Австрия е готова да разхлаби ветото за Шенген

Австрия е готова да разхлаби ветото за Шенген

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание на вестник "Клайне цайтунг", се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Едно от условията ще бъде по-строг граничен контрол. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Електронното издание на в. "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във Фейсбук на постъпващата от Австрия информация. "Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Сакън!

  10 Дек 2023 8:54ч.

  Това ще ни довърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  10 Дек 2023 12:41ч.

  дивотии. ч.ий ще го дирят австрийски "съветници" по летищата на територията? верно, суверенитет - йок, ама бивол за курбан... а и защо? да не минавам след 2 часа още един контрол във виена! д.реме ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективно.бг

  10 Дек 2023 14:20ч.

  "ИЗНУДВАНЕ: Само, ако приемем мигранти от Афганистан и Сирия, Австрия щяла да ни пусне и то частично в Шенген"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук

  10 Дек 2023 9:04ч.

  "приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България." България да стане приемаща страна всички емигранти, колко удобно за запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Дек 2023 14:38ч.

  Естествено, че отново ще ни прекарат, защото българското стадо продължава да мечтае да го поканят западняците на обяд, без да осъзнава, че обяда ще е то! Този Шенген не ни трябва, а още по-малко Еврозоната, която си е типичен капан! Аз лично не мога да проумея, как след 34 години погром над България, критично много българи не са осъзнали, че това членство в НАТО и ЕС ни е донесло само беди! Унищожихме си селско стопанство, промишленост, енергертика, армия, изпаднахме в демографска катастрофа, откраднаха ни най-младите и умни хора, циганизираха ни и каво ли още не, заради обещания за звездно бъдеще в Западния свят! Дори македонските българи излязоха по-умни от нас, защото и тях ги набутаха в НАТО, но те нищо не пожертваха, а нас ни принудиха да се откажем от Историята си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС

  10 Дек 2023 9:13ч.

  Много рядко има дълги опашки на паспортните проверки. Обикновено опашките са за чекин багаж. Твърдо НЕ за вкарването ни в Шенген ! По далеч от цифровото Гестапо !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ватниците и старшините кумунизи със зелените чорапье: чумадан вагзал мацква.

  10 Дек 2023 9:20ч.

  Пътят на свободна и демократична българия е към Шенген, ЕС и НАТО, а не към пропадналата кремльовска барака и победения от САЩ и президент Рейгън варшавский дагавор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не можа да кажеш, говедо

  10 Дек 2023 12:01ч.

  Софияндурска сган

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ватник

  10 Дек 2023 12:25ч.

  Изгрухтя свинята и се отъркаля в демокрадската кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сакън

  10 Дек 2023 9:28ч.

  Ни щъ в гей зоната! Зарад дицатъ! Гледайте новия клип на "В Устата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За това ли е целия цирк

  10 Дек 2023 10:05ч.

  приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  10 Дек 2023 10:38ч.

  Точно така - целия цирк с Шенген е заради бежанците. По принцип бежанец преминал през нашата граници - при условие, че сме в Шенген - ако бъде заловен в Германия трябва да бъде върнат в България... и така ако попаднеш на ПРАВИЛНИТЕ БГ чиновници... и срещу правилните пари.... милиони бежанци ще се насочат към БГ...без значение от коя друга държава са влезли.... та с Шенген ще ускорим разпада на БГ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашия верен съюзник и благодетел, бившия хегемон Холандия ще ни спаси от коварните кроежи на Виена

  10 Дек 2023 12:00ч.

  Няма страшно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без посока

  10 Дек 2023 12:11ч.

  За да не се брутализират и елементаризират нещата, нека все пак да изтъкнем, че формално погледнато Шенген не е само гранични проверки. Да кажем и останалото, подходящо е. Шенген предвиждаше разширено сътрудничество, обмен на информация, достъп до масиви и др. инструменти, като олицетворение на европейското начало. Някога всичко това имаше някаква стойност, доколкото националният суверенитет не се поставяше дискусионно на масата за преговори, а Европа все пак имаше някаква относителна самостоятелност по повод на САЩ. Всичко това замина в канала, съвсем открито се дискутира преформатиране на правилата в Европа (без вето, тотално с с обща валута, без суверенитет), а заради едната Кумова срама не се признава открито, че Европа е на ръчно управление от Вашингтон. За какво тогава, по дяволите, ни е този Шенген??! Особено пък - САМО летищен Шенген??! Това ще бъде единствено и само ДАВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ на НАШИТЕ ЕЛИТНИ ИДИОТЧЕТА да се бият фалшиво в гърдите и да летят със самальотите без проверки. Всичко останало е пълен формализъм и наъплно лишено от смисъл! Недостатъците са ярки, видими, жестоки! По отношение на цялата стокова търговия - промени НУЛА! Политическата среда ще се промени - НУЛА! Жесток риск от наводняване с върнати мигранти!Автомобилният туризъм - промени нула! Това го сложих последно, защото така или иначе контролът на сухоземни граници и в сегашен Шенген е практически напълно възстановен! Обобщение: пълна безсмислица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна безсмислица!

  10 Дек 2023 12:49ч.

  Но пък рискова и опасна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  10 Дек 2023 12:16ч.

  даване на убежище на всички афганистанци и сирийци, като се подсилва граничният контрол между България и Румъния, че то сега няма контрол никакъв, какъв шенген тогава, ограждаме се дори от Румъния, а пък тоя чолаков (българска фамилия) ме смайва и той си живее с мечта като нашите сглобкаджии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предложението

  10 Дек 2023 12:35ч.

  Не трябва да се приема. Какви са тези условия? Искат съвсем да ни унищожат като държава. Но най-виновни са нашите безхарактерни управляващи. Те си мислят, че винаги ще са богати, за да са далече от това което причиняват на Държавата ни. Децата им в чужбина, внуците им не знаят български. Те тръгнали да се правят на загрижени за България. Мерзавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илю Ж.

  10 Дек 2023 12:42ч.

  Леле, ще даваме убежище на афганци и сирийци, ще строим лагери, където по-белите от западна Европа ще им правят селекция, кои им влизат в работа, а с шкартото ще трябва да се справяме сами. Е, пари за това ще ни дадат, но тези ще щъкат из страната и иди ги хвани. Превръщат ни в помощен придатък на по-белите ни “братя”. Кажете НЕ на Шенген докато е време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бял демократичен роял

  10 Дек 2023 13:01ч.

  Ще давате и ще строите. Да не сте скачали за седесе и демокрации (долари, рексони и хитачита) преди 35 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е ся, нали има банани ???

  10 Дек 2023 13:45ч.

  Стига им толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 13:50ч.

  Какви афганистанци, какви бежанци! Виена си очертава бъдещата територия на новата Австро.унгарска империя, след разпада на ЕС. с парите на Европа, и газтЪ на Русия. Медитеранета и стари дантели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогноза

  10 Дек 2023 14:27ч.

  Естествено, че Шиши, Боко, Кирчо, Кокорчо, Акаденков и прочие, ще приемат всичко, което им наложат за да отчетат "въздушния Шенген" като грандиозен успех. Но така е, народ, който си трае, когато унищожават държавата му, не заслужава друга участ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квартален магазинер

  10 Дек 2023 14:36ч.

  Ич не ми дреме за държавата, само магазинчето да не ми барат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи