Авария в електрическата централа „Чаира“

Авария в електрическата централа „Чаира“

Петков: Аварията в „Чаира“ няма да вдигне цената на тока, но няма и да я свали

 

В Министерския съвет се проведе извънреден брифинг на премиера Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов във връзка с авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

 

"Факт е, че имаше авария на ПАВЕЦ, събират се данни какво точноще се е случило. Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоятация, а сега това няма да се случи". Това каза енергийният министър Александър Николов.

 

При аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ няма застрашаване на човешки живот, няма опасност и от покачване цената на тока. Това обяви премиерът Кирил Петков. Той уточни, че идеята е била с пуснкането в експлоатация на тази мощност през следващите дни да се намали цената на тока. „Искам също да отбележа е, че договорът за ремонт на тази турбина е подписан 2017 г, за съжаление не е с производителя „Тошиба“. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало до там, за да може да избегне подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до 3 седмици“, допълни премиерът.



„Става въпрос за машина която произвежда до 210 мегавата на час. При тестовете се чува тежък тътен, когато от 130 мегавата преминава на 170. От вчера се отводнява и се установяват технически детайли. Разчитахме на тази мощност да я използваме за цените в пикови часове. Сега това няма да се случи“, коментира министърът на енеретиката Александър Николов.

 

Източници: "24 часа", бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    23 Март 2022 19:39ч.

    "Става въпрос за машина която произвежда до 210 мегавата на час. " Очевидно нашият Министър-председател е пропуснал няколко урока по физика в Канада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    23 Март 2022 22:23ч.

    Бърже ги навърта мегаватите, според Кирча. Но има време, ще се научи. Той затова сега напиня с авера си Асеня да закупят батерийки. Ще свързват вериги, ще изучават законите на електричеството и ще знаят, че токът тече най-добре надолу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    23 Март 2022 20:30ч.

    Комунистите построихме тази ВЕЦ за 2 години, а дерьмократите не могат да я ремонтират за 3 години?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    23 Март 2022 23:31ч.

    Абе и аз си мисля, че тази централа я учехме по география в осми клас през 1984 година, а сега википедията написала, че я построили през 1996 г.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутрата

    23 Март 2022 20:34ч.

    Фактите за изграждането на ПАВЕЦ "ЧАИРА" можете да прочетете в книгата на инж. Иван Пехливанов “Свидетел на историята". Цялата книга в EPUB файл. https://drive.google.com/file/d/0BxOF_iANI2TrTW83Nlg4RDhCakU/view

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Март 2022 22:33ч.

    ''Хорошо излагает, собака.'' ''. Вам, предводитель, пора уже лечиться электричеством.''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи