Австрия: Преговорите за "въздушен Шенген’’ за България не са приключили

Австрия: Преговорите за "въздушен Шенген’’ за България не са приключили

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Все още нямаме официален отговор от Виена за Шенген, преговорите продължават

„След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за "въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските - увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България.“, това обявиха пред бТВ от австрийското министерство на вътрешните работи.

"Франс прес" също потвърждава, че по повод на реакциите на правителствата на България и на Румъния за предстоящото частично присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изявление, според което преговорите за "въздушен Шенген" със София и Букурещ продължават.

В цитирания от агенция "Франс прес" текст няма потвърждение на новината за постигнато политическо споразумение. Освен това се отбелязва и че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

МВР на Австрия настоява да бъдат усилени проверките на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да приемат на своя територия търсещи убежище - особено граждани на Афганистан и Сирия.

"Въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до Европа през чуждестранните терминали. Паспортите им ще бъдат проверявани от авиокомпаниите на изхода. В момента не се водят преговори за присъединяване към "сухопътен Шенген", за което няма дата.

По обяд премиерът Николай Денков заяви по време на последното заседание на Министерския съвет, че е постигнато “принципно съгласие” с Австрия за море и въздух. На брифинг след това Мария Габриел уточни че това ще стане в края на март. Официалното потвърждение от Виена се очаква в следващите часове, като не е изключено в него да се посочи и датата, на която България ще се присъедини пълноправно - и по суша, към Шенген.

АФП също коментира, че за Австрия преговорите за частично разширяване на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България все още продължават.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави членки на ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Източник: бТВ, БНР, "24 часа"

 

 

Коментари

  • Ха ха ха .. Велико!

    28 Дек 2023 18:31ч.

    Сррам !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България ще е убийствена позиция...

    28 Дек 2023 18:58ч.

    ...да се съгласим на Шенген срещи афганистаии сирийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    28 Дек 2023 19:18ч.

    вероятно са се нагласили да клекнат. това, което ще се опитат да пробутат като успех в замяна на пълчищата... инжинери и химици, е нищо, апцалутно нищо. каквито и да било преговори са обречени на неуспех за територията - в тая власт има основно пионки, които са добри в отгатване желанията на господарите, но до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такъв гаф в цивилизовано общество води задължително да оставка!

    28 Дек 2023 18:32ч.

    Но не и в марионетният свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задължително оставка?

    28 Дек 2023 18:37ч.

    На плъхове, свине, тикви и други? Ха ха ха! Вярваш ли в дядо Коледа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Дек 2023 20:02ч.

    Ние като космическа страна ще ги спрем за Луната !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Дек 2023 18:35ч.

    Академикът се оказа начетена личност. Знае как се прави политика. Не в тихите кабинети, а пред микрофоните на мисирките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ауууу, ма какво чета тука аз?

    28 Дек 2023 18:37ч.

    Не, не мое да бъде! Акаденкoffоглу днес, по талавизора, каза, нещо си! Па то като и при зельо зелев, комай ша требе некой да разтълкува "умната му академическа мисла"! Ти да видиш, май ша късаме ризи и на амбразурата! Де са наш'те евроджендъри недоклатени, жълтопаветници некъпани, да изпъчат гърди "мъжки" в цветовете на дъгата, да изокат оти бялото не е баш таквоз, а каквото козяк и галето кажат! Де гиди мискини недоклатени! Обаче! Това скоро ще се поправи, май! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия"

    28 Дек 2023 18:39ч.

    Изненадааа! Академикът плъх се подготвя да ни набута едни 50 000 навлеци от Афганистан и Сирия, които днес са на издръжка на Австрия, а като ни го набутат Шенгена, ще бъдат на наша българска издръжка. Минимум по 1200 лв на калпак+квартира и храна за сметка на българските балами! Честит ни въздушен, морски, а по-нататък и сухоземен Шенген! Честито балами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    28 Дек 2023 18:41ч.

    Австрийското решение за Шенген ще ни бъде донесено от 6000 афганистански и сирийски емигранта преживяващи в Австрия по... суша ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австрийските нагли немци

    28 Дек 2023 18:42ч.

    искат да ни хванат на гола кукичка! И академикът-плъх де ли кълве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А и след гафовете на Академика в преговорите ще ни извият ръцете!

    28 Дек 2023 18:46ч.

    Защото вече играем с открити карти и изстреляни патрони, а и не можем да "губим"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка въображаема загуба от недопускането ни в Шенген

    28 Дек 2023 19:05ч.

    е реална печалба за целия български народ, с изключение на академика-плъх и подобните му новоеничари в свинската сглобка. Транспортните фирми също са шепа губещи, но българският народ реално е на печалба, че не хрантути десетките и стотици хиляди навлеци и пришълци от Африка и Азия, които нахлуха в Европа по покана на идиотските държави от Шенгенското пространство. Да си ги дондуркат сега! Съгласно Дъблинския регламент в полза на Западна Европа и на Скандинавските държави, мигрантите от Африка и Азия стават граждани в държавата на ПЪРВА РЕГИСТРАЦИЯ. Слава Богу, понеже България не е част от Шенген, мигрантите минават транзит през България, за да се регистрират в държава от Шенгенското пространство, което им дава предимството да шетат необезпокоявани в целия ЕС. Това не се харесва на подлеците от шенгенските държави, които се опитват да направят от България резерват за всякаква престъпна паплач от Азия и Африка. Ето за това Австрия ни извива ръцете - за да ни набута едни 50000 мигранти, които сега са на австрийска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    28 Дек 2023 18:54ч.

    Прост и жалък мини.председател - то не бяха хвалби, че Нидеерландия ни "пуснала" за шенген, сега пък, че Австрия се съгласила за по въздух и вода! А то всичко това се оказа въздух под налягане, едно голямо НИЩО. Кога тези некадърници, дето така унижават България, ще си подадат оставките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измамниците разбират от реклама = пиар

    28 Дек 2023 19:04ч.

    Посредствен продукт опакован в лъскава обвивка се продава по-лесно и успешно! Разкритието, как се прави маркетингов продукт е на политическото чудо Кирил Петков. Те разбират от реклама = пиар в политиката. Нищо не са направили, ама така завъртят приказките, че посланието към публиката да е - ние сме успешни, ние можем много, ние ще ви оправим заплатите (като загробваме държавата с кредити, напр.), ние ще ликвидираме корупцията, и прочие и прочие .... измамни похвати. Та те така с лъжовни приказки и похвати действат .. айдуците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умен българин

    28 Дек 2023 19:26ч.

    тузи стават за махленкки клюкари но за политици.Хора не разбирате ли че тези лъжат бетер ромите от гетото само и само да останат на власт.Но вече е късно.Скоро тубернатора Мертен ще отлети и тези лъжци ще станат реални клиенти на бай Ставри.А този т.нар.академик е позор за научната гилдия.Но текъв подобе има е на брега на Дунав-изявен комсомолец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петрун Ф.

    28 Дек 2023 19:38ч.

    Поръчката-заповед се изпълнява от нашите политици-ибрикчии с хъс, раболепие и без свян от народа си. България демографски се срива, афганистанци и сирийци ще попълнят редиците на тези, които са избягали на запад по същата причина, както афганистанците и сирийците от страните си. И като рекат един ден да се върнат бегълците ни в страната си ще намерят държавата Афсир с минимален български отенък. Та това ни гласят с Шенген. Ако не искате този сценарий излезте на улиците, хванете тоягите и насолете нехранимайковците ни “политици”. Избирайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    28 Дек 2023 19:50ч.

    Какви преговори, какви три лева!? Лицемери долнопробни! Страната е изпълнила критериите още през 2011- та! Или правилата са само за абдалите, пък някои сте по- равни, а!? Мамицата ви...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП винаги лъжат

    28 Дек 2023 19:55ч.

    Не могат да казват истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    28 Дек 2023 19:59ч.

    Тю! Нашият министър-предсдател ни излъга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заменяме кон не за кокошка,

    28 Дек 2023 20:06ч.

    а за бълха, ако се съгласят срещу нищожна привилегия за няколко стотин хиляди българи, да приемат афганистански и сирийски бежанци. Ще бъде престъпно действие срещу българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    28 Дек 2023 20:08ч.

    Време е да атакуват пак някой паметник, за да се отклони спешно вниманието от несъстоятелността на отровната сглобка.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    28 Дек 2023 20:15ч.

    Тея субчовеци са толкова безполезни, че дори немогат да се осерат като хората. АХАХАХА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трима в една лодка....

    28 Дек 2023 20:23ч.

    И кой ще се занимава с тия малумници посред ски сезозна! После идва Великден, значи направо си чакайте нещо през лятото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австрия с условие да приемем бежанци от Афганистан и Сирия, за да влезем частично в Шенген

    28 Дек 2023 20:35ч.

    „След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за „въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските – увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България“, се казва в изявление на австрийското министерство на вътрешните работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фахри, Шариф и 37 братя

    28 Дек 2023 20:56ч.

    Иска отнов блягодари за пописан спорзумен мит Йостерейш. Филе данк хер денко. Идва в Бульгар испере гащи хубав сапун. Бульа инс остерейш флиген, глювайн тринкен, пица фресен, фрауен бумсен. Массалам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Дек 2023 21:20ч.

    Какво друго. ....освен...ха ха ха ха ха ха на тия изроди майкопродавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    28 Дек 2023 21:22ч.

    Ся, по-добре да ни заемат в космическия Шенген, че иначе вива и оня пендел косьо шъ требва да си сменят страпона на по-голем диаметър и направо ми е жал за дупетата им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    28 Дек 2023 21:28ч.

    Лъжат та се късат,и май не им пука.Ало мисирките задачите на Глиста конкретни въпроси.Кое.как.колко...Ебах ти и порното.Вече е подигравка с хората,да държим тая паплач на власт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гнусен бартер!

    28 Дек 2023 21:53ч.

    А после Ердоган се търгувал! Айде, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денков: "Имаме още един повод за празнуване", верно ли?

    28 Дек 2023 22:03ч.

    "Имаме още един повод за празнуване - след дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух. Николай Денков заяви това на последното заседание на МС, но не даде никакви подробности как са протекли преговорите. / / Австрия се отърва от навлеците, така ли? НАЛИ ИМА ПРОГРАМИ ЗА ПРИОБЩАВАНЕ на афгани и сирийци, тогава ако са приобщени към Австрийското общество, защо да идват в България? п.с. Кой е човекът на снимката?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преговори?

    28 Дек 2023 22:05ч.

    С тези мижитурки само тежести, ще докарате на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    28 Дек 2023 22:16ч.

    Бравос!Впечатляващо!С поредната ни простотия,сега австрийците съвсем ще ни извият ръцете и ние ще приемем и извънземни ако трябва!Просто 140 години,след като държавата ни беше подарена от тези,на които сега се чудим как да обявим война,тази държава просто си заминава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е сега разбрахте ли,що ви занимаваха

    28 Дек 2023 22:28ч.

    с паметници и домусдрога !? И с Путински медии .В село думаа -"най-лесно се краде по обед." Пред очите на всички .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седмия

    28 Дек 2023 22:51ч.

    Като сме в Съюз , ЕС, Защо е това ШЕНГЕН , при падписан договор за песъеденяване, уловка да не би има? И тогава за какво сме вие? Няма шенген няма съюз, поръчайте си нещо прясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ постигнато “принципно съгласие” с Австрия за море и въздух”

    29 Дек 2023 0:48ч.

    Пътуващите с кораб няма да имат проблем да влязат в Австрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    29 Дек 2023 0:48ч.

    шенген не беше ли шунка на немски? Така и не разбрах какво е това..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Дек 2023 1:10ч.

    Тиквата бил казал, цитирам:"една стабилност довежда и повече инвестиции и в момента.Има смисъл в парите , в пътуването, в привързването на България към белите държави".Край на цитата.Сега , това и титан на мисълта не може го измисли по-добре.Какъв словоред, каква искреност по отношение на парите.По отношение на словореда негов конкурент е Просто Киро, но той има извинение че много е говорил на английски-не че и там е блестящ де.Емигрирайте и се махайте! Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    29 Дек 2023 5:49ч.

    Това си е направо за оставка! Нещастни лъжци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    29 Дек 2023 7:11ч.

    Цялата тази "Шнегенска суетня" се върти около преместването на мигрантите не само от Австрия, но и от цялата "Шенгенска Европа" - в България. Задачата на Денков и Габриел е да "блеснат" с докарването на десетки хиляди мигранти в България. Вероятно ще го постигнат както "блеснаха" и с разпарчосването на Паметника на Съветската Армия. Имаме си "велики" политици - Денков, Габриел, Пеевски, Борисов и прочее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи