Азербайджан планира да удвои доставките на газ за Европа до 2027 година

Азербайджан планира да удвои доставките на газ за Европа до 2027 година

Церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия, Азербайджан.Снимка: БТА

Азербайджан планира да удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година, заяви в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той е специален гост на церемонията по подписването на меморандум по инициативата Solidarity Ring, която цели да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. Домакин на събитието е президентът Румен Радев. 

Подписаният документ ще насърчи сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан. 

Проектът, по инициатива на България, предвижда пренос на допълнителни количества азерско синьо гориво към Европа като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносните мрежи на четирите европейски държави. 


Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • И защо не?

    25 Апр 2023 13:18ч.

    Купува от Русия, продава на ЕС. Ситуацията е идеална за тях. Когато някой е малоумен(ЕС в случая), няма смисъл да му обясняваш очевидното. Възползваш се от ситуацията и толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    25 Апр 2023 14:00ч.

    Е ,никъде на газта не пише от къде е!А като си гламав е за винаги!То и с петрола Урал е същото!Сега е времето посредниците да правят големи пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    25 Апр 2023 14:12ч.

    "За да реализира проектите в Арктика, Роснефт ще се нуждае от 40 млрд. долара. Според The Moscow Times Роснефт е сключила сделка с индийски инвеститори за придобиване на 15-20-процентов дял, но това може да бъде осъществено, само ако Роснефт получи данъчно облекчение от държавата на стойност 40 млрд. долара през следващите 30 години. Проблемът за инвеститорите е, че изменението на климата кара петролната и газовата инфраструктура да потъва в земята, което прави проекта още по-скъп за реализация и поддръжка. Така че Русия може би е водеща страна при откриването на находища, но друг е въпросът за перспективата за тяхната реализация." ............. "ExxonMobil е лостът, който успя да постави Гвиана на глобалната петролна и газова карта. Американската компания може да се похвали само за тази година с 14 открития досега. В същото време Tullow Oil също обяви две нови находища. Потенциалът на Гвиана е огромен, като някои анализатори оценяват бъдещото производство на страната на 750 000 барела на ден в рамките на следващите пет години."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    25 Апр 2023 14:07ч.

    Ся, доколкото съм запознат, азерите нямат техн. възможност за пренос.Газопреносната им инфраструктура е недостатъчна, а и леко корозирала. Трябват огромни инвестиции!Еле пък удвояване! Едно на ръка, че зависят от Русия! Абе, поредното заглавичкване! ВЕрвайте им, като на Мадридския мошеник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Апр 2023 14:55ч.

    значи евроГейците пак ще се топлят с руски газ! азерите изнасят своя газ, но за задоволяване на собствените нужди купуват руски газ - сиреч: танто за кукуригу...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    25 Апр 2023 16:42ч.

    Не е точно. Има сезонен обмен на природен газ. Зимата Газпром взима от Азърбейджан. Лятото го връща. Е, заплаща се разликата ако се получи такава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фенка

    25 Апр 2023 15:01ч.

    Алъш-вериш, купуване и продаване, абе търговия да става. Какво значение има, че газът ще бъде 70% руски? И оскъпен с около 20-30 %? Важното е да се именува азерски.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    25 Апр 2023 15:36ч.

    Дачков в такива случаи нито проверява достоверността на тези изявления, нито ги трие дори да открие, че са лъжливи(защото те работят за рубладжийската му кауза). Преди години имах линк с лично изявление на руския посланик в Азербайджан, че руснаците не внасят газ в Азербайджан.Нещата се промениха, през 2021 цели 10% от азерския газ беше руски. Сега бил 70%? Дачков, съгласен ли си? Защото когато аз пиша, все трябва да доказвам, че не си измислям, а за тези от рашибозука няма такива изисквания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя си е е*ала майката

    25 Апр 2023 15:07ч.

    Че той "азерският газ" основно е руски. Ядохме я! Пак въоръжаваме ватенките. Да не стане като по Оруел - до Ламанша?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Апр 2023 15:51ч.

    БайДън затова е започнал за разработва находища в Аляска, поради голям зор от излишък. Само да не започне нещо в Нанагорни Карабах, щото ЕС пак ще остане на сухо. Същото е и с казахстанския петрол по тръбопровода Вечна дружба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    25 Апр 2023 16:53ч.

    Ама как ще се купува газ от Азърбайджан, предвид че е страна агресор спрямо Армения в района на Арцах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Апр 2023 18:27ч.

    Ама къде е Турция в този меморандум? Пак локуми и дъвки за балончета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Апр 2023 18:58ч.

    Азерският газ "демократичен" и "цивилизован" ли е? Щото азерите не бомбиха ли арменците? А президентът им не е ли "наследствен", като сирийския? Ама Кирчо и Коркочо не са го спрели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    26 Апр 2023 8:57ч.

    Инициаторът България, след като съедини "Трите морета", сега ще внася и газ за европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи