Асена Сербезова: Министър Хинков не разбира какво е свръхзадлъжнялост и платежоспособност

Асена Сербезова: Министър Хинков не разбира какво е свръхзадлъжнялост и платежоспособност

"Д-р Валентин Димитров е назначен от мен като изпълнителен директор на "Пирогов", но преди това проф. Костадин Ангелов го назначава като председател на борда на директорите. Управленските му качества са оценени". Това коментира в предаването "Тази събота и неделя" бившият министър на здравеопазването Асена Сербезова по повод избухналия скандал с шефа на най-голямата спешна болница в страната д-р Валентин Димитров.

"Направи ми впечатление, че предстои проверката да бъде проверена. Министър Хинков използва термини, които не разбира. Един от тях е свръхзадлъжнялост. При нея активите са на по-ниска стойност от пасивите, което не е така с "Пирогов". Другият термин, който не разбира, е платежоспособност - да не може да си покрива "Пирогов" задълженията, което не е така", допълни тя.

По думите й тегленето на заем от лечебното заведение не означава нито свръхзадлъжнялост, нито неплатежоспособност.

"За първи път "Пирогов" има по-позитивни резултати. Да говорим за "Александровска болница". През 2012 година е на плюс няколко десетки хиляди, а през 2020 г. става на минус 70 млн. лева. Последният директор ли да обвиним - несериозно е", коментира Сербезова.

Бившият министър на здравеопазването открои факта, че има по-малко от месец между доклада и решението на проф. Хинков за отстраняването на д-р Валентин Димитров.

"Задължение на принципала е да се направи обективна оценка. Бившият административен директор и бившият финансов директор на "Пирогов" са част от екипа на министър Хинков. Той трябва да го каже на журналистите", каза още тя.

Проф. Асена Сербезова бе категорична, че в здравеопазването има прекалено много политика и интереси.

"В нормалните държави има 20-годишна стратегия. Независимо кой дойде на власт - има консенсусна политика. През последните три години у нас така бързо се завъртя въртележката, че изпускаме голямата картина и посоката", допълни бившият министър на здравеопазването.

 

Коментари

 • OLD

  10 Дек 2023 12:42ч.

  Айде, Айде, не нам тия! Симпатия към нея, когато се опълчи на системата / със символичните протести към опита чрез " правораздавателната" система на статуквото да я мачкат като профи глас/! И после май се предаде/продаде?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асена Сербезова: Министър Хинков не разбира какво е свръхзадлъжнялост и платежоспособност

  10 Дек 2023 13:12ч.

  Фармацевтката чалгаджийка вече е и спец по икономика, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  10 Дек 2023 14:57ч.

  Целокупният български народ изказва искрените си благодарности към тази особа за хаоса, създаден от нея в лекарствената политика. Липса на традиционни лекарства, недостиг на други, драстично увеличаване на цените! И има наглостта да се изявява. Баба ми казваше"ни срам, ни очи"! И за управленски умения ще говори. Капацитет, дето му сърбаме "управленските умения". Пфу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи