Аятолах Хаменей наруши мълчанието си за протестите в Иран и обвини САЩ: Тези размирици са планирани

Аятолах Хаменей наруши мълчанието си за протестите в Иран и обвини САЩ: Тези размирици са планирани

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес първото си публично изявление по адрес на най-големите от години протести в страната, като обяви, че те са планирани от САЩ и Израел, предаде АП.

Той окачестви смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция като "тъжен инцидент", който "покърти сърцата ни", но остро осъди "размириците" като чуждестранен заговор за дестабилизиране на Иран. Думите му повтаряха предишни коментари на иранските власти относно протестното движение, започнало с вестта за гибелта на младата жена.

"Тези размирици са планирани", заяви аятолахът пред курсанти от полицейско училище и добави: "Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и ционисткия режим и техните наемници". Според висшия шиитски духовник "тези действия не са нормални, те са противоестествени".

Междувременно общонационалните протести в Иран, разпалени от смъртта на Амини, навлизат в третата си седмица въпреки старанията на режима да ги потуши, вкл. с блокиране на достъпа до интернет. Тези протести се наслагват върху недоволството в иранското общество заради растящите цени, високата безработица, социалните ограничения и политическите репресии.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Иран е висш пилотаж, сащ са в низините

    03 Окт 2022 16:42ч.

    организирането на протести ще засили силата на силните. както стана в Русия. нашето спасение от либералната хунта минава през Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи