България е предоставила на Украйна военна и хумантирна помощ за 7 млн. лева

България е предоставила на Украйна военна и хумантирна помощ за 7 млн. лева

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.“

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на заседанието на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Форумът се провежда в Рамщайн,Германия. Негов домакин е секретарят по отбраната на САЩ. В българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

„От началото на руската инвазия в Украйна с български национални транспортни средства от Министерството на отбраната сме предоставили хуманитарна помощ, както и военни лични предпазни средства, на обща стойност 7 милиона лева“, посочи министър Стоянов.

Той отново заяви готовността на страната ни да участва в тренировъчната мисия на ЕС EUMAM UA в изпълнение на решението на Народното събрание, която има за цел да осигури подкрепа за възстановяването на Украйна и нейната европейска интеграция. Националният принос към мисията предвижда участието на български военнослужещи от Въоръжените сили в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална република Германия. Предлага се всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

В рамките на форума в Рамщайн, министър Стоянов проведе срещи със своя шведски колега Пол Йонсон, както и с представители на Министерството на отбраната на Френската република. Във фокуса на разговорите беше модернизацията на българските въоръжени сили.

Министър Стоянов проведе разговори и със своите колеги от Полша и Украйна Мариуш Блашчак и Олексей Резников.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • читател

    20 Яну 2023 19:10ч.

    „България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.“ - Имат ли право, след като това решение се атакува пред КС? Това правителство се оказа най-продажното от 30 г. насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    20 Яну 2023 19:38ч.

    Давайте, давайте! Няма пари за български пенсионери, няма пари за деца , няма за нищо, но за война - пари бол! Управляват ни безумци, а този от снимката е пародия на военен министър! Боже, пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dave

    20 Яну 2023 19:40ч.

    Да горите е ада.С тези пари можеше да се излекуват всички деца в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейки, копейки

    20 Яну 2023 19:45ч.

    400 млн. Евро даде днес Финландия плюс преди това молба за членство в Нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финландия не е самостоятелна и независима държава, която да се управлява от свободно избрано правителство в интерес на своя народ. В противен случай там и през ум нямаше да им мине да се набутат във фашисткото НАТО.

    20 Яну 2023 20:48ч.

    Както всички останали страни, поробени от САЩ чрез ЕС, Финландия е превзета отвътре държава, в която на всички нива са инсталирани англоезически еничари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цент

    20 Яну 2023 21:19ч.

    Финландия е фалирала държава с дълг 142 Милиарда Евро в края на 2022. И всичко това за население от 5.5 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Яну 2023 19:59ч.

    А в районите на Донбас и Логанск изпратихте ли?Нали уж били част от уСрайна? Едно нещо искам-в колонията да ви сполети същото-ракети,снаряди и кръв...естествено по главите на институциите и управниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези седем милиона са давани на ден или на час?

    20 Яну 2023 20:28ч.

    Гиди мискини безродни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    20 Яну 2023 20:30ч.

    А за болни деца събираме пари с кампании като "Българската коледа", за да компенсираме щедро даряваните на Украйна помощи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатания

    20 Яну 2023 20:46ч.

    Трябва да си много луд ,много дебилен и отвартително тъп за да нападаш руснаците и да си против Русия след като тази страна ти е дарила свободата и е проляла кръвта на хиляди свои синове за твоята свобода. Какво същество трябва да си и как Господ би погледнал на такова същество претендиращо да не е маймуна а да е ангел небесен. Няма обяснение освен лудост и тъпота,което те прави човек но с примитивен мозък ,колкото да правиш зло. Българските национални продажни кретени - шарлатани нямат свършване !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се хабете

    20 Яну 2023 20:48ч.

    Никой не ви вярва вече за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митьо Пищова

    20 Яну 2023 21:58ч.

    Адаш, излагаш се повече от мен. Скрий се и не се показвай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    20 Яну 2023 22:12ч.

    7 млн лева от 7 млн калпака са по 1 левче на калпак...но рашсткият башибозук се затюхка, и най-вече този, паркирал си задника на Запад, сипе люти закани, дава примери с болни деца, за които могло това скъперническо левче да отиде(2 млн лв в злато и банкноти от 500 евро си държеше ТулупЪ в едно чекмедже...) и докато изливат помията от черната си душица, вече са заработили по левче като тролове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    20 Яну 2023 22:24ч.

    Някой пита ли пенсионерите дали искат да дадат левче. И да беше само левче. Ние сме включени солидарно във всички помощи на ЕС към Украйна. Като си такъв мераклия, пращай си заплатата на хохлите. Но очевидно си от онези, дето правят помен с чужда пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпълнява се

    20 Яну 2023 23:23ч.

    Решение от фалшиво народно събрание, което е скрито от очите на данъкоплатците. Вие нормални ли сте? Против волята на народа. Това е насилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи