Атака с дрон причини взрив във военен завод в Иран

Атака с дрон причини взрив във военен завод в Иран

Експлозия във военен завод в централния ирански град Исфахан е била причинена от атака с дрон, съобщи иранската държавна информационна агенция ИРНА, позовавайки се на министерството на отбраната. Иран и Израел отдавна водят "война в сянка", която включва тайни нападения срещу ирански военни и ядрени съоръжения, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията, посочва, че израелски официални представители рядко признават за операции, провеждани от тайни военни части на страната или от Мосад.

"Един от дроновете беше свален от противовъздушната отбрана, а другите два бяха хванати в отбранителен капан и се взривиха. За щастие, тази неуспешна атака не причини загуби на човешки живот и предизвика незначителни щети по покрива на цеха", се посочва в съобщението на министерството, в което се уточнява, че инцидентът е станал в 23.30 часа местно време.

По-рано агенция ИРНА съобщи, че във военния завод в град Исфахан се е чул силен взрив. Агенцията цитира заместник-управителя на провинция Исфахан по въпросите не сигурността, който посочи, че при инцидента няма пострадали.

Отделно иранската държавна телевизия съобщи, че пожар е избухнал в петролна рафинерия в индустриална зона близо до северозападния град Табриз, предаде Асошиейтед прес. Телевизията посочи, че причините все още са неизвестни и показа кадри с пожарникари, които се опитват да потушат огъня.

Иран и Израел отдавна водят "война в сянка", която включва тайни нападения срещу ирански военни и ядрени съоръжения, отбелязва агенцията.

Миналата година Иран заяви, че един инженер е бил убит, а друг служител е бил ранен при неизяснен инцидент във военна и оръжейна база в Парчин близо до столицата Техеран. Министерството нарече случая злополука, без да даде повече подробности.

В Парчин се намира военна база, в която Международната агенция за атомна енергия заяви, че подозира, че Иран провежда тестове с взривни устройства, които биха могли да се използват в ядрени оръжия. 

През април 2021 г. Иран обвини Израел за атака срещу подземния му ядрен обект в Натанз, която повреди центрофугите му. Израел не пое отговорност за атаката, но израелски медии масово твърдяха, че страната е организирала опустошителна кибератака, която е причинила спиране на тока в ядреното съоръжение. Израелски официални представители рядко признават за операции, провеждани от тайни военни части на страната или от разузнавателната агенция Мосад, отбелязва АП.

През 2020 г. Иран обвини Израел за сложна атака, при която беше убит неговият водещ ядрен учен.

Иран винаги е настоявал, че ядрената му програма е с чисто мирни цели. Разузнавателните служби на САЩ, западните държави и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че до 2003 г. Иран е провеждал организирана програма за ядрени оръжия, напомня агенцията.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • царството на двойните стандарти

    29 Яну 2023 10:56ч.

    Израел вероломно нападна Иран с дронове. Някои агенции съобщават за присъствие на израелски командоси на територията на Иран и извършване на диверсионни актове. Русомразците как ще продължат да се възмущават от "агресията на Русия срещу Украйна", освен декларирайки загуба на човешкия си облик? Защото сме сигурни, че ще застанат зад израелската агресия без да им трепне окото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Яну 2023 11:03ч.

    Резултатът ще бъде съюз Русия-Иран, към който явно или неявно ще се присъедини Китай, щото те са следващите. Явно вече положението е много напечено и само една война може да анихилира натрупания дълг. Изглежда сянката на кръчмаря вече се вижда... А и на сметката също...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Iviviv

    29 Яну 2023 11:04ч.

    Това е демократична атака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добрите еврейчета

    29 Яну 2023 12:38ч.

    Много обичам такива статии, където освен новината - един параграф, има и няколко параграфа, в които ти обясняват контекста, предисторията, и защо това е важно. Всъщност, правилната дума е "недообясняват". Новини за начинаещи. А пък точно по тази тема би трябвало да се говори и да се знае доста повече. Това е определящият конфликт, от който произтичат другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иди письмо с приветом, а вернись с ответом!

    29 Яну 2023 12:41ч.

    Много полезно ще бъде да се задели едно каре, в което под формата на географска карта да се следи маршрута на "Адмирал Горшков" в реално време. Къде са Цирконите? Щот така всеки трябва сам да си го търси, и сам да си ъпдейтва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Яну 2023 15:52ч.

    Няма да има вече ирански дронове в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има, успокой се

    29 Яну 2023 16:37ч.

    Моли се да остане нещо от Израел. И да не вземе международно и персонално да му обявим санкции, че тогава става страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Религиозните войни - най-кървавите войни

    29 Яну 2023 19:23ч.

    Израел трябва да бъде запазен в границите, определени му с резолюция Резолюция 181 (II) на ООН от 1947 г. и да признае палестинска държава, съгласно Плана на ООН за разделяне на Палестина, от 29 ноември 1947 година или поне автономна такава на територията на Палестина. А Иран и арабските държави трябва да признаят правото на съществуване на Израел. Големият проблем за Европа и за света е, че Израел не само лиши палестинците от държава, но имат претенция към джамията Ал Акса, построена в двора на римската крепост в Ерусалим, като към място където уж бил съществувал Вторият храм на Бог. Мястото на Втория храм, всъщност, е южно от римската крепост, а "стената на плача" е стена на римската крепост. Идеята на фанатичните юдаисти е да съборят Ал Акса и да издигнат на мястото на джамията Третият храм, за да узтановят световно господство над всички народи по света (така им било завещано в Стария завет - Тора). И понеже това е невъзможно, без да бъде унищожена самата държава Израел, талмудистите, юдео-сатанистите и заблудените ционисти са взели решение да изградят Нов Хазарски каганат - нова юдаистка държава под името "Небесен Ерусалим" върху територията на Украйна. В тази сатанинска по съществото си държава, юдейските секти на хасидите и особено сектата Хабад Любавич, с главна квартира в Ню Йорк, са решили да препогребат техния антихристиянски месия починал и погребан в САЩ (Ню Йорк) равинът Менахем-Мендл Шнеерсон. Вярват, че след като бъде препогребан, ще възкръсне (като Антихристът) и ще установи господството си над света. Тогава и Третият храм щял да бъде построен - къде? - Вероятно там, където днес е най-големия юдаистки молитвен център в Европа и в света - в Днепропетровск (Днипро). Сатанинската държава на талмудистите от Хабад Любавич е проектирано да включва следните славянски области - Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска + Крим. "В хасидското разбиране това означава – да постави евреите (само достойните 600 хиляди) над другите народи като морално ръководеща сила, където всеки един евреин ще има по 2800 роби от числото на останалите народи (600 хил. Х 2800= 1,68 „златен милиард“). Останалата човешка популация трябва да бъде унищожена."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи