Българите с най-голямо доверие към Йончева, Станишев и Джамбазки сред настоящите евродепутати

Българите с най-голямо доверие към Йончева, Станишев и Джамбазки сред настоящите евродепутати

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди евровота: Българите с най-голямо доверие към Йончева, Станишев и Джамбазки сред настоящите евродепутати. Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС по поръчка на Агенция «КРОСС» в периода 9 - 12 април 2024 г. сред 800 български граждани. Изследването е реализирано по метода на стандартизираното телефонно интервю.

Резултатите от настоящето изследване показват, че геополитическата турболенция в момента разклаща и ориентацията на значителна част от българските граждани. Според една трета от нашата общественост, Европейският Съюз е от изключителна важност за България. Друга една трета смятат, че ЕС не е от съществено значение, а около 15% са тези, които считат, че съюзът не е важен за нас. Същевременно 19% нямат определено мнение.

Изборите за Европейски парламент са непосредствен повод да осмислим присъствието си в клуба на най-развитите общества в света. Имаме основание да се съмняваме, че предизборната дискусия ще достигне до съществена дълбочина, за да очертае дългосрочна перспектива за дългосрочна интеграция към развитите демокрации. Опасенията са, че популистските деструкции и конспиративните компроматни кампании ще надделеят. Поне засега не се очертава ясно изразен политически субект, който да изведе диалога в конструктивна плоскост.

Значението на присъствието на България във важните формати на ЕС не е осъзнато от значителни обществени слоеве. Задълбочаването на интеграцията в Шенген, Еврозоната, в областта на отбраната и сигурността и опазването на външните граници трябва да се извърши според малко повече от една трета от гласоподавателите у нас (36,5%). Почти толкова са и тези, които не са съгласни с това твърдение (38,0%). Друга една четвърт (25,6%) не изразяват конкретно мнение.

Когато става въпрос за спазване на обществения ред, за материален просперитет, за борба с корупцията, тогава всички са съгласни. Но като общество не сме убедени, че тези неща са постижими за нас чрез интеграцията със страните, които в голяма степен вече са ги постигнали. Очевидно някъде се губи връзката с политическото ни представителство в Европа.

Авторитетът на водещите ни политици в Европа е от съществено значение. Според резултатите от проучването се открояват три имена. На първо място е бившият еврокомисар Мария Габриел (12,9%). Втори е дългогодишният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (11,9%). Близо до тях е доскорошният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев (10,2%). Забележимо е присъствието още на президента Румен Радев (8,7%), на лидера на „Продължаваме промяната" Кирил Петков (7,9%) и на финансиста Симеон Дянков (5,0%). Посочени са също Елена Йончева, Ангел Джамбазки и Асен Василев (с по 4,5%).

Десятката се допълва от Кристалина Георгиева с 3,7%. Прави впечатление, че по-голямата част от тези личности не са представители в Европейския парламент. Вследствие на дейността в Европарламента най-голямо доверие българските граждани имат на Елена Йончева (30,5%) и Сергей Станишев (26,5%). За резултата на Елена Йончева вероятно спомага личната й биография на разследващ журналист и кампаниите, в която тя взимаше дейно участие. Бившият лидер на социалистите успяваше да пречупи през българските интереси някои от най-наболелите и важни въпроси, като демографията, неравенствата, социалните трансформации, „зелената" сделка и други.

Това явно не е останало незабелязно, а решенията по много от тези теми продължават да стоят отворени. Третото място по степен на доверие заема Ангел Джамбазки с 24,0%. Неговата активност по Македонския въпрос и борбата с нелегалната миграция са впечатлили една четвърт от пълнолетните граждани у нас. На четвърто място е другият предствител на ВМРО Андрей Слабаков (16,1%).

Трябва да подчертаем, че тук освен следваната сходна патриотична линия, при оценките със сигурност има значение и биографичната му обвързанист в областта на културата. Значима степен на одобрение получават още Иво Христов (12,9%), Радан Кънев (9,9%), Асим Адемов (7,7%), Емил Радев (7,4%). Вероятно за оценката за тях значителна роля е изиграла партийната им обвързаност. За останалите представители на България в Европейския парламент през отминаващия мандат можем да кажем, че не са успяли да засвидетелстват ефективността на своята дейност пред по-широката публика у нас.


Лявото политическо представителство в страната преминава през процес на раздробяване, каквото наблюдавахме преди около 25 години в десния политически полюс. БСП от плуралистичен обединител на разнообразни политически течения се превърна в силно централизирана партия с тесен консервативен профил. Това я сведе до твърдо електорално ядро, което представлява около една четвърт от хората с леви убеждения. Необходимост от нов ляв политически проект виждат 23,3% от гласоподавателите.

Очевидно е, че и на тези избори няма да има готовност за реализацията му. Риторичен е въпросът дали това изобщо е възможно. За хората, които смятат, че има нужда от такъв проект, водещи фигури в него трябва да са Румен Радев (7,4%), Сергей Станишев (4,4%); Елена Йончева и Ваня Григорова (по 3,2%); Костадин Паскалев, Мая Манолова, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова (по 2,1%).

Източник: cross.bg

 

 

Коментари

 • Отвратен

  15 Апр 2024 17:41ч.

  МОЛЯ? Това виц ли е или поредното нагласено четиво? Няма наивници, които да гласуват за тези, за да си тъпчат джобовете с пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Връх на лицемерието. Особено Станишев си е направо "мечта"

  15 Апр 2024 19:28ч.

  С медийна пропаганда спечелиха студената война, сега пак с медийна война ще ни вкарат в гореща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, това е вицът

  15 Апр 2024 17:57ч.

  водещи фигури в него трябва да са Румен Радев (7,4%), Сергей Станишев (4,4%); Елена Йончева и Ваня Григорова (по 3,2%); Костадин Паскалев, Мая Манолова, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова (по 2,1%).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гъбар

  15 Апр 2024 17:58ч.

  Аз викам, да си налягат парцалите и да не бият бадева пътя до Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истина

  15 Апр 2024 17:59ч.

  глупости, особенно станишев…каквото са взели взели са, втори шанс няма да имат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  15 Апр 2024 18:11ч.

  Кой е Костадин Паскалев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше кмет на Благоевград

  15 Апр 2024 19:30ч.

  Сега мисля е в Левицата, има добри изказвания и размисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  15 Апр 2024 18:28ч.

  Джамбазки барем от време на време с нещо мъцва, макар и с някоя глупост, ам останалите педали от години им се чува гласчето. Взеха големите заплати и блажено се усамотиха да си ги лапат. Кой идиот би гласувал за Съсела, например?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро Простия - най-тъпия и най-прост американски агент в целия свят

  15 Апр 2024 18:31ч.

  Напълно безмислено "проучване" и неумел опит за реклама и лансиране на досегашните кияци в ЕвропалаМентето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфу

  15 Апр 2024 18:34ч.

  Елена Йончева и Сергей Станишев - това е обида за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко - евродепутат!

  15 Апр 2024 18:36ч.

  По добре да изпратим там Бойко Борисов, че да ни се махне от главата и да весели тамошните идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха честито

  15 Апр 2024 19:09ч.

  Туй проучване явно е правено сред читателите на този сайт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Апр 2024 19:19ч.

  това не е вярно при каква изб активност са наи предпочитани сега на 9 юни ще видим дали е вярно аз не гласувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • което си е право, право си е

  15 Апр 2024 19:23ч.

  Слабаков - президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чапай и Петка

  15 Апр 2024 19:26ч.

  Он мълчат не развеждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста фрикции го очакват

  15 Апр 2024 19:32ч.

  дебилизираното скотонаселение. Да му е як свинтера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  15 Апр 2024 19:36ч.

  Доверие? На български политици? За място, където Орсолата смее да се появява на трибуната, а не е в съдебната зала, като обвиняем за корупция? А тези от "Сова"-та валиден психотест могат ли "звади" и ние да се порадваме на името на докторчето, дето им го е издало, м?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????????

  15 Апр 2024 21:36ч.

  Откъде го взеха това? С. Станишев даде безплатно военните ни бази на САЩ, назначи М. Кунева за да унищожи АЕЦ, закри училищата в селата за да обезлюди България, презастрои страната и в ЕП се занимаваше главно с гласуване на санкции срещу Русия - организираше със социалистите повторно гласуване на санкциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След Луканов,в редичката от

  15 Апр 2024 21:52ч.

  класически измикяри на България веднага нареждам Станишеф мл. а и баща му,следват плътно типове като Дъбов,оня Кирчо Добрев де го хванаха на границата с куфар с 200х.долари или марки,както и татко му който предаде четата на Иванчо Костов мангала!И тия градчета отново се натискат да решават съдбите на България-срамна и позорна история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна лъжа

  15 Апр 2024 22:54ч.

  Станишев никой не го понася, един ден трудов стаж няма, те го сложили в тройката. Пусти стъкмисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи