България е обещала да отвори въздушното си пространство за Лавров да посети Скопие

България е обещала да отвори въздушното си пространство за Лавров да посети Скопие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е обещала на Северна Македония да отвори въздушното си пространство за посещението на руския външен министър в Скопие. Това каза самият Лавров на форума "Примаковски четения", информирайки, че руската делегация ще присъства на заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие, ако София, както е обещала на РС Македония, пропусне руския самолет.

Планираното пътуване на руския външен министър Сергей Лавров до Северна Македония няма да бъде нарушение на европейските санкции. Това съобщи говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано на брифинг, излъчен от пресслужбата на Европейската комисия.

"Ако страните решат да разрешат на руския самолет да прелети над територията на ЕС или ако властите на Северна Македония разрешат личното участие на Лавров, ние няма да сме против. Това няма да бъде нарушение на санкциите", каза той.

Стано обясни, че въпреки че руският външен министър е подложен на санкции, има изключения, особено когато става въпрос за участие на официални лица в многостранни платформи като ООН или ОССЕ. "Дори тези, които са под санкции, могат да пътуват в страни от ЕС, ако целите на пътуванията им са свързани именно с причините, поради които са включени в санкционните списъци", заяви говорителят на ЕС по въпросите на външната политика.

Той заяви също, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел "вероятно ще участва поне в част от събитията" на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие, но графикът му "се променя почти всеки час поради напрегнатата международна ситуация", така че не е възможно да се потвърди окончателно пристигането му в Северна Македония. Той увери, че ЕС "ще бъде представен на адекватно на събитието ниво".
Среща на външните министри от ОССЕ в Скопие

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе среща на външните министри на ОССЕ, на която членовете на организацията трябва да вземат решение за председателството. Ръководителят на дипломатическото ведомство на Северна Македония Буяр Османи заяви на 14 ноември, че въпросът за пристигането на Лавров в Скопие за участие в Съвета на външните министри на ОССЕ (СВМ) все още не е решен. Той също така припомни, че ръководителят на руската дипломация е обект на ограничения от страна на ЕС. По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва се подготвя за срещата и изхожда от предположението, че министерската среща в Скопие ще бъде успешна само ако се осигури пълно равноправие на всички делегации.

През ноември 2022 г. Полша, в качеството си на тогавашно председателство на ОССЕ, отказва да допусне руската делегация, водена от Лавров, да участва в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в град Лодз на 1-2 декември 2022 г. Руското външно министерство заяви, че действията на Варшава са безпрецедентни, провокативни и несъвместими със статута на Полша като председател на организацията. Руската делегация на събитието беше ръководена от постоянния представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич.

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • smb

    27 Ное 2023 15:07ч.

    Пеевски търси да купи ЗРК земя-въздух, за да блесне пред евро-атлантическите господари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • skyptony

    27 Ное 2023 16:25ч.

    https://msk-intimcity.nl/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Студена война ли сме или тя никога не е завършвала?

    27 Ное 2023 15:18ч.

    На времето пуснаха ли американските самолети да се "изпразнят" над градовете на Югославия, щото Милишевич не беше по вкуса на американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    27 Ное 2023 16:43ч.

    Стига лъга, бе копейка. Режима на Милошевич изби над 100 000 души и щеше да направи кървава баня в Косово и да предизвика Балканска война. След бомбенето си седна на гъза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    27 Ное 2023 17:03ч.

    Я пак?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Ное 2023 17:07ч.

    кимче, или си редко неостър, или си в същата степен непочтен. или и двете. според данни от 2014-та, ОБЩИЯТ брой на жертвите в конфликта е към 13 хиляди души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бензиджийо, стига лъга

    27 Ное 2023 17:40ч.

    Известно е на чия съвест трябва да лежат. Ако у вас нахлуе съседът, започне да стреля по вас, защото не приемате да ви рекетира и неговите виждания за ред, като межу другото отвлече и започне да мъчи някои от близките ви, които също не са съгласни с неговите разбирания и започне да ги мъчи, вие какво ще направите - ще прежалите и изоставите близките си и ще му отстъпите дома си ли, като започнете да му плащате и рекета, който си е пожелал от вас?! Тези жертви се пишат на гузната съвест на руските терористи от руските ЧВК и спец. части, които нахлуха НЕЗАКОННО в чужди територии, суверенни украински селища в Донбас с тежка въоръжена техника и комплекси, които местните сепаратисти, които подбудиха, нито притежаваха, нито имаха умението и разрешението да ползват срещу ВСУ. Известно е колко, военни и цивилни и какви, военни и цивилни са тези жертви. И не са тези, които ви лъжат Z-етниицте и пропутинските медии. Защото същите не могат да докажат лъжливите си внушения. ---> https://factcheck.bg/ukrainskite-vlasti-ne-sa-izvarshvali-genocid-v-donbas/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 9 години киевската хунта избива жителите на Донбас с авиация и артилерия

    27 Ное 2023 18:11ч.

    Хората в Донбас си създадоха опълчение, за да се борят с украинските неонацисти. Те се завърнаха в Русия по своя воля и се редят на опашки за да участват в изборите, дори когато украинците целенасочено ги обстрелват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    27 Ное 2023 18:59ч.

    Ауууу и факт чек за доказателство, не мога просто хахахахаха. Колко малоумно. Извършвали ли са и сега ще платят ужасно скъпо! Няма Усрайна, това е руска земя, набийте си го в тъпите кратуни. За това, че послушаха комика и Борката укрите ще платят с кръвта си. Жалко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мончо

    27 Ное 2023 19:15ч.

    Ти глупав ли си или се правиш на такъв??? И защо си КИМ ЧЕН УН. ???? Та севернокореецът е страхотен пич, а ти не си такъв. Относно Слобо Милошевич мога да те подсетя, че бе единствен балкански държавник, който не се поддаде на амеро-европейския-неофашистки натовски натиск и защити народа си достойно. Но разни натовски извратеняци цинично изопачиха политиките на Милошевич и лъжеха света безогледно. Но явно за да бъбриш такива глупости като горе написаното ти е нужен доста по-голям интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Ное 2023 20:05ч.

    у лево, мой човек! намерил си с кого да водиш спорове по тоя начин. виж по-горе какво изпуснал и какво съм ти отговорил. ако искаше да спориш, щеше да продължиш от там. а ся - у лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интерактивна база данни за руската агресия срещу Украйна, Грузия и Сирия - над 2000 OSINT разследвания на Международната доброволческа общност InformNapalm

    27 Ное 2023 22:58ч.

    https://informnapalm.org/db/russian-aggression/#lang=ua&page=m_unit

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение на базата данни с OSINT разследвания за руските части, участвали в пълномащабното нахлуване в Украйна

    27 Ное 2023 23:01ч.

    https://informnapalm.org/db/russian-invasion/#lang=ua&page=m_unit

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой и какво започна на 27.02.2014

    27 Ное 2023 23:07ч.

    https://informnapalm.org/bg/nachaloto-na-ruskata-okupaciya-na-krim-k/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 февруари 2014г. е приет официално като начало на руската агресия срещу Украйна, а едно от доказателствата за това е отбелязаната на ведомствения медал на МО на РФ дата на началото на операцията

    27 Ное 2023 23:39ч.

    Медалът "За връщането на Крим" ( https://informnapalm.org/bg/wp-content/uploads/sites/18/2021/02/21-02-24-Medal_For_the_Return_of_Crimea_revers.png ) е одобрен със заповед на министъра на отбраната на Руската Федерация от 21 март 2014 г., и на него са изписани датите 20.02.2014 – 18.03.2014. Потвърдената от руското "признание" дата 20 февруари означава, че агресията е започнала още докато Янукович е действащ президент в Киев. И това разрушава основната теза на Кремъл че "връщането" на Крим е започнало уж в контекста на "държавен преврат и анархия в Украйна". След тази дата последва незаконно пресичане на държавната граница на Украйна от Въоръжените сили на РФ ( https://informnapalm.org/bg/dobrovolci-sabrakha-dokazatelstva-za/ ), блокиране на украинските военни части и държавни учреждения. Крим - как руски части превзеха украински поделения ( https://informnapalm.org/bg/roman-burko-shest-godini-ot-nachaloto-na/ ). Първоначална база данни и инфографика на професионални части руска армия в Донбас, с документирани "инциденти" на украинска земя ( https://informnapalm.org/bg/profesionalna-ruska-armiya-v-ukrajna-baza-danni-i-infografika/ ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В серия от разследвания FrolovLeaks може да се запознаете с факти за руската soft-power, подготвила почвата за войната в Украйна

    27 Ное 2023 23:56ч.

    https://informnapalm.org/bg/?s=FrolovLeaks

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    27 Ное 2023 15:23ч.

    След оповестяване броят на убитите и безделно изчезналите "украинци" в СВО (над 1.1 милиона), днес появи и нова информация за владеенето на "украински" езика в Киев. 15% от децата в детските градини в Киев говорят свободно украински: как е проведено това проучване: 15% от децата имат достатъчно ниво на украински, 85% не го говорят достатъчно, а 20% не го говорят изобщо..... Обществената организация "Спільномова " направи проучване, което нашумя в интернет. Оказа се, че само малка част от киевските деца говорят украински. Стана известно как са получени тези цифри. Повече на: https://kiev.vgorode.ua/news/sobytyia/a1253216-15-detej-v-detsadakh-svobodno-hovorjat-po-ukrainski-kak-provodilos-eto-issledovanie Логично е да се зададе въпроса "Децата на дъртата цигaнка, цигaнчета ли са? Или адаптирано към Украйна: Децата на руснаците (основното население на Украйна) украинци ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много важно какъв език говорели децата

    27 Ное 2023 16:44ч.

    След като 97 % от украинците мразят мужиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нефелни опорки

    27 Ное 2023 18:17ч.

    Стига лъга бе, центаджийче жълтопаветно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолството

    27 Ное 2023 15:37ч.

    Казах им на тия от правителството, че сега не трябва да се правят на евроатлантици, защото това не е пожелателно, а заповед да дадат коридор. Че ако не бях заповядала щяха пак да се правят на мъже, щото мислят, че от Посолството ще ги пазят за всяка тяхна изява, за да се харесат на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е улофката

    27 Ное 2023 15:47ч.

    Да обием лавровката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Ное 2023 15:58ч.

    чудеса ще направите за ви посети мецан. после ще рИвете. защото вас няма да ви жалят както населението на източна украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    27 Ное 2023 16:10ч.

    Такива форуми биха имали смисъл, само ако Лавров е придружен от мъже, въоръжени с "Вектор СP-1" ("Гюрза", "Пистолет на Сердюков") - оръжията срещу които не може да устои нито една от преносимите бронежилетки, да не говорим за дървените глави на "организаторите". И тези мъже да си тананикат песента "Когато думите не стигат"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    27 Ное 2023 16:14ч.

    Слава Богу, това срамно събитие, военен престъпник да лети над наша територия, не е по желание на нашите власти.ЕК ги кара, можело тоя да лети над България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    27 Ное 2023 23:32ч.

    Значи ЕК са срамните събитийници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    27 Ное 2023 16:41ч.

    Пропаднала държава е Русия. Даже Ким Чен Ун може да пътува свободно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    27 Ное 2023 17:02ч.

    Подозирам, че няма да го пуснем. Е, Гърция ще го пусне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравихте ли как се прибраха българските моряци?

    27 Ное 2023 17:36ч.

    Русия разреши български самолет да ги вземе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснали сте да цитирате думите на говорителя на ЕК по отношение на санкционираните като Лавров

    27 Ное 2023 17:24ч.

    Говорителят обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той. Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за ЛЪЖИТЕ, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВА, добави говорителят. По неговите думи на подобни срещи ЕС може да изложи своето виждане и САНКЦИОНИРАНИТЕ ДА РЕШАТ ДА ПРОМЕНЯТ СВОЕТО РАЗРУШИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ. Така де, първо даваме възможност с добро, с морков, след това - с тоягата:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олег Памфилов: Империя на лъжите

    28 Ное 2023 0:03ч.

    https://tsn.ua/ru/analitika/imperiya-lzhi-453553.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнелия ще приветства от Бузлуджа,

    27 Ное 2023 17:31ч.

    Коцето ще напише SOS на плажа във Варна, а Христо Иванов ще се скрие в Посолството докато минава самолетът на Лавров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебелото Делянчо,

    27 Ное 2023 20:40ч.

    ще сезира прокуратурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро

    27 Ное 2023 23:05ч.

    куратурата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    27 Ное 2023 21:52ч.

    Тука не става дума за добра воля, а за международни споразумения. Според Виенската конвенция всяка държава е ДЛЪЖНА да пропусне дипломатическа мисия, било по въздух, земя или море. България СЛУЧАЙНО е ратифицирала Виенската конвенция. Веднъж вече я нарушихме, когато не пропуснахме руска дипломатическа мисия да отиде в Сърбия. Рано или късно ще ни се търси отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи