Атанас Славов: Изборът на Сарафов беше по-бърз от очакваното и това поражда въпроси

Атанас Славов: Изборът на Сарафов беше по-бърз от очакваното и това поражда въпроси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Очаквах, че ще има известно време, преди този избор да бъде оповестен и извършен. Авторитетни членове на ВСС изразиха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не Колегията. На второ място – преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, беше важно първо да се изготви профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. И на трето място трябваше да видим заявката, с която избрания кандидат встъпва.

Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

"Със сигурност изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на главен прокурор беше по-бърз от очакваното. И това поражда съответните въпроси." 

Славов каза още, че реформата в съдебната власт тепърва предстои, тя не свършва с избирането на Борислав Сарафов. 

„Доколкото разбирам г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Много е важно този избор да не е края на започналата реформа в прокуратурата, а да е само началото. Ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от съдебните промени в закона. Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов”, посочи министърът.

"Очаквам всякакви опити за политическо и олигархично влияние върху прокуратурата и съдебната власт да бъдат осветени и прекратени", уточни Славов. 

"Трябва да започне конституционната промяна с една визия за много по ограничени функции за главен прокурор, ако има воля да се мине на следващ етап, въобще тази институция да бъде премахната поради натрупаното тежко наследство. И чак тогава да направим избор от един легитимен избор от прокурорски съвет, който ще избира тази институция", коментира още той. 

Източници: dariknews.bg, "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Gergin

  16 Юни 2023 17:57ч.

  Верно ли поражда въпроси бе, фикус? Тоя дали се прави на ощипан или наистина е невнятен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо,

  16 Юни 2023 18:11ч.

  отговори поражда, мен ако питаш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудете се тогава

  16 Юни 2023 18:00ч.

  Сами си го направихте. Аз ви казвах, че Боксън ще ви шиба през гащите. Той им плати да изберат Гешев, той им плати да го смъкнат и да изберат Сарафов (“прегрупират” се, по думите на Боби). А вие малоумници, какво си мислехте? Че вие карате влака? Бързате като теле пред майка си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Очаквам всякакви опити за политическо и олигархично влияние върху прокуратурата и съдебната власт да бъдат осветени и прекратени", уточни Славов.

  16 Юни 2023 18:03ч.

  Аз пък чакам Пеевски да ми направи нова Конституция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък чакам друго

  16 Юни 2023 18:07ч.

  Сега Борисов ще стовари цялата вина за неразбориите в държавата на ППДБ и ще ги натика по арестите, както той си знае. Да питат Алексей Петров, той ще им обясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да чакаш дълго

  16 Юни 2023 18:10ч.

  Сарафов почва чистка в Прокуратурата: Сменям всичките заместници на Гешев и сатрапите му по места

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  16 Юни 2023 18:13ч.

  Не искахте Гешев,добре ето ви Боби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  16 Юни 2023 18:14ч.

  Дори и дебейските наглеци се почувстваха неудобно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИГРИ НА ТРОНОВЕ

  16 Юни 2023 18:18ч.

  Поход за мир на 18.06. в 44 града. За справка сборни пунктове по градове - сайта "Поглед инфо. "България не е Тагарев"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  16 Юни 2023 18:21ч.

  Ашколсун! Радев подписа указа за освобождаването на Гешефт вчера вечерта, юнаците готови с новия на сутринта. Машашах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аналитичка

  16 Юни 2023 18:44ч.

  Бедна ви е фантазията, какви поразии може да нанесе Сарафов. От една страна се радвам, че пепетата ще понесат щети, но от друга се ужасявам, че Боко и Шиши ще командват парада. А мяукащият министър може да отиде на София прайд. Там му е мястото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Юни 2023 18:44ч.

  Ти да видиш... кога ще го сваляме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ

  16 Юни 2023 18:47ч.

  Ами господин юрист, съдебната реформа свърши. Кой разбрал, разбрал. Ако не си - жалко. Сега вече ББ и ДП ще си командорят държавата, а вие ще си хортувате в кръжеца ПП-ДБ- БТВ за някакви конституционни и виртуални реформи. Които или няма да ги има, или пак ще са както кажат ББ и ПП. Нали искахте властта и затова вашите господари натиснаха зверски ББ да ви я даде на тепсия, като се откаже от нея. Е, даде ви я. Всяко нещо си има цена, властта - още повече. Сега ще го разберете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите хора

  16 Юни 2023 18:49ч.

  бързат, бързат... Имат спуснати задачи от Посолството и бързат да ги изпълнят, че иначе няма място в самолета и ще се ловет за колесника! Не че пак няма да са там - Тиквоний е пример!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  16 Юни 2023 19:59ч.

  От снимката личи, че министър Славов притежава същия черепен профил като този на Гешев - бръснат, лъскав, с оптически коефициент на отражение близък до еденица. И двамата имат излъчване на глистосерци, а всяка втора сряда от месеца много приличат на акаща Мона Лиза.Апропо, България отдавна достигна толкова висша степен в развитието си, че вече е все едно кой ще е главен прокурор, президент, министър, диригент на Филхармонията или пък директор на зоопарка. Така ще е още 100 години, а после ще стане още по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • WTF??

  16 Юни 2023 20:08ч.

  Какви въпроси бе, боздуган? Сарафов не е ли заместник на Каскета? Нали такава е процедурата - след свалянето на ГлаДния Прокурор, функциите му временно да се изпълняват от някой от заместниците му?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек анов

  16 Юни 2023 20:42ч.

  А Безухов и Висшия Съдебен Серсемиат не бяха ли прекалено бързо? А зеления чорап триморски не беше ли прекалено бързо? И защо - за да могат тиквата и канадеца да се спасят от съдебната власт! Хем опищяха всичко, че са невинни! Като са невинни, защо треперят ужасени от страх?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самарин

  16 Юни 2023 20:50ч.

  ГЕРБ и ДПС,си поръчаха гл. прокурор и задниците от ВСС,им го поднесоха на тебсия.Поставиха пред свършен факт,ПП-ДБ,ИТН,БСП и други, които не знам къде да ги сложа,като партията на КК-Варна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Юни 2023 22:15ч.

  "Изборът на Сарафов беше по-бърз..." Е колко пък да е бърз , както обикновено с 200.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи