България е против присъединяването на ЕС към „Истанбулската конвенция“

България е против присъединяването на ЕС към „Истанбулската конвенция“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е заявила категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция на днешния Съвет "Общи въпроси" в Брюксел, съобщиха от постоянното ни представителство в белгийската столица.

Съветът на ЕС прие на днешното си заседание с квалифицирано мнозинство решение за присъединяване на Общността към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие и насилието над жени и поиска Европейския парламент да изрази съгласие по въпроса. Същевременно България е подчертала, че остава силно ангажирана в борбата срещу домашното насилие. 

България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към „Истанбулската конвенция“. Причината е, че през 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че „Истанбулската конвенция“ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България, посочват от МВнР.

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от министерството.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, пишат още от МВнР.

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към „Истанбулската конвенция“ без по-нататъшно забавяне.

Източници: БНР, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • Мурзилка

  21 Фев 2023 17:45ч.

  Днес спираме конвенцията, утре започваме да внасяме боеприпаси от Украйна! Вижда им се края на сатанистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Фев 2023 22:23ч.

  Явно този век ще е на педалите .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ са сатанисти

  21 Фев 2023 17:45ч.

  ШОК: Скандалният американски агент ристю ифан0ф е поискал България незабавно да приеме за нормално - изнасилванията, секс с малолетни (педофилията), зоофилията, възможността за избор - човек или животно! В прав текст американският агент и българоубиец ристю ифан0ф е посочил, че трябва да приемем тези евроатлантически ценности, за да затвърдим членството си и защото сме пълноправни партньори (явно със злото)! Всъщност горните искания са искания и на пепетата, на депесе и на герб, които желаят България да забрани християнството! Шушука се, че пропагандаторът на лъгъбътъ извращенията - някой си ник0лай хаджиджендер0ф е казал на всеослушание, че да си бял и хетеросексуален е архаично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литература и достоверност

  21 Фев 2023 22:48ч.

  Малко измислица за по-голяма достоверност. Резултарът: всичко е напълно вярно. Браво, наистина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оттеглете тогава подписа на онази грозната еврейка, дето само военен министър не е била

  21 Фев 2023 17:46ч.

  Денонсирайте подписването на парцала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо сме там?

  21 Фев 2023 17:49ч.

  Косми ми излязоха на езика да говоря, че няма какво да правим в тоя сбъркан и деградирал ЕС, който не уважава нашия народ, традиции, ценности и култура, пренебрежително се отнася към източно православното християнство и се мъчи силово да ни наложи противоречащи на нашия морал и съзнание норми на обществено поведение. Но се водим по акъла на една шепа кресливи, платени предатели, които имат тотална медийна подкрепа (също добре платена от външни фактори). Загиваме като народ, разединени, измъчени, омерзени и загубихме пътя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-тъмно е преди разсъмване

  21 Фев 2023 17:51ч.

  Имайте вяра в Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не сте скачали като маймуни преди 33 години за корекоми, банани и рокенрол.

  21 Фев 2023 17:52ч.

  Сега ще търпите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ли искахме, това ли е демокрацията?

  21 Фев 2023 17:53ч.

  Че той бай Тодор не беше чак толкова брутален. Караше го по-еваш: “Тая година полупроводници, догодина - цели”. Тия много серт, отиват директно на свръхпроводимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искахте хитачита и дънки,

  21 Фев 2023 17:56ч.

  получихте ги с бонус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ЕС не сме от 33 години, а от 17 и толкова ни стигат

  21 Фев 2023 19:34ч.

  а демокрацията и плурализма са част от свободата, за който се борехме преди 33 години. Ако някой иска и ги използва за новото ни поробване, нека знае че два пъти един и същи номер не минава, затова да го играе само на западнярите, те още не са му гледали края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хвала

  21 Фев 2023 21:53ч.

  НЕ МОЖЕ ДА Е ПО-ТОЧНО КАЗАНО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уточнение

  21 Фев 2023 21:54ч.

  Хвала:))) за "Да не сте скачали като маймуни преди 33 години за корекоми, банани и рокенрол. Сега ще търпите."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Имайте вяра в Русия!"

  21 Фев 2023 22:53ч.

  Че какво друго ни остава освен пак да разчитаме на Русия? Но дали заслужаваме пак да бъдем спасявани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се научим да слушаме и изпълняваме нарежданията на по-старшите демократични държави.

  21 Фев 2023 17:50ч.

  да не забравяме че сме в подчинено положение и зависими от Запада, освен че сме съюзници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За вас не зная, аз си отивам (никъде няма да ходя, умирам)

  21 Фев 2023 18:00ч.

  Ами направо да обявим тогава Конституцията за невалидна и да се разпадаме като държава, кой откъдето, кой накъдето. Едни на село, други в чужбина и да оставим тука само (щях да кажа циганите, ама те първи ще избягат в Холандия) гейовете и лезбийките, да си народят деца и да си решават демографските проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не умирай,

  21 Фев 2023 19:13ч.

  Човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да живееш на инат

  21 Фев 2023 22:55ч.

  Може би си струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в България има квалифицирано мнозинство

  21 Фев 2023 18:02ч.

  за БулЕкзит - това може да се провери с провеждане на Референдум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мадам Zеленски

  21 Фев 2023 18:02ч.

  Да си я одобравят поотделно. Тук нито е валидна, нито ще се прилага. Но трябва държавата ясно да им го заяви в мутрите на тези евро педерасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина

  21 Фев 2023 18:08ч.

  Нито сме съюзници, нито пълноправни членове. Ние сме просто едни подчинени изпълнители. Ако до сега не сме имали достатъчно самочувствие, то вече можем само да се срамуваме за наведеното ни положение. Такива продажници ни управляват. И тези, които казват, че ние ги избираме- грешат. Ние нищо не избираме. Гласуваме за едни списъци, които върхушката на партиите ни предлага. И колкото са по-послушни, толкова по-сигурно е пребиваването им е тези списъци-бюлетини. Едни и същи некадърници и смешници, които изкараха целия си живот в парламента, а резултатите от тяхната работа са видими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съгласен, бих допълнил

  21 Фев 2023 21:56ч.

  каква работа, нищо цели 30 години, нищоооооооооооо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решението за окончателното присъединяване на ЕС към „Истанбулската конвенция“ ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство

  21 Фев 2023 18:17ч.

  Какво стана с пълното мнозинство за приемане на решения в ЕС и откога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прието е вече

  21 Фев 2023 20:22ч.

  Решението на Евр Парламент е формалност, която със сигурност ще се случи. 80% от решенията се вземат с квалифицирано мнозинство. Само "най-чувствителните" като външна политика, присъединяване се взимат с пълно мнозинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  21 Фев 2023 18:24ч.

  Заявявам че който и да постави въпрос за провеждане на референдум за излизане от ЕС аз ще гласувам за, с подписа си. Има прецедент така, че не могат да ни кажат копче тези сатанисти и содомити. Не ни е мястото при тези деспотични извратеняци. Не мога да разбера защо трябва всички да ни набутват в тази конвенция и изобщо кой ги е упълномощавал за това. Вбесен съм наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма свестен човек, който да не е вбесен от недъгавите политически практики на Запада

  21 Фев 2023 20:03ч.

  Съобразно контекста на казаното, същото се отнася и за приемането на еврото - защо ни набутват като стадо овце да приемаме валута, от която губим (съобразно разликите в курса и поемането на дългово бреме) само защото на някои икономически или спекулантски ангажирани индивиди, които са огромно малцинство сред българския народ, трябвало да им бъде кеф и за пореден път да бъдело на тяхното... Това е престъпление срещу народа, но и по принцип - не такъв трябва да е подходът в свободните държави - шапката да пуска готови решения и слугите само да изпълняват без мисъл, поемайки негативите от глупавите им корумпирани решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  21 Фев 2023 18:32ч.

  В "Наказателен кодекс" е записано всичко което подлежи на наказателно преследване. ПРИМЕР : Раздел I. Задача на Наказателния кодекс: Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Наказателният кодекс има за задача да защитава от престъпни посегателства личността и правата на гражданите и цялостния установен в страната правов ред. (2) За осъществяване на тази задача Наказателният кодекс определя кои общественоопасни деяния са престъпления и какви наказания се налагат за тях и установява случаите, когато вместо наказание могат да бъдат наложени мерки за обществено въздействие и възпитание. Та всичко си има за защита правата на личността(а това е всяко двукрако).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е

  21 Фев 2023 18:35ч.

  да се махаме от тази кочина! Вън от джендърския ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БРАВО, БЪЛГАРИЯ!

  21 Фев 2023 19:08ч.

  От Истандулската Конвенция се оттегли дори и страната - домакин на конвенцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ер_доган

  21 Фев 2023 19:26ч.

  Каква е тази Истанбулска конвенция която не е приета от Истанбул

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИСТАНБУЛ

  21 Фев 2023 19:32ч.

  "Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) се придобива при навършена възраст 61 години и 8 месеца и осигурителен стаж 36 години за жените, и навършена възраст 64 години и 4 месеца и осигурителен стаж 39 години за мъжете." - ПО ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЯМА МЪЖЕ НЯМА ЖЕНИ А ИМА САМО БЕЗПОЛОВИ ХОРА. Следователно пенсиониране за ВСИЧКИ на 61 години и 8 месеца и 36 години стаж. Чудесно ! Приема се !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за жалост

  21 Фев 2023 20:28ч.

  дали България подкрепя или не - решението е взето с квалифицирано мнозинство. Една птичка не е достатъчна. https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2023/02/21/combatting-violence-against-women-council-requests-the-consent-of-the-european-parliament-to-conclude-the-istanbul-convention/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма бъдеще тази деспотия. Това не е съюз, а психиатрия

  21 Фев 2023 21:05ч.

  Няма как всичко това да продължи дълго

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паса соломон

  21 Фев 2023 22:33ч.

  Майната му на ЕС. и на джендърите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  21 Фев 2023 22:56ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решението просто е изписано

  22 Фев 2023 7:58ч.

  BULEXIT. Трябва целият народ да се обедини около това и да се намери политическото изпълнение. Ще бъде адски трудно, защото сме под вражеска окупация. Но и на ония на Оборище не им е било лесно... Нужно е абсолютно единение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи