България и още четири държави от ЕС искат продължаване на помощта за земеделците, пострадали от вноса от Украйна

България и още четири държави от ЕС искат продължаване на помощта за земеделците, пострадали от вноса от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат ЕС да осигури и догодина помощ за земеделците в тези страни, пострадали от вноса от Украйна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в днешното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.

Той добави, че това решение е било обсъдено на среща между него и колегите му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския земеделски внос. Разбрахме се да поискаме заедно за цялата 2024 г. да имаме нова украинска помощ за нашите земеделски производители, тъй като те реално са ощетени в момента, поясни Вътев.

Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме сериозна кореспонденция по темата, за таваните за украинската помощ, допълни министърът. Имаме писмо от ЕК, че предлагат таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро досега, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че искаме да няма таван, посочи министърът. По неговите думи Войчеховски е заявил, че нашата страна единствена в ЕС иска да няма таван на държавната помощ, но регламентът казва друго.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Албена

    20 Ное 2023 17:29ч.

    Подкрепям. Крайно време е т.нар. лидери на ЕС да разберат, чо отговорността им е първо за страните членки, а след това, евентуално, за страни външни на съюза, чието зърно при това съвсем не отговаря на европейските стандарти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    20 Ное 2023 17:31ч.

    Ааааа недейте така. Всичко окраинско любя, тача и милея. Как така сте пострадали от осраинците. Те са наш братя и не може да се оплаквате от тях . Всака сутрин ви го казва Мира ботокса по Нова. Пък тагарев като чуе окрайна и получава оргазъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи