Асоциацията на топлофикациите: Планът на ЕС за икономии на газ не е приложим за България

Асоциацията на топлофикациите: Планът на ЕС за икономии на газ не е приложим за България

Кремен Георгиев председател на Асоциацията на топлофикациите

Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при извънредни ситуаци не е приложим за България. Това каза за БТА председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев по повод влизането в сила от днес на този план. Според документа всяка страна членка на Общността трябва доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15 на сто между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

"Това означава, че през януари всички трябва да си притворят радиаторите и да си намалят температурата на помещенията, и тогава която и да е топлофикация ще подава по-малко топлина и съответно ще икономисва газ. Но от страна на топлофикациите това няма как да се случи, защото ако всички са си отворили радиаторите, а те подават по-малко топлина, ще се срине системата. Освен това никой няма да се сгрее", заяви Кремен Георгиев. По думите му по този начин ще се изразходва газ, без да има никакви ползи от това. Според него това не е икономия, а точно обратното.

Освен че не е приложим този план за топлофикациите, той няма как се спазва дори и от производителите, които използват природния газ като суровина. "Това означава да произведат по-малко, което пак не е вариант", коментира още председателят на Асоциацията на топлофикациите. 

Според Кремен Георгиев по принцип държавата може да принуди обществени сгради да намалят отоплението, но в частните домове, които използват топлинната енергия, той не вижда как това ще може да стане.

Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации, целящ подготовка за евентуално спиране на доставките на руско синьо гориво, влиза в сила от днес, 9 август, след като вчера бе публикуван в официалния вестник на ЕС. По данни на Европейската комисия за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Във връзка с днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което "Булгаргаз" предложи цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас, Кремен Георгиев изрази опасение, че това ще доведе до сериозен проблем за топлофикациите в България. Причина за притесненията му е, че цените за топлинна енергия са определяни на база на това, че според решението на КЕВР от 1 юли те ще изразходват природен газ по 120 лева за мегаватчас.

"Но това вече не се случва, вече е 300 лева. Цената, на която продават, е изчислена 120 лева за мегаватчас, а те трябва да платят 300. Естествено, че цялата тази разлика остава за сметка на която и да е газова топлофикация", обясни Кремен Георгиев. Това според него може да доведе и до фалити на топлофикациите.

Топлофикациите не могат да искат увеличение на цените на топлинната енергия след 1 юли, уточни Кремен Георгиев. Те имат право да искат корекция на цените един път в годината - на 1 юли. Още веднъж може да се промени цената на топлинната енергия, но по преценка на КЕВР, ако има нужните обстоятелства за това. "В случая това е едно от тези обстоятелства", счита председателят на топлофикациите в България. Той обаче уточни, че решението дали да се вдигне цената на топлинната енергия може да се вземе само по преценка на КЕВР. Няма нова процедура по заявление от страна на топлофикациите. По думите му в случая може да се направи една служебна промяна на цените. Проблемът с цената на природния газ за топлофикациите обаче може да остане и след 1 януари, дори ако от КЕВР решат да увеличат цените на топлинната енергия, защото синьото гориво непрекъснато поскъпва.

Миналата седмица по време на първия си брифинг пред журналисти след връщането си на поста председател на КЕВР Иван Иванов обяви, че сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната енергия от 1 януари. Иванов счита, че мерките, които се надява да се предприемат, както и едно евентуално успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия. Но в момента има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на КЕВР,  която е 120 лева на мегаватчас за природен газ и тази, която е предложена от "Булгаргаз" за август - 297 лева за мегаватчас. Все пак трябва да се изчакат решенията на КЕВР за цената на природния газ за октомври и последващите месеци.

Според председателя на КЕВР "Топлофикация София" има изключително важно значение в социално-икономически аспект. Иванов посочи, че столичното дружество осигурява отоплението на 420 000 абонати в София, а тези абонати са над 400 000 семейства. "Ако се спре подаването на топлинна енергия на тези семейства, те трябва да преминат към алтернативно отопление – вероятно към използване на електрическа енергия. Това ще натовари недопустимо много столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще доведе до нейния срив. Това е недопустимо", каза още Иван Иванов. Председателят на КЕВР е мнение, че решението в случая е "Топлофикация София" да бъде подпомогната финансово, но заедно с това да се търси вариант за нейното оздравяване.


Източник: БТА
 

 

 

Коментари

  • Нищо от ЕС не е приложимо в България

    09 Авг 2022 16:07ч.

    Изобщо не трябваше да влизаме в този зловреден съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, ру

    09 Авг 2022 18:41ч.

    ама излизайте, търсят работна сила с Донбас - 100 000 северокорейци вече се отзоваха. Бегай и ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инджев.tr

    09 Авг 2022 19:42ч.

    Разкарай се

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не ви пита

    09 Авг 2022 16:12ч.

    България се управлява от Брюксел. Някои все още не са го разбрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    09 Авг 2022 19:42ч.

    Днес от Брюксел, утре от Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    09 Авг 2022 17:08ч.

    Тука нищо европейско не е приложимо. Единственото, дето може да се прилага е феодалното право, упражнявано от ДпС в угода на Господарите им в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Авг 2022 17:09ч.

    Идеята на икономията не е да се грееш, а да мръзнеш. И е приложим за България: 15% си е ден от седмицата примерно Събота 12:00 до Неделя 12:00 без парно и топла вода. Колко удобен повод да се видиш с роднини и приятели в провинцията, дето не зависят от Топлофикация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    09 Авг 2022 22:04ч.

    А на следваща година от икономиите може да ти светне под шапката, че е нахално всяка година да им ходиш на гости, а можеш да им станеш съсед и да си осигуриш топлото без топлофикации и енерго. И току-виж българските села се напълнили с живот, какъвто заслужават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Авг 2022 17:47ч.

    Тия в ЕК нали са се напълнили с кюпове експерти и еврокомисари, дето хал хабер нямат по кой свят ходят, та на Европа няма нужда някой да си губи времето за реципрочни санкции, тя сама ще си влезе в новите тъмни векове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Авг 2022 7:43ч.

    Природният газ не е само източник на енергия. И това е много по-сериозният проблем, за който само някои някога между другото споменават, но веднага пак тичат за енергията... Но за нашите умнокрасивитетни деца-идиотчета това е неразбираемо, защото командата със свирката е дадена и те като кучето на Павлов...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи