Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването ѝ

Австрия: Шенгенската система не работи и сме против разширяването ѝ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, съобщава телевизия "Диджи 24".

Предою се срещна с австрийския си колега, за да обсъди противопоставянето на Австрия на присъединяването на Румъния към шенгенското пространство.

"Нашата позиция е, че шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването ѝ. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на шенгенското пространство", посочи Карнер.

Румънският вътрешен министър заяви от своя страна, че "Австрия има проблем не с Румъния". "Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните членки за реформиране на процедурите за убежище", посочи той.

Предою заяви, че е представил постигнатия от Румъния напредък, като отбеляза, че прогрес има както при резултатите на граничната полиция и цифрите на миграцията, така и при борбата на румънската полиция с трансграничната престъпност. "Нашата амбиция като министерство е да направим от Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, готови сме да си сътрудничим с комисията, със страните членки", подчерта Предою.

По отношение на присъединяването на Румъния към Шенген румънският министър на вътрешните работи заяви, че "Шенген е въпрос, който се отнася до договора на ЕС. Комисията, Европейският парламент имат своята роля. Румъния развива дипломатическите си дейности многостранно", добави той.

Присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство беше отхвърлено в края на миналата година по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Брюксел през декември с два гласа против - на Австрия и Нидерландия, напомня телевизията.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Еми, как ще работи?!?

    23 Авг 2023 19:35ч.

    Приемете ни в Шенген и няма да има нужда от нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    23 Авг 2023 19:49ч.

    Да беше казал: Еврозоната не работи добре и сме против разширяването ѝ... Мечтиии....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ivan Petev

    23 Авг 2023 19:54ч.

    Шенген, Еврозона, ЕС нищо не работи. Само заспалия народ още вярва в тези измишльотини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народът

    23 Авг 2023 20:23ч.

    отдавна не вярва в това. Вярват определени заинтересувани лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    24 Авг 2023 8:18ч.

    Прав си. Като не ни искат в Шенген, да си ходим и от ЕС. То и без това само ни смучат. А нашите глупендери искат евро зона. Ептен да ни го нсбутат. Ега ти тъпаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Семафорът се обърна

    23 Авг 2023 19:56ч.

    Идва време, когато Австрия ще иска да се включва в гранични споразумения, с която и да е страна на изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старите хора са казали...

    23 Авг 2023 20:48ч.

    чи що не я закрийте тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Авг 2023 21:20ч.

    този малоумник изобщо не знае какви ги плещи: австрийците се страхуват да влизат в метрото на Виена - там въпреки наличието на видеокамери, безчинстват негри и араби, а центъра й (около катедралата "Св. Стефан") отдавна е превзет от турците, които демонстративно с червени фесове на главите си продават дюнери, бюреци и шербети на местните гяури...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    23 Авг 2023 22:37ч.

    Това е гласът на ЕС против колонията чрез устата на няколко Държави.Методът " слушам и изпълнявам господин посланник" не работи.Да си наведен и надупен освен отвращение, друго не предизвиква дори у " партньорите".Фашистка колония, бедна , тъпа сган. ..Но ще има ден на възмездието. ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шенген

    23 Авг 2023 23:03ч.

    и българите го нещат! Измислена бюрократщина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест

    24 Авг 2023 2:26ч.

    няма да вкарат България в Шенген. А Нидерландия как са ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко австрийци са бягали посока Балканите

    24 Авг 2023 2:36ч.

    А нашенци после ги учиха на градинарство! Айде пак високомерие! Ако нещо не върши работа, това е ЕС. Вреден е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ........................

    24 Авг 2023 3:24ч.

    Ти кажи по-скоро колко българи има в Австрия днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Последна надежда за пропадналата ни колония

    24 Авг 2023 10:36ч.

    Гласът на Австрия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Авг 2023 13:07ч.

    Ами, като не работи Шенген, защо австрийците не го напуснат?... Реторичен въпрос. От цялата демагогия и открита неприязън към нас, да му се догади на човек! Но, след като не сме желани в ЕС има и други алтернативи. Явно гърците и турците са го осъзнали, след като вече са кандидати за БРИКС. Може би е време и ние да се преориентираме, към проекти, които имат бъдеще, вместо да чакаме да потънем с кораба, на който висим от парапета в момента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    24 Авг 2023 13:16ч.

    Всяко зло, за добро... Така поне и най-простия българин ще разбере накрая, че не сме желани в евро-градинката на Борел!... Както и факта, че не сме поканени в ЕС да седим на масата с другите баровци, а само да им сервираме! Хубавото, че наистина има и други световни икономически организации, като БРИКС, чиито граници се разширяват и с присъединяването на Турция, а вероятно и на Гърция (която също вече е кандидат), ще се залепят до нашите граници, което ни дава шанс, да се присламчим и ние, по естествен път, както се казва... След като европейското ни бъдеше явно ни се разминава, има и други варианти, вероятно много по-изгодни за нас...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи