Багдад може да изгони водената от САЩ военна коалиция заради американските удари в Ирак

Багдад може да изгони водената от САЩ военна коалиция заради американските удари в Ирак

Иракски полицаи и военнослужещи са отцепили района около автомобил в източната част Багдад, който вчера беше поразен от американски дрон. Снимка: АП

Говорител на иракския премиер заяви, че многократните американски удари по подкрепяни от Техеран въоръжени групировки в страната тласкат Багдад към решението да прекрати мисията на водената от САЩ коалиция в Ирак, предаде Ройтерс. 

Американската армия  съобщи вчера, че командир на движението "Катаиб Хизбула" е бил убит при въздушен удар. Пентагонът обвинява въпросната групировка, която е подкрепяна от Иран, в нападения срещу американски части в региона. 

Водената от САЩ коалиция "стана фактор на нестабилност и заплашва да въвлече Ирак в цикъла на конфликтите", заяви днес говорителят на иракския премиер.  

Вашингтон изпрати в Ирак 2500 американски военнослужещи, които да обучават и да помагат на местните сили в борбата срещу "Ислямска държава". Към тях се присъединиха и военни части от други държави, припомня Ройтерс. 

Подкрепяни от Иран милиции и американските сили в Ирак и Сирия почти всеки ден се атакуват взаимно, откакто през октомври избухна войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи