Балабанов: Казус като Македония наистина ще взриви коалицията

Балабанов: Казус като Македония наистина ще взриви коалицията

Казус като РС Македония наистина ще взриви коалицията. Това каза депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите му, действията на премиера Кирил Петков и неговия външнополитически екип са в посока извън коалиционното споразумение.

„Това, което е правил г-н Петков и неговият външнополитически екип е в съвсем друга посока. Един казус като Македония наистина ще взриви коалицията. И ако той сега не помисли и не ревизира позицията си, публичното му говорене ще се пресече с обещанията, които е давал, и ще имаме огромен проблем”, допълни депутатът от ИТН.

„Когато е заложена България, няма как да се опитваме да внушаваме някакви неистини. Ще го кажа от моя опит, който ще потвърди всичко написано от нашия лидер по темата. През миналия петък имаше закрито заседание в Народното събрание, на което изслушвахме Теодора Генчовска. Тогава тя потвърди всяка една написана дума във Фейсбук на г-н Трифонов”, уточни депутатът. 

Балабанов коментира и намек на Тошко Йорданов за документи: „Става въпрос за паметните записки. Те са редица, от доста срещи. Говори се за странната позиция на премиера Петков за тези неща. Странната позиция, която е извън всякакво коалиционно споразумение. Която е извън всякакви разговори, които бяха потвърдени на коалиционен, консултативен съвет”, подчерта Балабанов.

Логиката показва, че в ситуацията на редица кризи предсрочни избори не са изход. Това не е държавническо поведение. Затова максимално се стремим всички коалиционни партньори да се уповаваме на коалиционното споразумение, което играе ролята на фундамент. Докато то се спазва - се надявам, въпреки различията и публичното говорене, да има консенсус и стабилност в държавата, заяви още Балабанов. 

„Едни предсрочни избори ще задълбочат още повече кризите. Но в последно време наистина има казуси и проблеми, които изострят отношенията в коалицията”, подчерта още той. „Логиката е коалиционните партньори в един парламент да се изправим срещу модела, който българските граждани очакват да променим - този на ГЕРБ и ДПС, старото статукво”, допълни Балабанов.  

Депутатът уточни, че темата за БНБ не е била залегнала в коалиционното споразумение. „Всеки имаше право да издига собствен кандидат. Да изключим всякакви лъжи и спекулации - предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова ние бяхме толкова предвидими отначало по отношение на нашата позиция”, коментира Балабанов.

Той посочи, че съжалява Андрей Гюров, защото „не е лош човек”, но се е превърнал в жертва на съпартийците си. „Беше издигнат в последния момент. След това беше свален. Не знам на каква цена е готов да унижава качествата си, но се получи така”, смята депутатът.

Балабанов разкри и каква е била предисторията: „ПП в месеца, в който се бавеше процедурата за издигане на номинации за управител на БНБ, имаха няколко предложения, към няколко личности, за да ги издигнат като кандидатура. Като започнем от Кристалина Георгиева - сами си направете сметка защо тя. Минем през Илиян Михов от Сингапур и стигнем до една дама, която беше с бакалавърска степен”, поясни той.

„В парламента имаше абсурдното предложение да се променят правилата и изискванията за това как да изглежда гуверньорът на БНБ и да отпадне степента „магистър”. Опазил ни Господ, че ние не приехме тази поправка, защото щяхме да станем за смях”, категоричен е Балабанов.

Според него Любомир Каримански е бил обединяващата личност в предходни и настоящи парламенти. „Асен Василев идваше на крака в Народното събрание да му стисне ръката, когато Каримански приемаше извънредни бюджети. Тогава беше обединяваща личност. В един момент обаче стана разединител”, припомни депутатът.

Повече гледайте във видеото. 

 

 

Коментари

  • трифонич

    20 Апр 2022 9:27ч.

    Няма как от второ качество народ да се пръкнат читави политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въздушни замъци

    20 Апр 2022 9:33ч.

    Второ качество народ са великобритания, сащ и фашистка европа. Те са тези, които се опитват да налагат болестното си състояние на всички здравомислещи народи. Казвам опитват се, но е ясно е кое надделява в крайна сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2022 9:34ч.

    Каква коалиция бе, вие прокопахте дъното за БОКО бе... сега още 12 г. да копае, нема ви стигне ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    20 Апр 2022 10:19ч.

    Читирглавата Ламя това е вашата коалиция!! Социалисти, дето са олигарси, чалгари милионери и простаци, демократи дето съшност са фашисти и бизнесмени - измамници подкрепени от миризлив зелен чорап това е Четирглавата ламя ! За съжаление народа ни е ужасяващо тъп...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Погледнете в очите на истината и проумейте естествения изход от ситуацията

    20 Апр 2022 11:21ч.

    Имало кризи, не било за избори. Обаче, разгъна се макс недоверие в коалицията, премиерът издава сигнали, че има напълно неприемливи ... особености. Коал. не е обяснила, заявила реформи, програма няма, мнозинство няма. И парламент и п-во вече са вредни. Въпреки кризи, бързи нови избори са най-доброто решение. Конст. мъдра, предвидено служ. п-во, та все пак да се води държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи