АЯР: Радиационната обстановка у нас е нормална, но сме притеснени от случващото се

АЯР: Радиационната обстановка у нас е нормална, но сме притеснени от случващото се

След обстрела на Запорожката АЕЦ в Украйна радиационната обстановка в България е нормална, каза на брифинг директорът на Агенцията за ядрено регулирани Цанко Бачийски, съобщава бТВ.

"Ние сме също притеснени от това, което се случва, но следим ситуацията и в момента няма никакво основание за безпокойство на гражданите. Няма замърсяване с радиоактивни вещества в Запорожката АЕЦ", каза той.

„Информацията на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна е, че е имало обстрел на площадката и пожар, който вече е загасен. Според съобщението към 8 ч. тази сутрин няма изменение на радиационната обстановка и няма засегнати сгради на реакторните установки“, поясни Цанко Бачийски, допълвайки, че системите за безопасност работят и са в готовност.

Той информира и какво е състоянието на блоковете на най-голямата ядрена централа в Европа. Първи блок е спрян за планов годишен ремонт още преди началото на военните действия. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното охлаждане в резултат на среднощната атака. Четвърти блок продължава да работи на понижена мощност, а пети и шести блок не работят.

 

 

Коментари

  • Що, ако трябва да загинем, ще го направим, изпълнени с братски чувства и преклонение

    04 Март 2022 11:27ч.

    Все пак сме само едни подлоги, както се изрази нейно Превъзходителство госпожа Митрофанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    04 Март 2022 13:37ч.

    По Первий канал съобщиха, че централата е под руски контрол още от около 28.02. , ето защо е странно че ще атакува сама себе си. Става въпрос за атака от страна на украинците или още по лошо, на наемници?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    04 Март 2022 11:41ч.

    Как пък пропусна да каже,че това е атака на укробандюгите?А имаше хора,които се чудеха,дори възмущаваха от това,че руски части побързаха да превземат АЕЦ-овете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    04 Март 2022 12:01ч.

    А кой има интерес да запали пожар или още по-добре да взриви някой енергоблок на АЕЦ? А ми естествено украинските националисти, кой друг! Само едни достатъчно изветряли журналисти, които след като ги накупиха от Козяк, сутринта пееха в един глас, как руските войски били обстрелвали АЕЦ. То бива, бива манипулиране на информация, ама това е в повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    04 Март 2022 12:03ч.

    Запада съвсем изтрещя! Как е възможно тази АЕЦ да е овладяна и взета под охрана от руските войски и същевременно да бъде обстреляна от същите войски?! Това само болен мозък може да го измисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Март 2022 12:44ч.

    Руската армия завзе централата. След като "някой" я е обстрелвал, лесно може да се предположи кой го е направил. ВСЯКА атомна централа е под контрол на Международната организация за атомна енергетика и състоянието на ВСЯКА централа се докладва на тази организация. Русия го прави за тази централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове е последната медия от която българите трябва да се осведомяват за радиационната опасност идваща от русия

    04 Март 2022 13:46ч.

    Бъдете сигурни, че когато путин започне атомните бомбардировки, ще е пак същото. И виновен ще е пак бандеровския украински народ, че не е умрям своевременно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    04 Март 2022 16:14ч.

    Ако слушаме пасито, скоро няма да е нормална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи