Българин е блокиран на горящия ферибот в Гърция, най-малко десет души са в неизвестност

Българин е блокиран на горящия ферибот в Гърция, най-малко десет души са в неизвестност

Снимка: АП

 

Един българин е блокиран в гаража на ферибота "Юрофери Олимпия", който се запали рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу, съобщават гръцките медии. Два плавателни съда с водно оръдие се опитват да потушат пожара.

 

Първоначално "Прото тема", като се позовава на своя информация, съобщи за двама блокирани българи, но по-късно уточни, че става въпрос за един българин и един турчин. Според изданието те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По сведения в други гръцки медии блокираните са българин и турчин. По-рано телевизия "Скай" съобщи, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

 

Според последна информация от бреговата охрана в неизвестност остават десет пътници на кораба, а двама са блокирани все още на борда, съобщи Скай. Според други сведения в неизвестност са 14 души. Общият брой на пътуващите на кораба според списъка е бил 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. 

 

Фериботът „Юрофери Олимпия“ под италиански флаг, пътуващ по линията Игуменица (Гърция) – Бриндизи (Италия), се запали тази сутрин край Корфу, Западна Гърция. В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби.

 

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

 

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. Болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

 

 

Коментари

  • еха

    18 Фев 2022 19:47ч.

    От живущи хора в Гърция съм чувал носещи се от години там слухове, че злополуките с фериботи често са умишлени. Техните собственици така (за сметка на живота на пътниците) усвояват пари от застраховки. Умишлени са и пожарите на гори в покрайнините на Атина, за да се създават терени за строеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи