Българите са най-лошите шофьори в Европа

Българите са най-лошите шофьори в Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Страната ни е на 40-о място от 50 държави в света

Има различни клишета за шофьорите: южняците карали хаотично, германците много бързо, американците са твърде мудни и т.н. Но къде наистина са най-добрите шофьори в света? Отговора на този труден и нееднозначен въпрос са се опитали да намерят специалистите по автомобилно застраховане от английската компания  Compare The Market. Те са направили мащабно проучване по този въпрос, защото той надхвърля чисто шофьорските умения на водачите във всяка страна.

За да съставят списъка с най-добрите и най-лошите държави, са разгледани различни фактори,

включително ограниченията за допустим алкохол в кръвта, качеството на пътищата

и броят на смъртните случаи, причинени от пътния трафик.

Този набор от данни класира 50 различни държави въз основа на това колко добри са те за шофиране. За целта са използвани 6 различни фактора.

l Настроения в социалните медии – процентът публикации в социалните медии, които са били положителни за шофирането в дадена държава през последната година.

l Лимит на алкохол в кръвта – максимално допустимата граница на алкохол в кръвта по време на шофиране. Измерено в g/dl.

l Смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия – приблизителна смъртност при катастрофи на 100 000 души през 2019 г.

l Ограничение на скоростта – максималното ограничение на скоростта в страната.

l Качество на пътищата – отговор на въпроса в проучването “Във вашата страна какво е качеството  на пътната инфраструктура?” (1 е равно на изключително лошо и 7 - на сред най-добрите в света).

l Индекс на трафика – това е средна оценка на времето, изразходвано в трафика при пътуване до работното място, оценка на неудовлетвореността на водачите от задръстванията, оценка на потреблението на CO2 и цялостна неефективност на системата.

Гледайки тези показатели, излиза, че

Япония е домът на най-добрите и най-безопасните шофьори в света

Граничните нива на алкохол в кръвта в Страната на изгряващото слънце са доста ниски - 0,03 g/dl, подобно на тези в Чили и Чехия. Там има и най-високите положителни настроения в социалните медии за термини, свързани с шофиране - 33,4%. Не само това, но Япония има и четвъртото най-високо ниво на качество на пътищата в списъка, което означава, че като цяло това е много безопасна страна не само за шофиране, но и за пешеходците.

Осем от първите 10 най-безопасни страни са в Европа, като Нидерландия е на второ място  в света с 6,4 точки. Ниската страна има второто най-високо ниво на качество на пътищата, точно след Сингапур с 6,5, и има едни от най-ниските нива на смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души, като се изравнява с Япония, Дания и Германия.

Норвегия е на трето място с класирането си на осмо за своя индекс на трафик, което означава, че се радва на малко време за пътуване до работното място и нива на потребление на CO2. Освен това

е в челната позиция за най-малко смъртни случаи  при пътнотранспортни произшествия -

2 на 100 000 души. Единствените други страни с толкова малък показател са Сингапур и Швейцария. Границите на алкохол в кръвта също са третите най-ниски - 0,02 g/dl.

На четвърто място е Естония, с третото най-ниско ниво на индекс на трафик в света, а Швеция е на пето, с три смъртни случая при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души и ниски граници на алкохол в кръвта от 0,02 g/dl.

Други европейски държави, които попаднаха в топ 10, са Австрия, Швейцария, Испания и Португалия, а Сингапур, която е страната с най-ниска разрешена максимална скорост (90 км/ч), е на девето място.

България е класирана на 40-о място, последна сред страните в ЕС, но в изследването не са включени всички държави - членки на съюза. Липсва например Румъния.

У нас задръстванията са оценени на 99,4

По-малък трафик от този в България има само в Австрия, Нидерландия, Естония, Финландия, Дания, Литва, Чехия, Хърватия и Босна и Херцеговина. По състояние на пътищата България е оценена с 3,4. След нас са Ливан и Босна и Херцеговина (с най-лошата пътна мрежа), Бразилия, Перу и Малта.

 Според проучването Тайланд е страната с най-лошите шофьори в света, с най-висок брой трагични смъртни случаи при катастрофи - 32 на 100 000 души.

Перу е на предпоследно място с най-висок индекс на трафик (220,4) и четвърто най-лошо ниво на качество на пътищата.

Има няколко южноамерикански държави, които фигурират в последните 10, включително Аржентина, на 45-о място, и Бразилия, на 41-о. Ограничението на високата скорост в Аржентина от 130 км/ч допринася за това шофьорите да се възприемат като по-малко безопасни, заедно с дългите пътувания до работното място и високите нива на емисии на CO2.

По подобен начин в Бразилия смъртността при пътнотранспортни произшествия е висока

- 16 на 100 000 души, и има третото най-ниско ниво на качество на пътищата в списъка. Ливан, Индия и Малайзия са в топ 5 за най-лоши шофьори в света, след тях попадат и САЩ, Турция и Канада.

Канада има второто най-ниско ниво на положителни настроения в социалните медии по отношение на шофирането с 8,44% – само след Дания, докато Малайзия, САЩ, Канада, Великобритания и Сингапур имат най-високите допустими нива на алкохол в кръвта – 0,08g/dl.

По отношение на ограниченията на скоростта, Турция се изравнява с Полша и България за общо второто най-високо ограничение от 140 км/ч. Единствената страна, където може да се кара по-бързо, без да има опасност да ви глобят,, е ОАЕ със 160 км/ч. Естествено, и Германия, където на много места от аутобаните няма ограничение на скоростта.

 

Коментари

 • рукола Z

  15 Март 2023 8:20ч.

  Кога караш трошките на богатите, по най-скъпите пътища, с най-ниския индекс за качество - можеш да си позволиш най-високата скорост ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Занимават ни с глупости

  15 Март 2023 8:43ч.

  Когато пътищата са добри, вероятността за катастрофи е по-малка. И въпреки това, в една Америка, дето няма насрещно движение, освен в глухата провинция, дето и коли няма, пак има катастрофи и то жестоки. Да си спрял на светофар, да е светнало зелено, но колоната да се изтегля бавно и някой да те хакне отзад, щото си бърка в носа и не вижда че колоната стои, си е направо традиция там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • работна група

  15 Март 2023 9:13ч.

  Пътищата в България са много,много зле,защо ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зле са, две мнения няма

  15 Март 2023 9:37ч.

  Но като искахме демокрация, никой не ни предупреди, че демокрацията си е за тях, а за нас са бастуните. Да, на запад пътищата им са добри, в Америка са добри, но те крадат от цял свят ресурси, остава и едни пътища да не могат да направят. Не се възхищавам на крадци, иначе да, пътищата им са добри. А у нас са крадци на дребно, защото големия пай от евросредствата остават там, у нас достига процент. ............. Като слушам например, Америка подпомагала Украйна с оръжие! Такава лъжа, всичко се записва, кредите, дето зеленски сложи на задника на Украйна ще я затрият. Трябва да се научим не само да чуваме, каквото говорят, а и да го разбираме. ....... И да, не отричам, пътищата са много лоши у нас. И пак твърдя, комисионните за запдняците са повече от повечето. ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието е тъпо

  15 Март 2023 8:45ч.

  Българите имат страхотни рефлекси, западняците нямат Кой е лош и кой е добър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДелтаМ

  15 Март 2023 9:09ч.

  Там където жертвите и нарушенията са по-малко са не само по-добрите шофьори, но и по-добрите ХОРА. Ти, с твоите супер булгарски рефлекси, си само един прост Ганю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комисионните, дето Борисов плаща на евро комисарите, за да му отпуснат средства за магистралите

  15 Март 2023 9:28ч.

  Е първата причина, да няма реални средства за пътищата. Първите на клончето са точно европейците за процентите. Както и с оръжията сега, направиха пачките западняци и амаериканци с препродаване на българско оръжие! А Ганьо, в пъти по-добте е да си Ганьо, а не западна мъжка булка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Driver

  15 Март 2023 9:06ч.

  Живея в САЩ от 23 години и чак сега разбрах от табличката по-горе, че ограничението на скоростта в САЩ била 137км/ч. Иронията настрана, в страната всичко е унифицирано, градско 25-45 мили, магистрала 55-60 мили в час (с много малко изключения 65-70) или средно около 96км/ч в най-бързите отсечки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ограниченията в щатите са според щата.

  15 Март 2023 9:30ч.

  Във Флорида си е 70 мили в час.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евроатлант

  15 Март 2023 9:11ч.

  Шепа народ, малка територия ,без суверенитет, а толкова отъпен и оглупен ?! Елементарен пример, да имаш шест ядрени енергоблока и да унищожиш четири,трябва да си удивително прост.Сам да си разрушиш държавността и народа ти да мре ускорено ,трябва да си изключително умствено увреден. Да пазаруваш храна и стоки от Сърбия,Гърция,Турци ,Румъния където да ти е по евтино от в твоята родина , трябва а. да си отчайващо прост. Да са ти разградени границите и да ловиш емигранти в столицата си ,трябва сериозна некадърност, Ежедневните новини да са ти криминална сводка за престъпността на малката територия е ужасяващо. И само това ли ? Толкова малък народ ,а толкова зле ? По срам на първо място . Единственото обяснение е тъпота , простотия,оглупяване и продажност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега това Сичкото го напиши на английски, френски или немски

  15 Март 2023 9:31ч.

  Да докажеш, колко си умен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Март 2023 9:32ч.

  Всичко което описваш, се е случило след влизането ни в ЕС, та не знам кво искаш от българите и България, нито е малка, нито е толкова малобройна... що не ходите да си лекувате комплексите бе? Избери си една богата държава и си взимай очите, даже няма да те попитат какъв си, толкова са никакви вече ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите може да не сме по вкуса на някои

  15 Март 2023 9:44ч.

  Но навсякъде се оправяме, дори циганите са доста добри. Не сме тъпи, доверчиви сме! Но времето за доверие мина, сега е реда на западняците да духат супата, дето американците им я свариха. Там какво ще става!!!! Затова ванга каза, до 2025 година българите да се прибират от чужбините! И ще се приберат доста народ, само гледайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  15 Март 2023 14:50ч.

  Единственото обяснение за туй, дето си сътворил е тъпота и оглупяване. Тоя, който пише за продажност и липса на суверенитет, се е кръстил "евроатлант"! Има хора с комплекс за малоценност, но в твоя случай не е комплекс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По пътя на логиката

  15 Март 2023 10:06ч.

  Това означава, че българите са и най-лошите инструктори и най лошите катаджии.. Щях да забравя, и най-лошите законотворци, най-вече..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BG шофьор в Европа

  15 Март 2023 10:38ч.

  90 % от българските шофьори са отлични шофьори, с добри рефлекси, и карат наистина оптимално. Това не значи винаги да спазваш на сто знаци и маркировка, защото те много често (особено в БГ ! ) са поставени дебилно, или са "капани". Българските шофьори в мнозинството си карат безопасно ! Проблемът идва от 10-те % шимпанзета, главно млади дрогирани екскременти с мощни и скъпи возила, които не зачитат не само правилата , но и човешкия живот. Ампутирани са от инстинкт за самосъхранение... Тази малка , но много опасна сган , цъфти и процъфтява в БГ поради пълното отсъствие на контрол от полицията, или формалното й присъствие на пътя (отбиване на номера, някое рушветче...) . Едва на второ място по вина поставям пътищата в БГ, защото те не са чак толкова зле. В редица западни страни пътната инфраструктура стремително се сгумнясва и започва да прилича на българската... Така че в БГ положението е зле, заради липсата на ИСТИНСКИ контрол, липса на камери и неизбежност на глобите за "джигитите"... В Европа е различно. Страни като Франция, Швейцария и дори Италия (севера) - са с кротки шофьори. Австрия сьщо. В Германия се кара уморително, германците са коне с капаци - има ограничение - замръзват на точната цифра ! Свърши ограничението - мигновено 160 км/ч. Така се създава едно постоянно "пулсиране", което е много уморително. Другото което дразни е манталитета веднага след изприварване да се връщат в най-дясната възможна лента, независимо с колко карат ! Това създава едно постоянно "шарене" - ляво-дясно, ляво-дясно, ляво-дясно... което напряга и е доста опасно. Така че герамнците за мен са тъпи и безмозъчни шофьори. Най-зле обаче е в Холандия - адски агресивни и безпардонни към МПС с чужди табели. Унгарците също са доста луди. Балканските страни е горе-долу нашия манталитет, но по-спокойно от БГ , очевидно % на шимпанзетата е по-малък от българските 10%. Мога да разказвам и извън Европа, но това няма практическо отношение към БГ шофьорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен бг келеметата "рейсъри"

  15 Март 2023 14:49ч.

  не знам защо полицията не лови румънците?! Влахундерите надуват, способни са в тунел да те изпреварят със 120 в час. Отделно - че има някакви анахронични табели 50 - 60 на разклоните към всяка керемида... Бе то селото го няма вече, от 20 години 5-6 старци се миндилкат из него, но на излаза на пътя към него - 50... И ония с бурканите точно там си залагат капаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  15 Март 2023 11:32ч.

  Това заглавие е подвеждащо. Като възможности БГ шофиори може би не са по добри или по лоши като възможности - физически и психологически. НО, но.....поради каква причина са толкова голям процент са толкова арогантни, нахални и откровенно .....прости? (тройни изпреварвания, луда скорост посред населените места, а да отварям ли дума за алкохол, коктейл от наркотици). В България е опасно да караш кола ..... опасно е дори ако си наблизо до пътищата или на пешеходната пътека. Някакви комплекси се избиват според мене, сигурно са имали трудно детство. Но отговора на простията трябва да се даде от пазара и свободата на предприемачеството - т.е. частните застрохаватели като профит ориентирани предприятия да оценяват риска и определят размера на застраховката на тези жалки същества. Колкото по агресивен и прост - толкова повече да плаща, до достигане на непосилна сума - десетки хиляди на месец! И тука следва и държавната подкрепа - база данни от полицията, законодателна подкрепа (глоби, затвор и конфискация на неплащащите застраховки). И така. ( за инфо: с десителетен опит съм от шофиране в подобни условия).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • винкело

  15 Март 2023 12:46ч.

  А не смятате ли, че институциите са виновни затова, че Ганьо си прави каквото си иска по пътищата... АПИ, МВР, КАТ, съдебна система? Лайното убило Милен Цветков още не е осъдено и най-вероятно няма да бъде, а от инцидента насам е под домашен арест. Семерджиев, Симонки, продавачи на книжки, разбити пътища... Все шофьорите са виновни, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  15 Март 2023 14:41ч.

  Винкело, я пак прочети твоя пост - тия дето си ги изброил са шофьори - т.е. имат документи че са такива. И в края на моя пост аз твърдя същото по отношение на институциите в България. Ама кой да чете до края.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BG шофьор в Европа

  15 Март 2023 12:08ч.

  Василева, права сте. Но разберете, подобрението не може да дойде с "работа по документи" , игра с нивата на застраховките и т.н. Подобрението у нас може да стане само с КОНТРОЛ. И то дори не е задължително да има навсякъде жив контрол от полиция. Трябвата камери и камери ! Свързани с централна система за налагане на глоби - малка сума , но НЕИЗБЕЖНА ! Флашва те светкавицата, автоматично олекваш със 100 лева, примерно. Такава е системата в Европа и понеже никой не обича да му бъркат в джоба, това ще започне неизбежно да "дресира" популацията. Тия със скъпите возила - също ! Представи си АМ "Тракия" цялата с камери ( на всеки примерно три километра ) Това прави около 150 камери от София до Бургас, не е кой-знае каква инвестиция. Всеки който лети със 150 км/ч. ( и без това разрешените 140 в момента са най-висока разрешена скорост в ЕС !) - щрак ! 100 лв. глоба ! Представи си един такъв джигит, който кара от София до Бургас с постоянните си 180 км/ч , колко ще плати накрая ?? Дори да го бият парите по главата, пак му идва множко ! Събираемост ? Никакъв проблем - глобата може да се плати още в движение по Интернет ! Не плаща ? В тридесет дневен срок , после става тройна глоба ! Пак не плаща - съд , отнемане на колата , може и условна присъда ! Всичко е въпрос на дребни законодателни промени, инвестиция от няколко десетки милиона и най-вече ВОЛЯ от управляващите ... но тогава как те самите ще летят във ВИП лимузините си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  15 Март 2023 12:50ч.

  Уважаеми събеседнико - аз никъде даже и не внушавм подразбирането за 'работа по документи". Какви документи - аз говоря за финансово анихилиращи мерки срещу комплексираните улавчета зад воланите! Как , какви "100 лв. глоба !" - ли?..... Та това е смешно. Профит за частните застрохаватели, за полицията и защо не със средствата - към бюджета за пътна инфраструктура. Иначе за техническите средства - ОК (и не само камери. С това идва и надеждни комуникации - хардуер + софтуер, и полиция - работеща разбира се). ВИжте, аз съм сигурна че в България много, ама много добре знаят как за макс. 48 часа могат да се справят с идиотската вакханлия по пътищата. Няма нужда да се открива топлата вода. Нямам и грам съмнение че се знаят тези факти - например от политиците. Но признавам - аз не знам защо не се прилагат подобни мерки. (за ВИП лимузините - ми не знам, там където съм карала не е имало липса на богати със луксозни коли. Но всеки кара кара като 'по търлъци'.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "100 лв. глоба !" - ли?..... Та това е смешно.

  15 Март 2023 13:29ч.

  Ами не е смешно. Горе-долу такива са глобите за дребните нарушения по камера в ЕС, плюс отнемане на точки разбира се... Българите много се впечатляват от РАЗМЕРА ( хе хе) на глобите в случая. Един каже - "Нека ги глобяваме за 5 км/ч отгоре със 100 лв..." , другия веднага надцаква ! А, не това е малко, нека бъде 500 лв ! А трети се провиква "Направо 10 000 лв, кво ще си играем на дребно..." ... Практиката показва че не размера на глобата възпира нарушителите, а нейната НЕИЗБЕЖНОСТ ! Кел файда от глоба 10 000 лв. , ако тя е несъбираема ? Ако няма волята и техническите средства за налагането й ? В България е пълно с неработещи закони и наредби, точно щото се правят така, че да не работят. Не откривайте топлата вода - тя е открита отдавна. От Сърбия на запад я има , а от Словения нататък е навсякъде ! Просто да се приложат европейските мерки за озаптяване на дрогирани шимпанзета, и нещата рязко ще се подобрят. Отделна тема са бардаците в градските движения и паркирането в София и големите ни градове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горе на баира става панаира

  15 Март 2023 15:05ч.

  За средата, в която са поставени да шофират, българските шофьори са гениални (без ирония)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  15 Март 2023 15:24ч.

  И сега ще се иска пари да да ни подобрят. Фондацийкииии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  15 Март 2023 15:52ч.

  А най-добрите шофьори, са тези, които изобщо не карат!... Хоп, и проблемът е решен. Иначе, много ми е интересно, как заглавието на статията "за шофьорите", всъщност няма нищо общо с всички изброени във класацията фактори, условия и факти... Защото, едно са качествата на един шофьор, а съвсем друго е средата и условията, в които му се налага да кара автомобила си... Anyway! Но нищо, то у нас има достатъчно много овце, които четат само заглавията и са компетентни по всички въпроси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи