Австрия с нонпейпър за постепенното разширяване на ЕС

Австрия с нонпейпър за постепенното разширяване на ЕС

Източник: rts.rs

Нонпейпър за постепенното разширяване на ЕС, на австрийиския външен министър Александър Шаленберг и Каролине Едщадлер - министър по европейските въпроси - срещна първи положителни реакции от някои страни-членки, съобщават от австрийското външно министрество за АПА.

В документа Шаленберг и Едщадлер предлагат постепенна интеграция на кандитатите за членство в ЕС. Авторите на доумента смятат, че кандидатите, преди пълноправно членство, трябва да бъдат интегрирани в институциите и фондовете на ЕС, за да могат гражданите да усетят предимствата от бъдещо членство още по време на процеса на присъединяване.

По време на посещението на Шаленберг в Любляна, словенският външен министър Таня Файон обяви подкрепата си за австрийското предложение.

"Прочетох документа и го намирам за добър. Предстои да го обсъждим", обяви Файон.

Според австрийското министерство на външните работи Унгария и Италия са се изказали положително за нонпейпъра.

Премиерът на Естония Кая Калас обаче е предпазлива. По време на посещение на канцлера Карл Нехамер тя каза, че предлагането на други пътища не е надеждата, от която кандидатите за членство очакват, като Украйна, която трябва да извършат трудни реформи.

В края на май австрийският нонпейпър е бил изпратен до всички страни-членки на ЕС, до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и до еврокомисаря по разширяването и политиката на съседство Оливер Верхеи.

От Австрия предлагат интеграция в общия пазар, участие в енергийната и климатичната политика, образователните програми, както и общата външна политика и политика на сигурност и общата отбранителна политика на ЕС, участие в механизмите за защита при кризи и агенциите на ЕС. Освен това те се застъпват за постепенен достъп до програмите за финансиране на ЕС. Предложението за постепенното включване на кандидатите за членство в ЕС, обясняват от автрийското министерство, е заради войната в Украйна, смятайки, че кризата застрашава политиката на източно съседство и може да има отрицателни последици за стабилността на Западните Балкани.

“В резултат на това, конфликтът от границите на ЕС ще бъде преместен в центъра му. Ние искаме и се нуждаем от страните от Западните Балкани на наша страна. Те са важни партньори и част от европейското семейство. Следователно трябва да променим подхода си към разширяване и политика на съседство“, каза Шаленберг.

Министърът каза още, че разширяването не е просто бюрократичен процес, а мощен геостратегически инструмент.

"Настоящата процедура, през последните години, не донесе съществени резултати. Дори обратното, доведе до нарастващо разочарование и отчуждение от региона и ЕС. Трябва да преодолеем сегашната патова ситуация, като анализираме всички опции", подчертаха Шаленберг и Едщадлер.

 

Превод за "Гласове": Владислав Наков

 

 

Коментари

  • закривай, няма време!

    12 Юни 2022 14:04ч.

    Все по-несъстоятелен става тоя съюз, даже и нонпейпърите няма да го спасят, защото освен свръхбюрократизиран, става и все по-фашизиран. И освен това, както разбрахме от изказването на един известен французин, той не е субект на самостоятелни политики, а обект на външно колониално управление откъм САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по заповед на щуката

    12 Юни 2022 14:29ч.

    С какво могат да допринесат Албания, Македония, Украйна, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Молдова и Грузия за развитието на ЕС? Нито отговарят на критерии, нито проблемите около тях са решени, нито пък ЕС е в състояние да приема нови членове поради един куп свой проблеми. Липса на енергия, липса на представителство, належащи структурни реформи - трудни за прилагане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • империалисти, сър!

    12 Юни 2022 14:32ч.

    Общ фронт срещу азиатските варвари. То досега нямаше механизъм за напускане, пък - а да видите занапред колко лесно ще бъде за държави като България например да напуснат понеже вече крайно не им изнася членството. Няма само да ни замерят с пачки, както беше досега, т.е. корупция - моркова, а ще има и доста от тоягата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • световното правителство в европа

    12 Юни 2022 16:22ч.

    все по-тясна интеграция - един вожд, един народ. Брюксел като модел на световнот правителство в давос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами!

    12 Юни 2022 18:49ч.

    Спешно имат нужда от нов санитарен коридор! Тези държави са толкова слаби, че освен за прифронтови държави, за нищо друго не стават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За който още не е разбрал

    12 Юни 2022 14:32ч.

    Свърши вече феодализма. Обирайте си партакешите. Още кого остана, който не сте ограбили. Мизерници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Юни 2022 14:58ч.

    "Трябва да преодолеем сегашната патова ситуация" Баси клишетата! Как се преодолява "пат" в шаха? Никак. Дебело реми и почваш наново. И да не се забравя, че най-силният ход в шаха е с дъската по тиквата. Ja, ja!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вет Здравна организация да бъде здравния яолицай и да решава кога и къде има пандемия, и да прави локдауни в която и да е страна, според споразумението което готвят

    12 Юни 2022 16:25ч.

    "От Австрия предлагат интеграция в общия пазар, участие в енергийната и климатичната политика, образователните програми, както и общата външна политика и политика на сигурност и общата отбранителна политика на ЕС, участие в механизмите за защита при кризи и агенциите на ЕС" --- какви кризи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поправка -Свет Здравна организация да бъде здравния полицай и да решава кога и къде има пандемия, и да прави локдауни в която и да е страна, според споразумението което готвят

    12 Юни 2022 16:27ч.

    "От Австрия предлагат интеграция в общия пазар, участие в енергийната и климатичната политика, образователните програми, както и общата външна политика и политика на сигурност и общата отбранителна политика на ЕС, участие в механизмите за защита при кризи и агенциите на ЕС" --- КАКВИ КРИЗИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За който още не е разбрал 12 Юни 2022 14:32ч.

    12 Юни 2022 16:28ч.

    Давос настъпва здраво в Европа - ще има едно европ правителство, един народ и един фюрер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неразбралите

    12 Юни 2022 18:05ч.

    Сега какъв език да учиме че не се разбира вече ? Германски, китайски, турски, цигански , урду, суахили ? Кой от всичките ? Айде да уточнявате че да ги почваме .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "за да могат гражданите да усетят предимствата от бъдещо членство"

    12 Юни 2022 19:01ч.

    Така ще ги усетят, че свят ще им се завие от усещането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи