15:30ч.

    "ако властите в Дамаск не бяха предприели война срещу сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, "днес щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за разчистване" Това не е истина!!! ?‍?️?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия от ЕС са за бесилото

    13 Фев 2023 16:11ч.

    Няма нужда от друг коментар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://obektivno.bg/pozorat-na-evropa-miliardi-za-orazhiya-za-ukrajna-vecherni-rokli-i-danteleno-belo-za-turcziya-video/

    13 Фев 2023 17:17ч.

    истина е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Фев 2023 16:55ч.

    “глобалният” Запад е паразит, неспособен да се изхранва без да ограби някого (в Африка, в Латинска Америка, в Азия). това е умствено уродство, което се е отказало от християнските корени и е замърсило мозъците на човечеството с разрушителните вируси на атеизма и содомията през петте века на своето господство. това е морална перверзия, родила всички лоши "изми" в историята на съвременното човечество - колониализъм, расизъм, фашизъм, нацизъм, атеизъм, хомосексуализъм (като идеология). това е кръвожаден октопод, който е убил повече хора от всички цивилизации преди него... още на 16 февруари 2022 г. Байдън знаеше

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://obektivno.bg/pozorat-na-evropa-miliardi-za-orazhiya-za-ukrajna-vecherni-rokli-i-danteleno-belo-za-turcziya-video/

    13 Фев 2023 17:17ч.

    Вижте каква "помощ" праща ЕС на Турция след земетресение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи