Австралия ще произвежда ракети за САЩ

Австралия ще произвежда ракети за САЩ

Австралия ще произвежда ракети за Съединените щати, потвърди днес австралийският министър на отбраната Ричард Марлс, съобщава АФП. Това ще стане, като Вашингтон помогне на Канбера да започне собствено производство. "Надяваме се производството на ракети да започне в Австралия до две години, като част от колективна промишлена база между нашите две страни", заяви Марлс пред репортери след края на годишните двустранни консултации със САЩ на министерско равнище.

Австралия е готова да произвежда ракети за американските въоръжени сили в рамките на съвместен план между двете страни, които са близки съюзници, писа по-рано в. "Сидни морнинг хералд".

Австралийският всекидневник съобщи, че планът ще бъде представен на срещата на министрите на външните работи и на отбраната на Съединените щати и Австралия. Предвижда се Австралия да започне до две години собствено производство на ракети, заяви "Сидни морнинг хералд".

Австралийският министър на отбраната по-късно потвърди тази медийна информация. Американският му колега Лойд Остин уточни на същата пресконференция, че става въпрос за реактивни системи за залпов огън за изстрелване на управляеми ракети, предаде Ройтерс. Планирано е тяхното производство да започне до 2025 г., допълни Остин.

Въпроси като напредъка по сделка за продажба на ядрени подводници от САЩ на Австралия, регионалната сигурност и чистата енергия бяха в центъра на тазгодишния диалог между двете страни съюзници.

Съединените щати бяха представени на срещата в източния австралийски град Бризбън, щата Куинсланд, от държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин. От страна на Австралия участваха министърът на отбраната Ричард Марлс и колежката му на външните работи Пени Уонг.

Междувременно Австралия спря големи военни учения със Съединените щати след катастрофата на австралийски военен хеликоптер, предаде Франс прес. Вертолетът "Тайпан" (MRH-90) се разбил вчера край остров Хамилтън в североизточния австралийски щат Куинсланд. Четиримата членове на екипажа са в неизвестност, съобщи министърът на отбраната Ричард Марлс.

Съединените щати и Австралия, които са близки съюзници в Индо-тихоокеанския регион, провеждаха ученията "Сабя талисман" заедно с още 11 държави, отбелязва Ройтерс. Предвидено бе австралийският министър на отбраната и американският му колега Лойд Остин да отидат да наблюдават маневрите в северната част на Куинсланд след края на днешните си разговори в регионалната столица Бризбън.

Общо 30 хиляди военни от двете страни, както и от съюзници като Япония, Южна Корея, Франция и Германия, участваха в спрените учения. За момента не е ясно дали маневрите, които по програма приключват на 4 август, ще бъдат възобновени, посочва АФП.

Преди инцидента австралийските въоръжени сили обявиха, че планират да заменят своите остаряващи европейски хеликоптери "Тайпан" с "Блек хоук" американско производство.

Австралия като цяло се превъоръжава, по-конкретно със системи с голям обсег, за да може да се отбранява срещу потенциални противници като Китай, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Самарин

    29 Юли 2023 13:20ч.

    Тези аборигени ги нямаше на глямата сцена до сега,но се появяват доста зъбати. Ракетите които ще произвеждате за дъртия Байдън,някой слънчев ден,могат да се стоварят върху празните ви чутери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    29 Юли 2023 16:04ч.

    Сещай се снахо Си, към теб ще летят тия ракети :) Ако китайска кръв ще се лее ако света стане стане независим от сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австралия ще произвежда ракети за САЩ

    29 Юли 2023 17:30ч.

    Блинкен: Шойгу отиде в Северна Корея, за да осигури оръжейни доставки за Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Юли 2023 13:29ч.

    Мен ме гложди един въпрос - с какви суровини и от къде, Австралия се кани да произвежда въпросните ракети? До колкото знаем Австралия няма особени залежи на метали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • австралийски миньор

    29 Юли 2023 13:48ч.

    Няма залежи ли? А аз какво правя там? Пак прочети! Това си е цял континент. Има си всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австралийският "миньор" копае пясък

    29 Юли 2023 13:58ч.

    И прави езерца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • австралийски миньор

    29 Юли 2023 13:51ч.

    С най-важно значение от изкопаемите горива са въглищата, чиито по-големи находища са в Голямата вододелна планина и на полуостров Кейп Йорк. Австралия е известна с големите си находища на злато, открити в западната част на континента, северните и средните части на Голямата вододелна планина и други. Оловно-цинкови и сребърни руди са разкрити в западните части на Австралийските Алпи. По-големи находища на железни руди има в платата на Западна Австралия. В северните части на континента са разкрити уранови руди, а в планините на изток - значителни находища на медни и калаени руди. Особено богати са находищата на алуминиеви руди (боксити) в континента и на остров Тасмания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остава сега тия от парадите

    29 Юли 2023 13:59ч.

    Да се хванат за лопатите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БайГън

    29 Юли 2023 14:43ч.

    Имат си роботи. Не им трябват хора. Хората са в Ковид лагерите или на прайд. Австалия е гаден резерват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австалия е гаден резерват

    29 Юли 2023 16:01ч.

    Точно. И още нещо, Австралия е предвидена за житницата и фермата за изхранване на влечугите, скрити в бункерите на Нова Зеландив, когато дойде КРАЯ ? Но ! Има едно голямо НО ! Това са сметки без кръчмарите, а те кръчмарите са два ! И имат гьостерици с които да бият до умирачка ! Сатана SS 18, Сармат, Ярс , Булава, Донг Фенг 41…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питанка

    29 Юли 2023 14:36ч.

    А ще могат ли за година - година и половина да намерят и обучат съвестни квалифицирани работници, който да произвеждат тези оръжия?! Или ще набират такива от Китай, Виетнам, Сингапур, ..... , т.е. от потенциалните си врагове?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 години бягаха от индустриалната икономика и съсипваха образованието и средната класа, за да не би да поискат дял, който дебелосерковците вече не смятаха за нужно да споделят при отсъствието на СССР

    29 Юли 2023 15:23ч.

    Сега ще се наложи да развиват отново някаква форма на работическа класа и да я образоват. С педерасти в педерастки професии не се създава ВПК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шило в торба не стои (става дума за ФАЩ)

    29 Юли 2023 15:32ч.

    Китай пак е шантажиран от тези, които уж отидоха да му обещават да се коригират. На американци вяра да нямаш. Впрочем, САЩ не могат да разгърнат масово производство на ракети поради висока себестойност на производството. Всичките приказки, че САЩ ще захранват собственоръчно НАТО с оръжия, са наливане от пусто в празно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    29 Юли 2023 16:37ч.

    Краварската бензиностанция с атомни бомби съвсем я закъса щом трябва бивша пенална колония да ѝ прави ракетите.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    29 Юли 2023 17:02ч.

    Ранчо с ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Юли 2023 13:37ч. Краварската бензиностанция с атомни бомби съвсем я закъса щом трябва бивша пенална колония да ѝ прави ракетите.?Г

    29 Юли 2023 17:33ч.

    Голям сеир! Наследниците на пандизчиите от континента затвор ще произвеждат за наследниците на чобаните. Цирк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Юли 2023 16:49ч.

    австралия ще продава на сащ а русия не може да купува от сев корея къде е логиката няма такава бизнес интереси на убиици по генезис

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи