Атанас Атанасов няма да подава оставка като лидер на ДСБ, иска вот на доверие

Атанас Атанасов няма да подава оставка като лидер на ДСБ, иска вот на доверие

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

ДСБ запазва броя на депутатите си, но аз ще искам вот на доверие. Това написа във Фейсбук лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и се отказа от депутатското място

"На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези, които дадоха своята подкрепа за нашата коалиция и на тези, които не го направиха. Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша", обясни Атанасов. 

"Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се предвижи напред, ни доведоха".

"В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета "Денков" - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12. Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха", допълни той.

"Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени. От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от "Продължаваме промяната". Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор", каза Атанасов.

"Битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл, той не може да свърши без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима. Демократична България възникна в отговор на тази необходимост и успя да я наложи като национална цел. Реформата на Конституцията, която отвори пътя за същинска промяна в съдебната система, е факт. Историята ще съди всички нас, политиците, спрямо постигнатите цели и техния мащаб".

"И тук идва ред за моите искрени благодарности към Христо Иванов, без когото постигнато щеше да е невъзможно. Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба си ударите на статуквото. Превърнахме се в истински отбор, който доказа своята устойчивост, който издържа на всички предизвикателства. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство".

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото", заяви Атанасов. 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • May The Force

  11 Юни 2024 11:35ч.

  be with you.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А недей!

  11 Юни 2024 11:37ч.

  Без тебе живота няма да е същият!😅😂🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А недей!

  11 Юни 2024 11:45ч.

  Загубихме видният конституционалист Бойкикев, ако загубим и нано- Генералнаско, демокрацията ще изчезне, а Путин ще ни окупира! Имай милост, на кой ни оставаш Бащице?🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех,Гноме

  11 Юни 2024 11:46ч.

  Този лиценеприятен,морално и душевно нечистоплътен бивш дърт комуняга е спец по интригите, по мероприятията и по гнусотиите ,и кой знае колко човешки съдби е съсипал през живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резерватът на таласъмите

  11 Юни 2024 11:49ч.

  Имаш нашето кхм доверие; ние ще те кхм подкрепим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десейбето яко закъса

  11 Юни 2024 11:52ч.

  Ристо изсра тези конституционни лайна, обърса си гъза и сега готов да се оттегли. Оставя нещата в ръцете на исполина от Батин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nezavisim

  11 Юни 2024 11:58ч.

  Tipicno za bivsh komunist - ti go pluesh , a toi ti kazva ce vali!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bivshite fashisti kak sa?

  11 Юни 2024 14:39ч.

  ????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Юни 2024 12:27ч.

  Никой здравомислещ човек не се е надявал на оставката ти. Напълно излишен коментар на бат Наско!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от кого ще го иска?

  11 Юни 2024 12:35ч.

  От Галя Посолска ли или лично от Кенеff?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какви демократи

  11 Юни 2024 12:43ч.

  и каква силна България бълнува тоя. Достатъчно е да си спомним смешното подскачане на и.к. и н,м. с мантрата "кой не скача е червен". Нагледахме се на много циркове през годините. И генерал бил тоя. То наистина България е най-богата на генерали и професори. Повечето келеши, които ни докараха дотук станаха професори и се правят на сериозни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряк

  11 Юни 2024 12:49ч.

  България страната на неограничения брой генерали , полковници и професори .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казваш, ха е посмял някой

  11 Юни 2024 13:01ч.

  да ни такова, ша го издем с парцалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  11 Юни 2024 13:05ч.

  Тоя изцъклен хобит да внимава, защото на времето така си замина Филип Димитров. Тогава Костов, изпълнявайки плана си по унищожаването на СДС, подлъга кукумицина Димитров да си направи "вот на доверие", като министър председател с мандата на СДС, който в последствие се превърна в изненадващ вот на НЕдоверие и така Филипчо отече в канала. Няма да забравя опуления му недоумяващ поглед... Всъщност, пожелавам си от сърце същата съдба да споходи и ген. Наско - Ам Гъл!... Поне БГ полит-блатото, ще олекне с още един дебил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  11 Юни 2024 13:11ч.

  Недейте така бе хора! Имайте милост към най-малкия генерал в света! В крайна сметка, той е на първо място, не ни отнемайте тая национална гордост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излъган

  11 Юни 2024 14:01ч.

  Ултра нагъл! Дори и от обикновена куртоазия не подава оставка! Само Корнела може да мери с него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  11 Юни 2024 14:50ч.

  Как ще подаде оставка?Та нали от гном с власт ще се превърне в обикновен и ненужен гном!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  11 Юни 2024 15:33ч.

  Най-малкият генерал в света е верен ученик на иван йорданов кожа и костов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоен мъж

  11 Юни 2024 16:30ч.

  е женерал Инч Хай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъм, досущ

  11 Юни 2024 16:31ч.

  "Но Брут е доблестен човек".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи