Атанаска Дишева, ВСС: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

Атанаска Дишева, ВСС: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат. Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет. Тя подчерта, че има обективна възможност процедурата във ВСС за това да приключи до края на май.

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи", обясни Атанаска Дишева.

"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", коментира тя и добави: "Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението". 

Дишева посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото Народно събрание се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС. "Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата (по избор на нов главен прокурор - б.р.) да бъде завършена от друг ВСС".

Интервюто на Диана Янкулова с Атанаска Дишева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Я,поредният предател сред

    14 Май 2023 11:14ч.

    българските юристи на милиционера Гешев се пръкна отнийде!Не съм очаквал на такова долно падение от страна на действащи магистрати!Гешев може да има всякакви грешки но всички преди ден два му лижеха задника а сега всички се оказаха герои на нашето време!!Жалка и гадничка картина са всички юристи по върховете включая и тая особа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    14 Май 2023 11:37ч.

    Гешев в нито един момент не ми е бил приятен. И няма да ми бъде. Но когато преди време се поиска да бъде отстранен, същите тези дребни душички обясняваха как това няма как да стане. А сега тези герои на новото време се надпреварват да се покажат кой е по-голям безгръбначен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Май 2023 11:54ч.

    Атанаска Дишева отдавна е в конфликт с Гешев, в интерес на истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Май 2023 12:13ч.

    Тази да се провери за връзки с Путин... наш Гешоф обяви, че ще арестува биг БОСа и тия му скроиха шапка ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанаска Дишева, ВСС: Има възможност процедурата за освобождаване на Гешев да приключи до края на май

    14 Май 2023 12:28ч.

    Процедурата ще приключи, когато каже портиера на американското посолство. Пък Гешев ако е толкоз гаден, колкото го описват, да ги вади вече тия компромати и да не се помайва. Все пак може да откачи по-лек режим и да го харесат някои с по-меки пишки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И сега идва най-хубавото

    14 Май 2023 12:40ч.

    Бългъринът вади най-острите си ножове на умряло куче. Ще видим реакцията на тези, които издигнаха кандидатурата на Гешев за Главен прокурор, на тези, които го възхваляваха, на тези които организираха контрапротести в негова защита. Накратко, четете “ПИК”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    14 Май 2023 13:14ч.

    Нали само преди 2 години казваха, че не може. Байдън явно е наредил, както нареди на Порошенко за украинския прокурор, разследващ сина му Хънтър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премахването на Гешев

    14 Май 2023 13:57ч.

    Описва цялото ни общество в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    14 Май 2023 14:53ч.

    Гешев се върнал от Америка, нещо ни готвят. Колегата му Сарафов каза да не политиканства и да не се заиграва с братята роми... Америка нците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    14 Май 2023 15:06ч.

    Тук някакъв анонимник е нарекъл Дишева "поредният предател". Анонимнико, интелигентните хора се служат с аргументи, преди да си позволяват квалификации. А за да използваш аргументи, трябва да знаеш факти. Съдия Лозан Панов, съдия Атанаска Дишева, съдия Олга Керелска и съдия Цветинка Пашкунова гласуваха против избора на Иван Гешев за главен прокурор. А по същото време някои умници се радваха на този избор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сираков,ако твоята персона де я

    14 Май 2023 15:17ч.

    защитаваш с аргумента че е била гладувала срещу избора на Гешев,беше толкова принципна,да бе хвърлила оставка и намерила друга скромна юридическа работа а не да си натиска дъртият задник в ВСС!Анадънмо Сираков!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    14 Май 2023 16:57ч.

    Истината е, че още когато го назначаваха за главен е подписал една оставка без дата, и сега портиера на посолството е решил, че трябва да се задейства. А в същност ще ударят Борисов, и той знае, че вече е сготвен, но нищо не може да направи. Очаквайте демонстрацията на удара по Борисов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжкинята Наска Варненска

    14 Май 2023 17:18ч.

    Аз първо искам да попитам това на снимката какво е жена, мъж или третото ? Има аргументи и в трите посоки да се приеме. Но самата тя не трябваше лида лежи в затвора за злоупотреби с публично имущество в случая ведомствен апартамент неправомерно получен и на занижени цени . Не може човек , който няма морал и лъже държавата да се пъчи и да сочи с пръст! Крадеца вика крадеца. Защо тя не напусна ВСС като не е съгласна с избирането на Гешев. Има пример съдийката Галина Захарова напусна съвета при избора на каката Янева . Неморална жена прикриваща се с лексиката на марксистка . И тя какво разбира от наказателно право като е административна и то с връзки и без конкурс ???? Атанасе засрами се и не злорадствай не си ти съдника

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жената мъж

    14 Май 2023 17:21ч.

    А мъжът на Наска не беше ли 2 ръководството на дсб ? Не е ли политиески свързана и зависима тази суха пръчка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи