Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. Това съобщи електронното издание на австрийския вестник "Кроненцайтунг", цитирано от БТА.

По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша. 

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

Споразумението за "въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г. Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира „Кроненцайтунг“.

Както съобщава друг местен вестник - "Курир", натискът върху Виена да се съгласи двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство се засилва. Единствената страна от ЕС, която все още последователно стои на пътя на тази стъпка, е Австрия, заключава „Кроненцайтунг“.

 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • От англичаните и австрийците...

  27 Фев 2024 8:37ч.

  ...никога нищо добро не сме видели на Балканите. Където и да се появят тук сеят раздори, интриги, бедност и смърт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И винаги ми е било чудно

  27 Фев 2024 10:37ч.

  Защо американците не хвърляха бомби над Виена, както над София. Та Хитлер си е тяхна рожба! За какво изобщо им се кланяме/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скоро тона е станал по-обиден! Не по-твърд

  27 Фев 2024 8:42ч.

  Това с философсването си е недипломатично

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отделят районите, които ще са фронтова линия във война с Русия

  27 Фев 2024 10:40ч.

  Да не се юрнат хората нататък в случай на военна ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дон Кихот

  27 Фев 2024 8:50ч.

  С "Джуджета" и "Нотариуси" какво искаме да ни кажат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А чартърите с мигранти пристигат ли, пристигат.

  27 Фев 2024 8:50ч.

  И днес, на терминал 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Фев 2024 8:59ч.

  И тоя путински агенти водят хибридна война срещу евроатлантическите ценности като лъжат че Денкофф и Габриел лъжат за чутовният успех- влизането в Шенген. Трябва да поискаме санкции от САЩ,НАТО и ЕС, фактчекърите да ги изобличат, а австрийските паметници у нас да се разрушат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E че много ясно

  27 Фев 2024 9:09ч.

  Набутаха ни тарамбуките срещу малко пържен въздух, сега искаме да им отворят пътя обратно ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • киро австриецо

  27 Фев 2024 9:15ч.

  чекай ,чекай нека първо яко да се нагушите с талибани и после ше ви кажем едно гоУемо НЕ щото ще сте пълни с мигранти които може да дойдат при нас,така ,че фащайте шенгенскийот ферибот софия-Виена и се бийте в косматите гърди - БУЛГАР-ШЕНГЕН,БУЛГАР-ШЕНГЕН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съд и затвор

  27 Фев 2024 9:21ч.

  Българофобите Габриел и менте академика Денков предадоха и продължават да предават националните ни интереси и трябва да бъдат съдени и то най-строго, а не да се ротират за да продължят престъпленията си протев българите и България. Толкова лъжи и задкулисие в управлението не е имало. Непрекъснато се мандахерцат по света и вършат кой от кой по-големи престъпления и вреди, които научаваме от външни медии пост фактум, защото това вредно и престъпно правителство прави всичко тайно, с лъжи и манипулации. Сега отново пристигат 2 самолета с талибани, от които началниците на нашите измекяри във властта от Австрия и Германия бързат да се освободят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Фев 2024 9:29ч.

  Не е много ясно какво са национални интереси като не можеш да дефинираш какво е българска нация без изключването като основен метод. Като обявиш несъгласните с теб за путинофили и превърнеш в основна тема проблемите на чужди държави можеш да сведеш нацията до файтон приятелчета. В този смисъл за Денкофф и Мара Габриел техните интереси са национални. Има огледална симетрия с "путинофилите", но последните не управляват, затова не са ми грижа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то е ясно

  27 Фев 2024 10:33ч.

  То от началото е ясно, че ще изиграят това недоразумение, дето го играе премиер. Нашите подписаха, сега ще ни натресат хиляди престъпници-ислямисти в страната, а след това ще кажат - гледайте си работата за Шенген. Но така е с тези плазмодии, безродници и родоотстъпници. Защо не откажат нещо на Унгария, а? Защото техния ПРЕМИЕР, а не мекотело, веднага почва да им налага ВЕТО по всеки въпрос, докато клекнат. Ама хората си имат премиер и външен министър, които мислят за страната си, а не долнопробни колониални чиновници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойчо

  28 Фев 2024 0:50ч.

  По едно време започнахме да спираме австрийските камиони по няколко дни на границата, защо не продължихме???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи