Атанас Запрянов: База на НАТО се изгражда край Ямбол

Атанас Запрянов: База на НАТО се изгражда край Ямбол

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика на извозване на техниката". Това заяви зам--министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването "Денят започва" на БНТ. Запрянов потвърди и изграждането на база на НАТО край Ямбол. 

Финансирането ще бъде 100% външно, подчерта Запрянов, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите. 

"Изнесената програма за следващите десет години да бъде одобрена от Народното събрание, освен стартиралите три проекта за самолетите, корабите и страйкърите, ще можем да стартираме и проектите за 3D радърите, за бреговите противокорабни комплекси. България има амбицията да създаде щаб на НАТО, който ще е ситуиран в София", обясни зам.-министърът. 

Запрянов потвърди изграждането на база на НАТО край Ямбол. "Говорим за български казармен район, в който ще има международно разполагане. Този казармен район ще настани войски, но ние имаме инсталации, като летища, бази и други съоръжения, които също са военни обекти край други градове в България. Пропагандно се преекспонира войсковия район в Кабиле, като цел номер 1, след като ние имаме други военни съоръжения с по-голяма важност", подчерта Запрянов.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • боза

    21 Фев 2024 9:34ч.

    Нали кмето на Ямбол определи дата за референдум относно тая база? Или и това допитване е "противокоституционно" в демократична България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЕЗ КОМЕНТАР

    21 Фев 2024 9:49ч.

    Махмуд Дарвиш : „Войната ще свърши. Лидерите ще си стиснат ръцете. Старата жена ще продължи да чака мъртвия си син. Младата ще чака обичания си съпруг. А децата – героичния си баща. Не знам кой продаде родната ни земя. Но видях кой плати цената.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щяло да има инвестиции!

    21 Фев 2024 9:56ч.

    Пфу, отврат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабиле е стара византийска крепост

    21 Фев 2024 9:46ч.

    Явно на някой му е харесало мястото, историческо е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-точно и византийците са се подвизавали там

    21 Фев 2024 9:54ч.

    Иначе си е античен тракийски град. Там има едно много странно усещане, едно такова за безкрайност и за нечие извънземно присъствие. ........ Не зная да ли се поддържат останките от Светилището "Зайчи връх", но мястото не е никак случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    21 Фев 2024 10:15ч.

    От 681 г. когато България е призната за държава на шестия вселенски събор в Константинопол до сега са изминали 1343 години . Тази древна и славна страна ще бъде занулена от СГЛОБКАТА само за 1 година !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барем минете разгледайте комплекса да не плещите глупости. Ще ви хареса

    21 Фев 2024 11:59ч.

    Не е византийски, а римски, ама нерде Ямбол, нерде Стамбул. Бъркаме ги двата щата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митоман

    21 Фев 2024 12:13ч.

    Когато ти налагат мирен договор (сключен вероятно още през 680 г.), не си в позицията да правиш признания, а се съгласяваш с условията, които ти налагат. Прочем, репликата на Константин Апамейски, известна ни от протоколите на Константинополския църковен събор от 680 - 681 г, в която се споменава България (а не неопределеното "българите") и насочена към император Константин IV Погонат е много конкретна: "Казвах ли ви аз миналата година да не започваме война с България!". Толкова. Друго няма. От това Васил Златарски - доморасъл професор и агент на чуждо (Австро-Унгарско) влияние, превърна в догма чудния научно-фантастичен разказ за основаването на българската държава (в лето 681-во, да не се объркате!), нейното дипломатическо признаване (за какво, за държава!) на Вселенски събор (цял международен форум!), свикан по повод еретично учение (сигурно трябва да е било българянство!), на чиито заседания като предстоятел на Западната църка активно участие взема римския папа Агатон (абе как не му е хрумнало да каже, че и сам римският папа ни е признал за нещо си?!). >>> Във времената на Интернет всички текстове, касаещи българската история, са налични онлайн, както в оригинал, така и в разчитане и преводи на различни езици, така че съчинителските напъни се хващат веднага. >>> Златарската школа в българската историография трябва да бъде изрината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златарската школа ...

    21 Фев 2024 12:33ч.

    Издайте официално, най-сетне книгите на историка Ганчо Цанов, а не само една две и то едва ли не, апокрифно! Четете тук, малко повече: - https://leonleonovpom2.blog.bg/history/2015/07/20/kakyv-istorik-e-gancho-cenov.1377669 Тогава и изриването, дано по-скоро, ще бъде и по-лесно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    21 Фев 2024 15:40ч.

    Явно ти бъркаш двата щата, колега! https://glasove.com/novini/atanas-zapryanov-baza-na-nato-se-izgrazhda-kray-yambol :"Кабилé е древен тракийски град, основан около IV в. пр.н.е. върху основите на по-древно селище в подножието на днешния Зайчи връх, близо до завоя на река Тонзос (Тунджа) в древността. В наши дни територията, на която е бил разположен древния град и по-късните селища край него са превърнати в археологически резерват, разположен на 10 километра от град Ямбол." Освен това Кабиле носи името на Кибела, богинята майка на траките. А ти щом си го разгледал, не може да не си видял пояснителните табели в парка, даже директорът на парка в един ю-туб клип говори по този въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    21 Фев 2024 10:02ч.

    Само да попитам жълтопаветниците, какво стана с независимостта на България, която преди 1989 година на нейна територия нямаше нито една съветска военна база въпреки, че бяхме член на Варшавския договор, а сега на наша територия има 5 американски военни бази замаскирани като военни бази на нато?!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, американски са, не са натовски

    21 Фев 2024 10:10ч.

    Докога ще си правят с нас, каквото си поискат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо ?

    21 Фев 2024 10:03ч.

    Защо янките са тук в България на 7914 км по права линия от родината си ? От кого ще ни защитават ? Историята е показала , че присъствието им на дадена територия само до войни и унищожение води . Това ли заслужава българският народ и България ? Някой от политиците чел ли е Историята на България ? Знаят ли колко векове и с колко кръв е създадена и просъществувала родината ни ? Проклятие до дупка ще ви преследва за това предателство срещу род и родина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кольо албанеца

    21 Фев 2024 10:17ч.

    бива ли военен, на дърти години, да висиш обесен от дървото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много са за бесене и няма да ни стигнат въжета и дървета

    21 Фев 2024 10:24ч.

    Може да приспособим технологията, дето я изпробваха оная година с прасетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кольо албанеца

    21 Фев 2024 11:17ч.

    наистина, ако се дадат на прасетата ще е по-устойчиво и зелено! после ще се върнат в кръговрата на природата под формата на тор и най-после ще има полза и от тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране"

    21 Фев 2024 10:22ч.

    Гледай само да не ви се наложи да изповръщате кърваво всичкото "финансиране", с което, лишавайки българите, макар да е с труд изработено от тях, захранвате укрофашагите и сеете смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То ще се наложи със сигурност

    21 Фев 2024 10:26ч.

    Ама може да има няколко Българии в различни държави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антинатовец

    21 Фев 2024 10:32ч.

    Срамота е американски завоевателски ботуш да гази свещената древна българска земя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • градация

    21 Фев 2024 10:39ч.

    Сега плюем , после ще плачем и накрая няма да ни има . Спете спокойно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    21 Фев 2024 10:43ч.

    Този човек е на 74 години, учил във военната академия във Санкт Петербург, бил член на БКП, днес пръв натовец и европеец! Такива екземляри са най-гадни и опасни за държавата ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    21 Фев 2024 11:03ч.

    Но заплата плюс пенсия, т.е. ок 13000 лв, кой ти ги дава. Ще говори и прави каквото му наредят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И налице???

    21 Фев 2024 11:05ч.

    Тоя дръгел ръководеше ЕТИС в рамките на ГЩ преди 20 години. С какъв сурат днес говори за превъоръжаване? От тогава до сега е лапал мухи,комисионни,заплати и налице? Налице пържен въздух и кюфтета от мъгла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НРБ

    21 Фев 2024 12:40ч.

    Няма да е лошо кадровите офицери (с чин капитан или по-високо звание към 1989 г.), които са се клели да бранят социалистическата родина, да бъдат лишени от звание и пенсия, защото измениха и на народа, и на родината си като не предприеха нищо, за да възпрат десетоноемврийските превратаджии (Добри Джуров трябваше да бъде задържан и съден).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    21 Фев 2024 11:00ч.

    Долен, продажен боклук!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • български казармен район, в който ще има международно разполагане

    21 Фев 2024 11:16ч.

    И други вече са питали, да питам и аз - какво налага "международното разполагане" в български "казармен район" и каква е работата тук на международно разположените?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 73-годишният Запрянов, за 30 години защо не вдигнахте Българската армия, ами я унищожихте?

    21 Фев 2024 11:34ч.

    Роденият на 16 април 1950 г. в село Драгойново, Пловдивско, Запрянов - къде е мощната добре въоръжена българска армия - близо 150 000 щика плюс въоръжение от стотици единици бойна техника по въздух, земя и по вода, за здрава отбрана на държава и народ?! Къде е? Ама се продадохте на атлантическите тарикати, които ви подхвърлиха трохи от богатата (отровна за нацията) трапеза, а те лапаха милионите за да УНИЩОЖИТЕ ЗАЩИТАТА на България! Презрение за устата, дето е целунала националното знаме да пази нацията, и дето днес предателски хлевоусти за настаняване чужди недобронамерени войски. КОЙ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБЕ, МОЖЕ ДА ПАЗИ КЪЩАТА ТИ БЕ, ЗАПРЯНОВ, КОМШИЯТА ТИ ЛИ, ИЛИ ЛЪЖЕСЪЮЗНИК ОТ 10 000 КМ?! Ми всеки ще експлоатира чуждото, като чуждо без да му мигне окото, ни виждаш ли какво правят в братска Украйна - изтърбушиха я, народа плаче, ама на предателите не им пука, щот очите са им залепени с банкноти. Презрение до 9-то коляно на всичките дърти униформени обезумели от егоизъм и глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • там край ямбУл,над ГАРАТА бе

    21 Фев 2024 11:40ч.

    ШЕСТА АРМЕЙСКА РАКЕТНА БРИГАДА,а ЩАБЪТ и е сграда строена от хитлЕр!!!!ЕДИ ден дъжда изми боята на фасадата и отдолу се появи ОРЕЛ с пречупен кръст в ноктите си!!!голЕм Майтап стана!!!а МОЯТ ШЕФ ТОГиВи КАЗА ,ЧЕ ТОВА трЕбва да остане така, ЗА "ЗАБЛУДА на ПРОТИВНИКА"!!!ОТ пътническиЯТ влак спокойно можеше да се снима всичко из двора на бригадата!!,за това всички "ДЕЙНОСТИ" ги вършехме НОЩЕМ!!,бЕха СЛАВНИ ВРЕМЕНА!!от очЕвидец "храбАр"!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 11:40ч.

    "База на НАТО"? Всички наши бази са натовски, технически, но НАТО, като съюз, няма външни бази. Има САЩ. Що си криви душата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    21 Фев 2024 11:42ч.

    Нима някой ще събере кураж да отрече, че о.з. генерал-лейтенант Запрянов е един от най-блестящите военни стратези на новото време? През 1965 г. той завършва техникума по механотехника в Пловдив. Прави го блестящо - златен медал и звание тракторист-виртуоз на браздите. През 1974 г. Запрянов отново се дипломира - този път като инженер от свързочни войски във ВНВУ "В. Левски". И отново е първенец. Получава награден часовник "Полет" и пистолет ТТ с три три пълнителя. Връчва му ги лично министърът армейски генерал Добри Джуров. Генералът дори се просълзява и бащински целува младия лейтенат. През 1982 г. Запрянов пак свършва. Този път Военната академия по свръзките "Будьони" в Лененград - отново с отлична червена диплома и златен медал. Началникът на академията генерал-майор Куропаткин го награждава със снимка пред знамето на крайцера "Аврора" и реплика на парадната униформа на маршал Будьони. Запрянов се прибира в родината си и в свободното си вроме набързо става магистър по "Стратегическо ръководство на въоръжените сили" в Генерал-щабния факултет на Военна академия. В паметния 19 август 1996 г. той е назначен за назначен за началник на управление "Свръзки и електроника" на ГЩ. Така Запрянов вече попада в полезрението на натовските ловци на глави. През 2001 той е поканен да завърши с пълно отличие курс за главен информационен мениджър в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ. Запрянов го прави блестящо. Получава диплома first class honours. Номиниран е за випускник в Залата на славата на Колежа, а масленият му портрет и до днес още краси централното фоаие на колежа. На абсолвентската церемония присъстват и режисьори от Холливуд. Те прадлагат на Наско да премине ускорен курс за порноактьори и се посвети на киното. Той обача отказва и заминава за колежа на НАТО в Рим. Там завършвва с отличие курс за рокери-разносвачи на пица. През военната си кариера Запрянов преминава през толкова училища, университети, колежи, уъркшопи, академични панаири, семинари, летучки ит.н., колкото адмирал Ямамото и целия японски императорски флот не е сънувал дори. Когато този титан на военните свръзки е командир на 95-ти свързочен полк, той успява за първи път в света да установи късовълнова връзка със съветския Луноход-2. Хаквайки управлението му, Запрянов разхожда апарата по Луната и успява да открие съкровището на Вълчан войвода. До ден днешен единствено Запрянов разполага с точните координати на това имене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Chetan

    21 Фев 2024 16:15ч.

    Тоя боклук го познавам от 1976 най големия комунист беше сега обърна палачинка та боклук от класа утрепка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоZ ZаПрЕнОВ е ПРЕДАТЕЛ,

    21 Фев 2024 11:43ч.

    ТА ДРЪНКА!!!КАТО Фсички ОФИЦЕРЯ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ-синьото!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е член на НАТО от 29 март 2004 г. и на 29 март 2024 г. изтича 20-годишния договор

    21 Фев 2024 11:46ч.

    И членството на България в НАТО може да бъде прекратено! При желание от страна на България. Записано е в договора - Членството в НАТО може да се прекрати не по-рано от 20 години участие във военния съюз! ... На 29 март 2024 г. ИЗТИЧАТ 20-ГОДИШНИТЕ ДОГОВОРИ В НАТО на общо 7 държави - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния! Да питаме народите от Източна дали искат да се продължи членството във военния съюз НАТО, който през 1999 г. бомби Балканите и Югоизточна Европа с бомби с ... радиоактивният обеднен уран ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Фев 2024 12:02ч.

    НАТО се управлява от САЩ и всеки договор или отказ от членство се заявява пред конгреса на САЩ. А както знаеш, когато САЩ захапят - не пускат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Наблюдател - има американци, които не искат да пазят чужди държави

    21 Фев 2024 12:11ч.

    Понеже САЩ няма съюзници, а подчинени изнудвани васали, които по политически причини се изнудват да закупуват американско въоръжение, въпреки че държавите си имат свои заводи за самолети и БТР например. САЩ са в криза и част от елита им НЕ иска да дава пари за да мъкне войска и техника по чуждите континенти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един на друг

    21 Фев 2024 12:02ч.

    Тая евроатлантическа мушингия и президентският запартък Златан Стойков трябва да бъдат съдени за провала на 1 ПБ в Кербала - 20 г. минаха и документите може да се разсекретят. Спомням си разправиите в Експертния технико-икономически съвет- ГЩ за фенерчетата от Илиянци и скапаните бронежилетки на батальона. Един на друг с логостиците си прехвърляха отговорността, а някой беше взел комисионни. За.началник на ГЩ по логистиката през 2002/2003г. беше Златан Стойков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3D радърите

    21 Фев 2024 12:16ч.

    Да не е печатна грешка - да се чете "Мадъри"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • A може би

    21 Фев 2024 14:36ч.

    "брадъри"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Фев 2024 13:07ч.

    референдум за излизане от нато и ес после да не съжалявате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Фев 2024 13:25ч.

    Щаб на нато в софия щял да прави, а не е ли по-добре в Шумен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    21 Фев 2024 13:58ч.

    По-добре е в Шумен/Плевен, за да се инвестира и Северна България. Но това изисква мисловна дейност и добра комуникационна стратегия, която липсва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тот

    23 Фев 2024 1:22ч.

    Абе, я марш от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи