България и още четири държави от ЕС настояват европейската подкрепа за земеделците, пострадали от вноса от Украйна, да продължи

България и още четири държави от ЕС настояват европейската подкрепа за земеделците, пострадали от вноса от Украйна, да продължи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще настояват догодина да има нова подкрепа от ЕС заради отрицателното въздействие на войната в Украйна за земеделците. Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на своите колеги от ЕС.

Той посочи, че по този въпрос предстои обща среща. Вследствие на нашите усилия Европейската комисия повиши тавана на украинската помощ от 250 на 280 хиляди евро и удължи срока до 30 юни догодина, поясни министърът. Това е резултат от всичките ни усилия. Комисията категорично отказва да премахва таваните. България е единствената страна, която настоява за увеличаване на държавната помощ, отбеляза той.

Министърът поясни, че днес е гласувал с "въздържал се" при обсъждането на европейски правила за новите геномни техники. Той уточни, че науката винаги изпреварва възприятието на обществото за тези нови техники. За съжаление у нас тези техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО), поясни Вътев. ГМО отдавна е отживелица, новите геномни техники правят чудеса, заяви той.

Европа изостава в това отношение. Не се прие окончателно предложението за въвеждане на нормативна уредба за новите геномни техники за ЕС, работата продължава, посочи министърът. По неговите думи тези техники са бъдещето, но засега половината от страните в ЕС засега са против.


Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Митето

    11 Дек 2023 18:36ч.

    Какво ще договарят нашите,те отдавна не клекнаха,ами направо се пльоснаха под Украйна.Сега сигурно се надяват да им дадат някакви евромангизи,че и тях да окрадат.Гадини гадни,такива трябва да се стъпчат,а ние властта им тикаме в кирливите и крадливи кунки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи