Българите усещат най-силно корупцията в полицията и митниците, показва проучване на ЕС

Българите усещат най-силно корупцията в полицията и митниците, показва проучване на ЕС

Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията, сочат данните от проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейската комисия.

Докато в ЕС подобно усещане имат 28 на сто, у нас този отговор дават 67 на сто от участниците в допитването. Мнозинството в ЕС (63 на сто) и 44 на сто у нас биха се обърнали точно към полицията, ако искат да се оплачат от корупция.

В ЕС най-силно е усещането за корупция в партиите (58 на сто), докато у нас това мнение се споделя от 46 процента. Корупция се усеща също при политиците (55 на сто в ЕС и 52 на сто у нас), държавните служители по обществените поръчки (45 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) и по издаване на разрешителни (33 на сто в ЕС и 51 на сто у нас). В здравеопазването корупцията се усеща от всеки трети европеец и от 51 на сто от българите.

Според 68 на сто в ЕС и 88 на сто от българите корупцията в страната им е широко разпространена, като според половината български участници това явление се е разраснало в последната година. Един от трима българи и всеки четвърти европеец се чувства лично засегнат от корупцията, показват данните. Въпреки това мнозинството (94 на сто в ЕС и 80 на сто у нас) в последната година не са станали лично свидетели на корупция, сочи проучването.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  13 Юли 2022 15:22ч.

  На мен повече ми пречи, че полицаите са некадърни и безотговорни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи