Австрийският вътрешен министър: Пълното приемане на България и Румъния в Шенген ще е грешка днес

Австрийският вътрешен министър: Пълното приемане на България и Румъния в Шенген ще е грешка днес

Австрийският ежедневник „Пресе“ публикува интервю на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за политиката на австрийското правителство, в което министърът се спира на актуални вътрешнополитически и външнополитически проблеми. Пълното приемане на двете държави в Шенгенското пространство според него ще е грешка „в днешната фаза“ и продължава. „Граничният контрол между държавите е необходим“, добави той, съобщава за БТА от Австрия Цветана Делибалтова.

В равносметката за свършеното Карнер изрази желанието си да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия, отбелязва австрийската новинарска агенция АПА, обобщавайки интервюто. Пълното приемане на двете държави в Шенгенското пространство според него ще е грешка „в днешната фаза“ и продължава. „Граничният контрол между държавите е необходим“, добави той.

Позицията на Карнер е, че разширяването не зависи само от Румъния и България. На въпроса какви критерии трябва да изпълнят двете държави за това, той казва: „Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС".

С Румъния и България "направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка". Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила. "Работата на Комисията е да гарантира, че цялостната система работи". Австрия има голям принос в тази област, принос за "раздвижване на нещата. Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция“, обобщава Герхард Карнер.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • бензинджия

    13 Яну 2024 12:29ч.

    равнопрвие? какво равноправие? "не смешите мои тапочки".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 13:38ч.

    Хората на запад знаят с какви измамници и връткаджии си имат работа . Чрез тайните на шенгенската система ще има пик на корупция у нас .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    13 Яну 2024 12:40ч.

    И аз мисля, че е грешка. Даже е огромна грешка, че въобще се съгласихме да влезем в ес и нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С нищо не сме се съгласявали. Изобщо не ни питаха. Бяхме завряни в тези две престъпни организации.

    13 Яну 2024 12:50ч.

    Не посмяха да направят референдуми, нашите компрадори. България е единствената страна, завряна в ЕС и НАТО без референдуми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • което

    13 Яну 2024 13:50ч.

    би трябвало да означава, че не сме делегирали права, на който и да било да подписва договори от името на българския народ за членство в тези организации . Това са незаконни договори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фафафаф

    13 Яну 2024 12:48ч.

    Това е страхотна новина за българите! А за другите, отказали се от българщината, но са се окичили с евроатлантизъм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 16:23ч.

    Страшно е да си Българин, но вече е късно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам хората с какво мислят!

    13 Яну 2024 12:58ч.

    Австрия НЕ е против България и Румъния, а ЗА слагане на ред в хаоса, наречен Шенген. Първо да се тури ред и после да се разширява, толкова ли е трудно да се разбере? Иначе става като "асфалтирайте по бързо, че ще разкопаваме". Влезе ли БГ в Шенген, действат абсурдните Дъблински споразумения, според които връщат ВСИЧКИ бежанци, които са влезли през БГ. А тям бройки няма, колкото-толкова. Това са абсурдни правила, които прехвърлят целия товар върху 4 държави - БГ, Италия, Гърция, Испания. Това е и това трябва да се промени! За какво се зъбите на Австрия, не ми е ясно, като тя е най-адекватната държава в брюкселската трупа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тираджия

    13 Яну 2024 13:00ч.

    кире, ти ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Яну 2024 13:07ч.

    “старата“ (колониална) Европа не иска равноправно партньорство, няма нужда дори от васали, има нужда от роби. преди време евроГейските извратеняци от ЕК нададоха вой незабавно да разследваме приказките на някакъв мигрант-камилар, че уж бил прострелян, но не казаха и дума за убития български граничар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безидейни хора

    13 Яну 2024 13:12ч.

    Тоя театър го играем откакто ни "приемат" в НАТО и ЕС - стъпка по стъпка, правило по правило, и накрая изведнъж достигат до познанието, че ние видиш ли сме имали друго ДНК. Добро утро, това да не е от вчера така?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Високомерни копелета!

    13 Яну 2024 13:17ч.

    Но .. "гордостта предшества падението"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Яну 2024 14:17ч.

    В „Сега „ от вчера има не лоша статия . Дано поне да е информативна за някои, защото когато преди време говорех за възраждането на Австроунгарската империя, и за привекателната озиция на Орбан от къде произтичат, някои крещяха истерично. https://www.segabg.com/category-observer/mezhdu-bulgariya-i-es-vuzkrusva-avstro-ungariya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюзи в съюз

    13 Яну 2024 14:21ч.

    Резултат от разделянето на държавите на първа, втора и трета категория. Когато някой спомене “демокрация”, изплюйте му се в лицето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • незабавно прекратяване на договореното от българофобите

    13 Яну 2024 14:31ч.

    Незабавно оттегляне на подписаното от това антибългарско, продажно и корумпирано правителство в лицето на психоменталния сапунджия и френската помашка снаха. Всичко им е скрито и на тъмно и дори, когато им вадят документи те пак продължават да ни лъжат. Срещу колко и какво се превърнаха в изроди унижажаващи род и Родина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кожа Остря

    13 Яну 2024 15:26ч.

    Как точно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този ощастливи автентичния български народ

    13 Яну 2024 14:36ч.

    Мисля, че човечецът е много прав. И му предлагам да въведе наказателна мярка спрямо шайката управляващи ни негодници, които се осмеляват да го плюят и да правят обструкции на австрийските търговски вериги - скорошна пълна отмяна на Ченгеля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Яну 2024 15:15ч.

    Православните народи няма да ги допуснат като равни с другите в Шенген. Не я гледайте Гърция. Тя наужким е с пълен Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    13 Яну 2024 17:03ч.

    Повечето българи нямаме нужда от така наречения Шенген. Това би трябвало да е последна грижа на страната с най-нисък жизнен стандарт в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    13 Яну 2024 18:11ч.

    Не виждам някакви ползи от Шенген освен 3 секундна проверка на документите. А и ако сме в Шенген всичкият западен отпадък, Сульо и Пульо ще влизат неконтролируемо и незабелязано в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми повече не може

    13 Яну 2024 18:43ч.

    Който има очи и уши, е разбрал. Който няма разум, няма спасение за него. Лъжата ни, крадат ни, и ни казват че си го заслужаваме. Кой е виновен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    13 Яну 2024 21:22ч.

    Европа продължава да унижава България.Шенген- менгем, почакай малко и вземи бежанците да ги храниш.А Денков козирува ок

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Частичното "приемане" е още по-голяма грешка…

    14 Яну 2024 9:44ч.

    от наша гледна точка. Грешка е да ПРИЕМЕМ в България точно такива емигранти. Да си ги вземат в Германия, които ги поканиха (поканата се приема като перманентна) и тези, които ги принудиха да търсят спасение – САЩ и Канада. Но не, тези си подбират имигрантите - богати, образовани, владеещи местните езици; за нас останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи