Австрия е поставила 5 условия, за да ни пусне в Шенген

Австрия е поставила 5 условия, за да ни пусне в Шенген

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пет условия е поставила Австрия, за да пусне България и Румъния в Шенген. Това става ясно от анекс към решението на Съвета, с което двете държави бяха допуснати да се присъединят с морските и въздушните си граници от март. Анексът, който е всъщност споразумението между Австрия, България и Румъния, бе разпространен в социалните мрежи от румънския евродепутат Алин Митута.

Присъединяването по суша предстои да бъде обсъдено през 2024 г., но само ако Австрия прецени, че споразумението се изпълнява.

"Ето какви са и подробностите за присъединяването, според официалните документи:

Вдигането на контролите на летищата и пристанищата ще бъде извършено на 31 март 2024 г. 
Австрия, Румъния и България са подписали декларация с 5 ангажимента, които включват:

1. Засилен граничен контрол с Турция и Сърбия;

2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници между Румъния-Унгария и България-Румъния;

3. Бързо приемане на лицата, търсещи убежище, влизащи в Румъния или България;

4. Австрийски и европейски контролни служители на летищата, но и неочаквани проверки на австрийските летища;

5. Ангажиментът за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 г.

Важно: Да се обсъди през 2024 година дата за сухопътни граници въз основа на напредъка по 5-те елемента".

В потвърждение на написаното румънският евродепутат публикува официалните документи

Междувременно от правителството излязоха с позиция относно появилите се информации за това, че България ще приеме 6000 сирийци и афганистанци като условие за вдигането на австрийското вето за Шенген.

"Фалшивата новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген", пише в позицията на Министерския съвет, публикувана на фейсбук страницата на правителството.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", посочват от МС.

Оттам уточняват, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години. 

"Ето какви са резултатите от спазването на регламента през 2023 година според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет:

Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1)", посочват от Министерският съвет.

"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година", уверяват още оттам.

 

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа"

 

 

Коментари

  • Австрия е поставила 5 условия, за да ни пусне в Шенген

    02 Яну 2024 16:15ч.

    Хабсбургите и англо-саксите са лесни за преговори, никога под никакъв предлог не трябва да се приемат предложенията им, но от друга страна на нашенския - прости, Господи - елит и париците и дечицата им са на Запад, тъй че на тази база западните условията се превръщат в заповеди, не ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Яну 2024 17:44ч.

    Г-н Матута е обявен за чужд агент от местната власт за издаване на евроатлантическа тайна .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хех

    02 Яну 2024 16:24ч.

    3. Бързо приемане на лицата, търсещи убежище, влизащи в Румъния или България Тоест дребни балкански хитринки като разтакаване по регистрирането им ще бъдат повод за оставане на ветото. Ще си ги отчуваме на наша територия и за наша сметка тия нещастни афганистански инженери и лекари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига глупости!

    02 Яну 2024 18:54ч.

    На неграмотните убийци викаш лекари, а на педерасите - инжинери. Тази идиотска еврогейска пропаганда, че лекари и инжинери ще търсят убежище я дръж за децата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде му е началото и къде му е краят на този европейски път

    02 Яну 2024 16:43ч.

    Да обърнеш гръб на брат си, дето говорите един и същи език и да идеш при някакъв, дето с години трябва да му изучаваш езика, ти, не той, и пак няма да сте една кръв, какво е това? ............ Масова психоза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    02 Яну 2024 16:57ч.

    Нашият край е виден, краят на европейския път ще е по-късно. България умря, да живее Русия. Не ми е лесно да го кажа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз знам, че приятели на руски е друзья

    02 Яну 2024 17:04ч.

    И каква изненада е за мен, гледам едни руски сериали, ..... ами там непрекъснато се ползва думата "приятели', точно както и при нас. А снощи чух думата "чадо", .... което ме изуми. А в транслатора пак проверих, "чадо" се превежда "ребенок", т.е. малко дете. ........... Как така руснаците в разговорния си език имат потресаващо много български думи, говоря пак за разговорния им език! как така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Яну 2024 17:45ч.

    Нали ние сме им го дали в оригинал - напр. очи черные !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потресаващо невеж си

    02 Яну 2024 18:59ч.

    Преди хилядолетия народите излезли от Балканите и тези, който са останали на Балканите, са говорили на общ език. Ние го наричаме старобългарски; руснаците го наричат староруски, а Православната Църква го нарича църковно-славянски език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Яну 2024 16:57ч.

    Защо не поставиха и условие у нас да няма двойно гражданство, както при тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    02 Яну 2024 16:59ч.

    Това, което е позволено на Зевс, не е позволено на бика, Мери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    02 Яну 2024 17:10ч.

    И празен лист да ни дадат да подпишем,ние пак ще го направим - ние на всичко сме съгласни!Нас ни чакат Островите в океана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шибан съюз

    02 Яну 2024 17:16ч.

    Въпрос на смисъл, тълкуване, редакция или превод??????? Преценете сами! Както и правилно предположихме, има някакъв "таен" анекс! По никакъв начин не може да се обясни РАЗНОГОВОРЕНОТО от австрийски и нашенски източници. Въобще не се заблуждавайте!! Това, което сега ни представят като "СЛУЧАЙНО изтекло", въобще няма задължение да е самата истина. Това е толкова обтекаемо, толкова неясно и толкова ГУЛПАВО, че наличието и на други договореност, които са осъдени да бъдат и останат тайно, ПРОСТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!! Няма да търся оригиналните текстове, ето само няколко забележки на прима виста: 1. Необяснимо е отсъствието на рсм, оттам "партньорите" могат да ни прехвърлят каквото им скимне. Ако не се водят регистрирани някъде, върви доказвай! 2. Какво значи "граничен контрол"? Това е ЗЕЛЕНАТА СУХОЗЕМНА ГРАНИЦА или ОФИЦИАЛНИ ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ???? Защо се правят, че не знаят разликата между двете? 3. Какво значи "Мултифилтърни контроли"? Явно е, че искат да ни направят на глупаци и неосведомени, но употребата на полицейски понятия в един по същество междудържавен, в същността си дипломатически документ, показва желание за насаждане на хлъзгава почва. Кой, кога, как? Мълчание! 4. "Бързото приемане на лицата, търсещи убежище, влизащи" Ела ме удари, щото съм много прост! Всяка от тези думи е напълно хлъзгава и практически неприложима! Що е то "бързо"? Какво значи "приемане"? Ако ги сложа в затвора - Това ПРИЕМАНЕ ЛИ Е? Защото тези лица по българското законодателство са престъпници и са за затвора! Само дето, тези мръсни двуличници се опитват да ни пренапишат дистанционно законите и ПРЕСТЪПНИЦИТЕ изведнъж се превръщат в лица, търсещи убежище! Не, това са престъпници, които не искат да стоят в България, не искат да ги държим НАСИЛА тук, искат да идат при големите мангизи, т.е. при вас! Защо не наричате нещата с истинските им имена?! А какво значи "влизащи"? Защо се правите на луди? 5. "контролни служители на летищата" на нашите летища. Това става на база отделен специален документ, определят се прерогативи, права, задължения, регламенти! Дайте да ги видим! 6. Щели да обсъщдат Шенген, когато те решат, както решат, ако решат! И за искам пресна рибка на скара, но тя си плува волна в морето! Напълно изродска работа е това! Очевидно е, до този момент директно са ни лъгали, а това е просто поредна прах в очите! Една страна, ако е достатъчно силна и респектабилна, а насреща има слабаци, има право ЕДНОСТРАННО ДА ПРЕНАПИСВА ЗАКОНИТЕ НА СЪЮЗА! Да ви ... СЪЮЗА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    02 Яну 2024 17:22ч.

    Борбата с дезинформацията ще се води с методите на контрадезинформацията, т.е. на “лъжите” ще се отговаря с по- големи лъжи. И досега сме изпълнявали до известна степен Дъблинските споразумения без да се стараем много, а от сега нататък по наш стар обичай ще се престараем и ще издокараме едни 6000 и повече маймуняци, което реално иска Австрия, но не е записано като число. Всичко друго е пъчене за пред простолюдието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    02 Яну 2024 17:23ч.

    Решението на съвета на Европа 17132 от 30 декември ясно казва, че за България не се прилага правото на отказ за влизане и престой на лица, за които е подаден сигнал от страна членка в Шенгенската информационна система. Т.е. всяка страна членка може да отправи такива лица в България и тя няма право да отказва техния престой. Австрия допълнително си е вързала гащите с: "Бързото приемане на лицата, търсещи убежище, влизащи в Румъния или България". Т.е. ние не само нямаме право да отказваме влизане, така както се третира в 17132/30.12.23, но и трябва да ги приемаме бързо. Забележете, че търсещи убежище не е конкретизирано. Търсене на убежище може да бъде, търсене на убежище в всяка една страна членка. Очевидно е, че в България това са редки случаи. Тук проблема е много по-сериозен отколкото много хора предполагат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    02 Яну 2024 17:42ч.

    Концлагер от съвременен тип. Мигрантите се настаняване на мястото на българите и започват да се размножават за сметка на БГ данъкоплатеца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те ще се размножават

    02 Яну 2024 19:35ч.

    а ние, гражданите-аборигени на продадената от нас България и от търпяните от нас мафиот-политици, ще им плащаме масрафа чрез всеобщото данъчно облагане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    02 Яну 2024 18:24ч.

    Не знам какво ревете всички. Това е шанс БАН да се попълни със свежи сили. Проблемът е, че ще трябва да се построят още 10-на академии, за да ги поемем. Но тук на помощ идва Бащицата на всички народи, строителят на днешна България, единствения човек, който знае къде потънаха Инките и Атлантида. Така, че айде малко позитивизъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Яну 2024 18:58ч.

    Истината рано или късно ще излезе накрая. Да видим тогава кой прав, кой-крив. Ще летим ли без паспорт контрол или ще ставаме буфер за имигранти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    02 Яну 2024 19:20ч.

    И като чакахте бананите преди 30 години,накрая какво - набананиха ли ни го?Продължавайте да чакате,а през това време под краката ви ви копаят гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пустиняк

    02 Яну 2024 19:01ч.

    Да му мислят софиянците и най-вече софиянките, особено по-младичките, ма нищо, нали се европейки! То не може само да блажиш от ЕС-то, идва време и да се плаща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    02 Яну 2024 19:06ч.

    Долни продажници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    02 Яну 2024 19:44ч.

    Така, нека да направим една сметка. С тези условия ВСИЧКИ които са хванати на границата се регистрират и остават в България без значение къде искат да ходят. Числата показват, че за миналата година това са около 17000 (повече са). За справка, населението на Факултето е около 15000, а на Столипиново 20000. Това тук означава, че ВСЯКА ГОДИНА в държавата ще се появява по едно ново гето с размерите на най-големите сегашни гета и то само ако числата не станат още по-зле. До края на тази година вече ще има второ Столипиново. До края на следващата година полицията, здравната система и пенсионното осигуряване ще започнат да изнемогват осезаемо. До края на по-следващата година с България е свършено. Не знам дали сте наясно за какво предателство става дума. Този проблем е много, ама много по-голям от всеки друг, които имате в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 20:38ч.

    На практика Австрия предоговаря Маастрихт. Значи може! Стига да имаш топки! Есе още имаме вето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладкаря

    02 Яну 2024 22:03ч.

    Изтеглете всички Бг от австрия и нидерландия и въведете визов режим за техни туристи и митнически режим за техни икономически субекти у нас за 2024 г. Няма вече патриоти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 22:19ч.

    Що? Просто дежурно вето. Условията изпълнени ли са? Да. В Шенген ли сме? . Не! Вето! Селскостопанска политика-вето!Санкции-вето! Проблем с лебедите в Пратера-вето! Затворихме 4 модернизирани реактора, търпяхме им номерстс-вето! В аванс! Изпълнете си договорките, мамка ви курвенска. Няма да плащам сметките на някакво австрийско фелдфебел че. Ма нашите са курви, нагъзени да "усвояват"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 113бр. са приетите афганистанци

    02 Яну 2024 23:25ч.

    Само между 23-30 декември 2023г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 23:38ч.

    Не са проблем. Даваш им пълни права. 200 лева(или нещо такова) като безработен бг гражданин и да се спасявам предлагал три пъти работа(предлагам длъжността калий в пехотата) и бонус след пет години бг паспорт за да може да избяга. Инак може да пробва да кара с три евро на ден .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 23:40ч.

    Кашик....ИИ поправя на калий. Се го Менделеев , де са 40 града шльокавица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 23:42ч.

    Де го....мамка им и ИИ-отсега те форматират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    03 Яну 2024 7:34ч.

    Като теглим чертата, България е загубила стократно от приемането и в Евросъюза и НАТО! Обезлюдена, без промишленост, без Енергетика, унищожени земеделие, икономика, образование, здравеопазване, армия! Всичко, което бе съзиждано и градено 40 г. бе разграбено и продадено. 70% отиде на Запад и 30% бе докопано от нашите политици и псевдоолигарси! Същият модел бе приложен и в Русия! Богатствата на България, трябва да са в ръцете на народа! Съд и възстановяване на СПРАВЕДЛИВОСТТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи