Бачковският манастир затваря, натрупал 20 000 лева сметка за ток

Бачковският манастир затваря, натрупал 20 000 лева сметка за ток

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първи манастир у нас въвежда режим на тока. Бачковският манастир e със сметка от 20 000 лева за месец януари.

Причината за колосалната сума е това, че църквите и манастирите у нас плащат промишлен ток. Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране те да плащат ток като битови потребители. Оттам отговориха, че към настоящия момент няма законова възможност църквите и манастирите да минат автоматично на битов ток, съобщи Нова телевизия.

Оттук нататък монасите ще пестят като реално почти затварят манастира - централният храм няма да се ползва, външни посетители няма да се допускат.

„На първо място беше спряно посрещането на поклонници в Светата обител, тъй като голяма част от тези помещения няма как да бъдат отоплени. Богослужението в централния храм беше прекратено и службите се водят в един от параклисите.”, обясни епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

„Една трета от канцелариите бяха затворени, а служителите събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ. Генералното решение, според мен, е напълно законово допустимо. Ние искаме токът за храмовете и манастирите да бъде ток за битови нужди, а не за промишлени”, заяви епископ Сионий.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • ((((

    10 Фев 2023 15:03ч.

    Що за ужас?!?! Как може да се затварят храмове в тези времена когато единствената надежда на човеците е Бог? Какво още ще се случи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Генералното решение, според мен, е напълно законово допустимо. Ние искаме токът за храмовете и манастирите да бъде ток за битови нужди, а не за промишлени”, заяви епископ Сионий.

    11 Фев 2023 8:44ч.

    Подобна молба е била легитимна, когато Електроразпределение бе държавно, сиреч при бай Тошо, сега това е само мечта, за която на частните електроразпределитли им е през барабана и за манастирите и за църквите. По една странна случайност до скоро и трите електро-разпределителни дружества бяха собственост на католици, дано сега православните от Електрохолд са пи-милозливи към Светата ни църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор

    10 Фев 2023 15:31ч.

    Продайте един от мерцедесите на попа и си платете тока, килимявки непоръбени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цените са непосилни за слабите и бедните

    10 Фев 2023 17:25ч.

    А не е ли по-добре да дойде Горския от Север и да въведе ред?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    10 Фев 2023 19:32ч.

    Докторе, доктореее..педалче евроаглантическо....ти църквата в махлата си не знаеш и тъмяна не знаеш как мирише.... тръгнал си акъл да даваш....вероятно си дебил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, автопаркът на Николчо Пловдивски...

    11 Фев 2023 8:46ч.

    ...може да покрие годишното електропотребление на Манастира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    10 Фев 2023 18:04ч.

    Боко тиквата да гиплати тези 20 хиляди лева ,нали се прави на много набожен и обикаля на шир и на длъж манастирите във България .които впрочем са над 500 на брой и мъжки и женски и малки и големи .Боко,продажника уж набожен ,ама праща оръжие на укрофашистите да убиват Руски войници .Но проклятието и възмездието ще се стовари не на него а на внуците му .Това ще бъде отмъщението на Господ за престъпника Борисов .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАЩО

    10 Фев 2023 19:02ч.

    църкви, манастири, училища, университети, библиотеки, музеи плащат промишлен ток? Кой носи отговорност за това престъпление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    10 Фев 2023 19:31ч.

    20 хиляди ток, служителите в канцелариите сигурно са повече от монасите, как са карали монасите в Бачковския манастир през вековете, без ток и канцеларии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е баси тъпнята

    10 Фев 2023 19:58ч.

    монаха не му трябва отопление той е готов на всичко за христа, отоплението е за градските мекотели който не виреят ако не е 20+

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...как са карали монасите в Бачковския манастир през вековете, без ток и канцеларии"

    11 Фев 2023 8:50ч.

    Както бабите и дядовците Ви са карали през вековете в колибите и землянките си с едно къпане годишно, кал и гюбре между пръстите, глави пълни с въшки и отопление с клечки и кравешки фъшкии, но Вие съмнявам се копнеете по тези рустикална за Вашия произход времена, а?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    10 Фев 2023 19:33ч.

    до троловете над мен и вероятно под мен... не си туряйте грях...помълчете си ако смятате да пишете простотии и хули

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    10 Фев 2023 20:55ч.

    един поп искаше за едно опяванена погребение в малко село 75 лв, при пенсия 370 лв., тези креатури нямат нищо общо с бог, който според евроатлантиците според джендър езика вече не е той, но някога религията е била опора…, някога, когато светците не са и али златни ланци и не са галили мафиоти по тиквите…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    11 Фев 2023 3:49ч.

    Истината е че си неграмотен ,щом не можеш да различиш манастир от църква . И да ти кажа монасите не ходят на погребения ,ходят поповете от църквите . За имотното състояние на монасите няма д споря ,възможное и тамда има нередни неща .Всяко стадо си има мърша ,народна мъдрост .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това пък, не го знаех

    11 Фев 2023 0:14ч.

    "Причината за колосалната сума е това, че църквите и манастирите у нас плащат промишлен ток." каква е тая тъпотия, бе? Църквата да не е завод, бе, мамицата ви гадна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в нормални български общини

    11 Фев 2023 8:18ч.

    кметът или общинският председател внасят в съвета и се гласува извънредна общинска помощ в размер на съответната сума. Учудващо е да се стигне дотам в Бачк.манастир !? Може би е вид реклама, пиар някакъв !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Може би е вид реклама, пиар някакъв !?"

    11 Фев 2023 8:53ч.

    Ужас евроатлантически! Немотията да е ПР, вид реклама?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи