Бъдещето на Украйна е в НАТО, заявиха съюзниците, но няма да я поканят за член на алианса

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заявиха съюзниците, но няма да я поканят за член на алианса

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна със самолет във Вилнюс, за да се включи в започналата днес двудневна среща на върха на НАТО, предаде Ройтерс. По-рано днес той каза, че не вижда готовност от страна на НАТО да покани Украйна за свой член, добавя БТА. Оказа се точно така.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников също пристигна в литовската столица за срещата на алианса, съобщи Франс прес. "Основната ни цел е пълноправно членство", лаконичен бе Резников пред журналистическите камери при пристигането си.

Малко по-късно на срещата си на върха във Вилнюс държавите от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, но няма да отправят официална покана към страната да се присъедини, предаде агенция ДПА, като се позова на декларация, с чието съдържание се е запознала.

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.

Това решение до голяма степен отговаря на очакванията.

Румъния подкрепя опростяване на процедурата за прием на Украйна в НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че страната му подкрепя опростяване на процедурата за прием на Украйна в пакта, предаде агенция Аджерпрес.


Йоханис каза, че Румъния подкрепя премахването на Плана за действие за Украйна, за да се намали евентуално срокът, в който страната може да стане член на НАТО.

"Да, аз подкрепям отказа от този план за действие. Обсъдих въпроса и с генералния секретар (на НАТО), имахме разговори и неформални срещи и мнозинството сме съгласни да опростим процедурата в случая на Украйна", каза румънският президент.

Той бе попитан също дали е възможно едновременно с Украйна и Република Молдова да получи във Вилнюс перспектива за приближаване към НАТО, добавя БТА.

"Молдова има записан в конституцията статут на неутралитет; когато реши да промени тази позиция, въпросът може да бъде поставен без никакъв проблем", отговори Йоханис.

Франция ще достави на Украйна ракети с голям обсег на действие"Сторм шадоу", Норвегия увеличава помощта с 239 милиона долара

Франция ще започне да доставя на Украйна ракети с голям обсег на действие, което ще позволи на силите на Киев да се защитават, заяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Става въпрос за крилати ракети "Сторм шадоу", разработвани съвместно от Великобритания и Франция, за които френските въоръжени сили използват наименованието "Скалп". Тези ракети са с далекобойност над 250 км, което надхвърля обсега на всички други оръжия, изпратени досега на Киев от западните страни. Те могат да достигат зоните в Източна Украйна, контролирани от руските сили.

"Решихме да доставим нови ракети, които дават възможност на Украйна да нанася удари в дълбочина", каза Макрон при пристигането си за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

"Смятам, че това, което е важно за нас днес, е да изпратим послание за подкрепа на Украйна, за единство на НАТО и за решителна позиция, че Русия не може и не бива да спечели тази война", добави той, цитиран от БТА.

С тази стъпка Париж ще последва решението на Лондон да достави управляеми ракети въздух-земя, способни да поразяват неподвижни цели на голямо разстояние. Досега Франция изключваше тази възможност поради риска ракетите да бъдат използвани на руска територия, отбелязва АФП.

Ракетите "Стром шадоу" ще бъдат доставени "при спазване на яснотата и последователността на нашата доктрина, което ще рече да се даде възможност на Украйна да защитава своята територия", обясни Еманюел Макрон, изключвайки косвено възможността ракетите да бъдат използвани за нанасяне на удари по Русия.

Според специализираното списание "Международна отбрана и сигурност" Франция разполага с "под 400" такива ракети.

Първите ракети "Сторм шадоу" вече са били доставени в Украйна, съобщи френски военен източник, цитиран от Франс прес.

Междувременно Норвегия ще увеличи военната си подкрепа за Украйна с 2,5 милиарда крони (239 милиона долара) до общо 10 милиарда крони, предаде Ройтерс, като се позова на правителството на скандинавската страна.

В правителствено изявление се казва, че страната ще увеличи също приноса си към фонд на НАТО за подкрепа на Украйна с до 300 милиона крони годишно.

"Украйна води отбранителна война сега. Именно сега (помощта, бел. ред.) е наистина необходима", заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре пред норвежки медии в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Сумата от 2,5 млрд. крони ще бъде взета от многогодишния пакет на стойност 75 млрд. крони, който скандинавската страна планира да отдели за гражданска и военна помощ за Украйна за периода 2023-2027 г., посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Норвегия е една от страните, които доставиха на Украйна танкове "Леопард 2" (Leopard 2) - осем броя, както и други бронирани машини, системи за залпов огън и артилерийски снаряди.

Скандинавската страна се възползва от рязкото покачване на цените на въглеводородите след началото на конфликта в Украйна, като през миналата година се превърна в основен доставчик на природен газ за Европа.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • thenewone

    11 Юли 2023 21:35ч.

    Самоходният дядо и той там. Но що се хилят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До последният украинец

    11 Юли 2023 21:37ч.

    Краят им наближава, затова няма как да ги канят сватба. Може да ги поканят на погребението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молеца и Жирафа

    11 Юли 2023 21:40ч.

    Колко удобен момент беше няколко кинжала да бяха поздравили сградата на срещата. Щеше да изпрати цялата банда при бандера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Юли 2023 21:55ч.

    Англосаксонските мекотели дадоха картбланш на Путин да продължи да избива украинци? Колко трябва да избие за да се престрашат да приемат Украйна? 1 милион, два, пет ? :(( Предполагам руският Лидер ще нареди тази нощ масиран удар по цяла Украйна за да унижи допълнително Запада, който се е сгърчил от страх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидно 400 000 не стигат

    12 Юли 2023 0:11ч.

    Задачата е Зеленски да унищожи повече украинци. Путин е просто изпълнител, какво да прави ? Договорняк !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидно 400 000 не стигат

    12 Юли 2023 1:12ч.

    А от началото на контранастъплението на украйнската армия ,тя е загубила над 26 хиляди украйнски войници ,загинали във битката и прищевките на западните куратори и наркомана зеля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наградата "Златна малинка" отива при НАТО

    11 Юли 2023 22:22ч.

    "Бъдещето на Украйна е в НАТО", заявиха съюзниците, но "свенливо" премълчаха, че Украйна няма бъдеще. Процедурата е опростена - до последния украинец. Разбира се, подкрепата за нейните граници ще продължи. Все пак украинската територия е ценна недвижима собственост на западни компании и определени лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пена

    11 Юли 2023 22:29ч.

    Да живее цирка наречен НАТО. Не успяха и в тази драма да оправдаят съществуването си. Само българският министър-председател Денков и слугинажа в Парламента не разбраха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Юли 2023 22:32ч.

    на т. нар. (евроГейски) „политици“ умствения багаж е колкото на нашия кики джендъра – те не са в състояние да проумеят, че както в миналото ЕС (на Наполеон и на Хитлер) не успя да пречупи Русия, а руснаците превзеха Париж и Берлин, така и сега ако продължават с озверялата си русофобия, същата съдба очаква и Брюксел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Юли 2023 0:12ч.

    Нищо ново. Война до последния украинец. Да видим освен поляците и прибалтите ще успеят ли и нас да ни пратят като доброволци на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласът на разума

    12 Юли 2023 0:19ч.

    НАТО да се саморазпусне. Бива ги само на пропагандния фронт, както стана ясно даже и за децата. Разпускайки цирка НАТО, хем ще избегнем излишни напрежения, хем ще спестим пари. Няма защо да пазим дебелите задници на шепа номенклатурни капиталистически богаташчета от интернационалната мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урко

    12 Юли 2023 1:19ч.

    Тате... колело... друг път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вишински- гл.прокурор

    12 Юли 2023 4:23ч.

    Съюзниците казаха на украйна че Ще и купят колело, ама Друг път....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    12 Юли 2023 4:41ч.

    НАТО е агресивна организация, с която помощ американците разориха не само отделни страни, но и цели региони през последните 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    12 Юли 2023 9:46ч.

    Джуджето самотно и употребено (вече). Никому ненужно: https://t.me/Mikle1On/15525

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна, за съжаление,

    12 Юли 2023 11:25ч.

    вече няма бъдеще - и НАТО е причината за това. А и самото НАТО няма бъдеще - агресивен съюз, който разруши мното страни и никога никого не е отбранявало. Впрочем, чуват се прогнози за създаване на анти-НАТО (на базата на ШОС)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женихът към проекто-булката :

    12 Юли 2023 11:30ч.

    Ще те взема, скъпа ! Как няма да те взема ? Ще се оженим, ще се оженим...ама не сега, някой хубав ден в бъдеще ! Сега заемай позата и да продължаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи