България е загубила $10 млн. само защото не е открила сметка за вторите F-16

България е загубила $10 млн. само защото не е открила сметка за вторите F-16

България е загубила 10 млн. долара от лихви за покупката на вторите осем F-16 за това, че се е забавила с откриването на сметка във Федералната банка на САЩ. Това обясни пред журналисти служебният военен министър Димитър Стоянов.

Министерството на отбраната вече е изпратило молба до САЩ да даде отсрочка до 15 декември на България да одобри договора за придобиване на вторите 8 F-16, обясни още той. 

Към настоящия момент България има срок до 1 ноември  да одобри офертата на САЩ за закупуване на още 8 изтребителя. Проектът за инвестиционен разход трябваше да бъде одобрен на последното заседание на Министерския съвет в кабинета на Кирил Петков. От ВВС обаче отправиха 32 въпроса към американската страна, свързани с договора. Освен това разпускането на парламента допълнително ще забави времето, в което договорът може да се одобри. Причината е, че след като бъде одобрен от правителството, проектът за инвестиционен разход трябва да мине за одобрение и през парламента. Изборите обаче са едва през началото на октомври, като ново Народно събрание може да има едва към края или началото на ноември, когато изтича срокът, който е определен от САЩ. 

Предният екип е провел необходимите преговори за Ф-16. Има още няколко въпроса, поставени от ВВС, които трябва да бъдат изяснени. Има 56 въпроса към САЩ. Дочуха се гласове, че това едва ли не е било саботаж от страна на ВВС. Но те са били крайно критични и търсещи отговори на всеки един въпрос, увери Стоянов.

"Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами", каза Димитър Стоянов. Той посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за F-16.

"Остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволяват да носим дежурство до средата на 2023 г.", каза още Стоянов. Той повърди, че води разговори с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. "Това обаче не е решение на проблема", посочи министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети F-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025-та г., а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. "Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване".

Служебният министър е поискал информация от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде представена в следващия парламент. 

 

 

 

Коментари

  • няма такава държава

    10 Авг 2022 12:03ч.

    Помните ли слави за каква кауза работи? Да няма такава държава. За какви хартийки ми говори този ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    10 Авг 2022 12:05ч.

    Лъжец. Никакви лихви няма там, просто ни прибират парите като гаранция, че няма къде да мърдаме. България трябва да плати още 3 милиарда и пак няма да има пълноценна ескдрила, защото купуваме (на чертеж) общо 4 непълноценни учебни самолета. Като че ли предстои да обучаваме пилоти на F-16 още 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 12:11ч.

    Ама никой не иска да има боеспособна ескадрила! Има държави в региона, на които не им трябва България да има авиация. И за това се избра Ф-16, който е много капризен, изисква много добра инфраструктура, а и е толкоз скъп, че ние просто няма да дадем пари, за да може да се лети с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 12:07ч.

    Няма "втори" F-16. Винаги е ставало въпрос за 16 самолета,плюс малко въоръжение, резервни части и поддръжка. Просто бойку обеща да ги купи, подхвърли някаква абсолютно минимална част от необходимата сума и остави останалото за по нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американски подлоги със запазено място на колесника на самолета...

    10 Авг 2022 12:09ч.

    Димитър Стоянов., къде са първите 8 F-16?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Punki

    10 Авг 2022 12:13ч.

    А може би си ги е спестила, от следващите безцени чертежчета на допотопни самолетчета от миналият век които никога не ще се произведат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашата поръчка вероятно е след

    10 Авг 2022 19:48ч.

    суперспешната поръчка за Тайван на 60 (шестдесет) Ф-16 Блок 70, която бе обявена преди няколко месеца. Още тогава предположих, че ще има да чакаме с нашите чертежи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    10 Авг 2022 12:15ч.

    Комунизмът идва след война, и разруха, след рязко обедняване и липса на надежда, когато липсва капитал. Социализмът е когато натрупаният капитал е почти равномерно разпределен към всички. Либерализъм е когато общият капитал се присвоява от частни лица. След либерализмът се развива в консерватизъм - силна олигархия - решена да отстоява ограбеното през либерализмът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    10 Авг 2022 12:16ч.

    ... Защо Путин не спира газта за ЕС, защото той мрази комунизмът, а спряната газ ще повдигне класова революция в ЕС, и разруха, и става КОМУНИЗЪМ. .. Неолиберализмът има толкова общо с лявото и марксизмът, колкото Русия има общо с управлението на България последните 30 години. Значи Русия ни насади Бойко и НАТО, и ПП, и американски бази, ф-16..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    10 Авг 2022 12:27ч.

    Марш обратно в училище!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Авг 2022 12:33ч.

    За чий са ни тези нарисувани ф16, според мен по-добра инвестиция е в специализирани самолети/хеликоптери за гасене на пожари и ПВО и дронове. Това което виждам от войната в Украйна е, че битките ги печелят с дронове, артилерия, ракетни установки и ПВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    10 Авг 2022 12:36ч.

    Още един "приятел" на българските интереси, ще купува хартиени самолети от компрометиран производител. Не е министър, а прост панталон, каквито бяха предишните министри на липсващата отбрана. Интересно, къде са им монтирали американците копчето за ' yes'.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    10 Авг 2022 12:58ч.

    Докато гледате фърчила, английската мека сила влиза в домовете ви през децата ви, после да не се окаже че най яростните врагове са тези след вас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    10 Авг 2022 12:59ч.

    Хубаво, десет, десет, а колко щяхме да згубим ако бяхме открили сметката, щото тези дето ги платихме, ще дойдат, ама друг път?!?!? Или като победена страна трябва да си плащаме като по турско десятъка?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да доставят първо

    10 Авг 2022 13:11ч.

    Поръчаните и ПЛАТЕНИ осем броя, тогава ще искаме още осем. И ще плащаме след получаването, не както до сега! Никой уважаващ се човек не плаща за виртуална покупка!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    10 Авг 2022 13:13ч.

    В България вече не се раждат патриоти! И този започна да бие отбой...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    10 Авг 2022 14:02ч.

    На тази самолети натоварете Кирча, Кокорча и Ленчето и ги насочете като камикадзета към любимата им Северна Америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи,

    10 Авг 2022 14:12ч.

    искаш да си купиш колело. Отиваш в магазина и ти казват: Добре, ще струва толкова и толкова, сега колела няма и не е ясно кога ще има, но сключваме договор, ти ни превеждаш парите и чакаш. Ако не направиш веднага превода, започваме да ти начисляваме лихви за забавянето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-лошо е

    10 Авг 2022 16:44ч.

    производителят тепърва ще прави завода който ще произведе колелото, ама след като получи исканата сума. А после заводът ще се забави заради Ковида и т.н., и т.н. Чичо Сам ще ни достави ефки, ама друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    10 Авг 2022 15:07ч.

    Абе и този май иска да ни прави на луди. Как така губим от лихви на нещо, което поръчваме, ама не сме го платили в аванс????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Авг 2022 15:45ч.

    Айде и този... докато не получим това, за което сме платили, няма да плащаме друго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    10 Авг 2022 15:46ч.

    Господи, слез и си прибери вересиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенчо

    10 Авг 2022 15:48ч.

    А няма ли най-после да съдят тиквата за кражбта на 3 млрд., които хариза на Локхийд, за да спаси кожата през 2019 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да го съдят.

    10 Авг 2022 19:55ч.

    Гьонсуратът дори се стяга да се върне на бял кон след изборите - първа сила! Активирал се е на макс...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Авг 2022 15:48ч.

    Да се приспадне от забавянето на доставката на самолетите ? кой е подписал подобни договори? Да се арестува на секундата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как кой, ами супер-дупер "патриотите" подписаха договорите за хартиените самолети,

    10 Авг 2022 16:50ч.

    заедно с Герб и СДС. Симеонов и Каракачанов ги подписаха, ако и Радев да им каза многократно че Грипен е за нас, а шведите дори предложиха да ни включат в строителството чрез нови техни предприятия у нас. Ама както е казал Ботев "Патриот е, душа дава, ... но не своята душа, братя, а душата на народа"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов нали нарича Президента "шофьор на самолет"!

    10 Авг 2022 19:58ч.

    Дори разкри колко по-добри пилоти са пилотите от гражданската авиация... Сто пъти по-добри са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мижав интерес

    10 Авг 2022 17:00ч.

    Има ли видео с този самолет блок-70? Коя държава го притежава? Да пристигат най-после, да се посмеем как ще падат като зрели круши, и ще чакат 10-20 години за ремонт и части.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джо

    10 Авг 2022 17:04ч.

    Колко струва поправката на такъв самолет, който и продаден ни, пак не наш, и никой няма право и винтче да докосне. Ремонтите на самолет ще струват повече от самолетът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • който и продаден ни, пак не наш

    10 Авг 2022 18:22ч.

    Това е простата истина. Самолетът сам по себе си, каквито и възможности да има не струва НИЩО. Ние купуваме самолети, които не са за нас, а за този, който може да ги интегрира в система, в съответствие с някаква стратегия. Стратегии и системи ний нямаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великденски Заек

    10 Авг 2022 19:16ч.

    За какво са ви самолети бе, идиоти? Какво ще пазите с 8 самолета? Кого? Кой охранява държава със самолети? Вие сте абсолютни и завършени олигофрени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си, Заеко!

    10 Авг 2022 20:03ч.

    Всички употребяват вече дронове... А про-украински настроените софийски ученички скандираха пред руското ни посолство на 9 Май: "Бай-рак-тар"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи