Австрийското правителство ще задейства "спирачка на цената на тока“

Австрийското правителство ще задейства "спирачка на цената на тока“

Автор: Цветана Делибалтова за БТА

Очевидно правителството се е споразумяло да задейства "спирачка на цената на електроенергията", съобщават австрийските медии, Засега е известно, че решението предвижда потребителите да заплащат на по-ниска цена 80 процента от разхода на електроенергия по сравнение с миналата година. Останалите 20 процента ще бъдат заплащани по актуалните цени на електроенергията. Очаква се подробностите да станат известни в сряда, когато е предвидено правителствено заседание по този въпрос. Правителственото решение ще бъде представено на парламента, който ще гласува проектозакона най-вероятно през октомври.

Федералният канцлер Карл Нехамер потвърди в интервю за "Кронен цайтунг“, че правителството ще се занимае с проблема в сряда. Според правителствените данни се очаква всяко домакинство да бъде подкрепено със средно 500 евро годишно. Подкрепа ще бъде оказана не само на домакинствата, а и на предприятията.

"Ценовата спирачка" ще струва на австрийското правителство около 2,5 милиарда евро. За размера на подкрепата за промишлените предприятия все още се водят преговори.

Помощите за електроенергия няма да са социално степенувани, първостепенната задача на правителството сега е "възможно най-бързо да се окаже помощ на широки слоеве от населението“.

На втори етап, коментират медиите, вероятно помощта ще бъде диференцирана в зависимост от социалното положение.

Концепцията има за цел да стимулира хората да пестят електроенергия. Енергоснабдителните дружества трябва да приложат на практика този модел.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Според правителствените данни се очаква всяко домакинство да бъде подкрепено със средно 500 евро годишно,

    05 Sep 2022 11:12ч.

    или 41.7 евро на месец е подигравка. Освен ако не става въпрос за печатна грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новоговор

    05 Sep 2022 11:18ч.

    Правителството ще раздава пари на хората за електроенергия. И така правителството "ще стимулира хората да пестят електроенергия"... Аз ли нещо не разбирам ? Според мен има дълбока алогичност в написаното. Пари се раздават на населението за ДА НЕ ПЕСТИ електроенергията, да не мръзне и да не се ограничава ! А не да "пести" електроенергия. Икономията е майка на мизерията или вече не е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставете "свободният" пазар да регулира всичко!

    05 Sep 2022 11:20ч.

    При нас вече над 30 години има такава "свободна" регулация и всичко ни е наред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освалдо

    05 Sep 2022 13:02ч.

    Свободният пазар там така урегулира нещата, че Wien Eenrgie поиска помощ от държавата за 1,7 млрд евро, които не ѝ достигат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    05 Sep 2022 11:25ч.

    Австрийците искат социализъм. Каква стана тя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Азабочен

    05 Sep 2022 11:54ч.

    Нали руската икономика трябваше да е разкъсана на парчета? Нали Русия трябваше да фалира? Нали рублата трябваше да се срине? Нали Русия трябваше да бъде натикана във военния комунизъм? Кво стана, та не вечерахме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стана, че бананите и демокрацията са в опасност!

    05 Sep 2022 11:56ч.

    ора, бдете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи