Азербайджан изгони швейцарски депутат, наблюдател на ОССЕ, от президентските избори

Азербайджан изгони швейцарски депутат, наблюдател на ОССЕ, от президентските избори

Автор: Желязко Атанасов

Когато през 2022 година Европа се отказа от руския тръбен газ, две блондинки си направиха екскурзия до Азербайджан, с намерението да проучат и евентуално да договорят газ за европейските страни. Интересно бе, че нито едната, а още по-малко другата имаха понятие от материята. Това бяха президентът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и комисарят по енергетика Кадри Симсон. Едната с компетенцията на гинеколог, а другата - политолог от Тартуския университет в Естония. Никой не остана изненадан, че в Баку те бяха приети любезно, но от посещението им нищо не излезе. По-късно, когато Азербайджан проведе своята СВО в Нагорни Карабах, отношенията между Баку и Брюксел се вледениха. 

Тези дни, в сянката на предстоящото излъчване на интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин останаха проведените в Кавказката република президентски избори и свързаните с тях събития. Едва ли има изненадани от категоричната победа на Илхам Алиев - над 92% при висока избирателна активност... Изненадата дойде от там, от където малко се очакваше! Един от наблюдателите от ОССЕ за изборите, швейцарския депутат Ник Гугер бе знаково върнат от летището в Баку. Оказа се, че в Азербайджан има структури, които внимателно са наблюдавали проарменските събития в Европа през последните три години и са изготвили списъци с нежелани в страната хора. Именно такъв се е оказал швейцарският депутат. Въпреки протестите му и протестите на ОССЕ, той бе натоварен на първия самолет за Истанбул.

Каква е връзката на Еврокомисаря по енергетика със случая Ник Гугер? 

Нищо чудно съвсем скоро Кадри Симсон да се окаже в подобна ситуация заради непремерените си изказвания. Твърде пристрастна е, особено по теми, от които няма понятие - като доставките на газ. Както виждаме, в Азербайджан има бърз интернет и достатъчно хора, знаещи чужди езици, които навреме отсяват хората, взимащи активно участие в анти азербайджански мероприятия по света и наричащи Президента на страната Диктатор. В резултат на това Баку не приема наблюдатели, които не са неутрални. Същото важи и за еврочиновници с изтичащ мандат. А газовото находище "Шах Дениз", в което Европа е вперила влажен поглед е под юрисдикцията на Азербайджан.

Коментари

  • мара канибала

    08 Фев 2024 19:54ч.

    Алтернативи на руския газ били намерили тия некадърници от комисията, ще видите оттук нататък едни алтернативи, гиди калинки нескопосани... Примитивната ви русофобия ще ви излезе прекалено скъпо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    08 Фев 2024 20:24ч.

    У нас има доста хора за изгонване и недопускане да влязат, но управляващите са страхливи да не загубят всяческите си облаги и постове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    08 Фев 2024 21:53ч.

    Във възка с материала можем да си припомним,че в Донецк и Луганск наблюдатели на ОССЕ бяха уличени като шпиони на Украйна.Но интересно защо не бяха изгонени и си вършеха изключително вредната дейност до последно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи