Асен Василев застана на страната на ГЕРБ и ДПС за "Пирогов", намекна за оставката на Хинков

Асен Василев застана на страната на ГЕРБ и ДПС за "Пирогов", намекна за оставката на Хинков

Министърът на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на "Продължаваме промяната", застана на страната на ГЕРБ и ДПС в сюжета със смяна на директора на "Пирогов" Валентин Димитров. "Няма как бюджетът на държавата да става заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам", заяви Асен Василев. Поводът е, че ГЕРБ обяви, че няма да гласува за законопроектите на Министерския съвет, какъвто е бюджетът, тъкмо заради директора на "Пирогов". Видео вижте в края на статията

Втори ден Бойко Борисов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС се противопоставят на опита на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на "Пирогов", макар само преди седмица тъкмо Хинков отрече да има изгледи да сменя Валентин Димитров въпреки открити нарушения в ръководената от него болница.

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава, тъй като неговият подпис седи зад това. Но, ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове", заяви Асен Василев. Той дори сравни опита за смяна на директора на "Пирогов" с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата. Пропусна обаче да отбележи разликата, че бюджетът се гласува в Народното събрание, а болничните директори не.

Василев направи изявлението си съвместно с Йордан Цонев, председател на комисията по бюджета, като беше обявено, че утре (7 декември) в пленарната зала на Народното събрание ще започне с гласуването на данъчните закони, а следващата и бюджета за 2024 г.

"Господин Василев много ясно ви каза като министър, че, ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставка. Не сме дискутирали нищо конкретно по бюджета и данъците, защото вече сме го дискутирали в детайли. Дискутирахме само графика и стартирането на процедурата", заяви Цонев.

По-рано днес министър Хинков заяви, че е уволнил шефа на "Пирогов" по своя преценка и заради загуба на болницата в размер на 31,4 млн. лв.

Вчера (5 декември) премиерът Николай Денков заяви, че не смята да се меси в решенията на здравния министър. Показа и, че не одобрява от парламента партиите да се заканват на изпълнителната власт за действия, които нямат общо с Народното събрание.

 

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  06 Дек 2023 16:09ч.

  Човек може да си изповръща червата като ги гледа как се гънат тия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  06 Дек 2023 16:12ч.

  Абе типично по еврогейски - въртят пазарлъци и си правят мръсно. Парите не миришат, а това е бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  06 Дек 2023 16:34ч.

  хасково е близо до кърджали, едни мастии са ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lekar

  06 Дек 2023 16:43ч.

  Кратко правно становище по одиторския доклад на Пирогов 1. Констатациите в одиторския доклад за съществени нарушения имат за предмет обследването единствено нарушенията по Закона за обществените поръчки и по специално нарушенията на забраната по чл. 2, ал. 2 от ЗОП, което се изразява в ограничаване на конкуренцията чрез включване на условия или изисквания, които дават необосновано предимство на конкретни фирми или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки и които не са съобразени с предмета, стойността, сложността, количеството или обема на обществената поръчка. Всички изчерпателно изброени договори за обществени поръчки са извършени при едни и същи нарушения, което говори за цялостно манипулиране на тръжните процедури там където такива са провеждани. 2. Административно-наказателната отговорност за нарушения на правилата на ЗОП се налага за извършено административно нарушение, което трябва да бъде установено. Конкретното установяване на нарушението се извършва със съставянето на акт за констатиране на нарушенията от одитори на Сметната палата или от длъжностни лица от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Те съставят констативни актове за спазване на законодателството в областта на обществените поръчки. Глобата се налага на лицата, които са извършили нарушението по ЗОП, с наказателно постановление. В случая министърът на здравеопазването има законовото задължение незабавно да предаде доклада от Звеното „Вътрешен одит“ на МЗ на АДФИ или Сметна палата. 3. Констатирано е и друго – в периода от 01.07.2022 г. до 29.12.2022 г. от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД са поети задължения за извършване на разходи в общ размер на 274 685,37 лв. без ДДС /329 622,44 лв. с ДДС/, а в периода от 04.01.2023 г. до 26.07.2023 г. – в размер на 678 078,63 лв. без ДДС /813 694,35 лв. с ДДС/ към „Агарта ЦМ“ ЕООД – общо в размер на 1 143 316,79 лв. с ДДС. Поетите задължения са по издадени фактури, без проведени обществени поръчки по реда на ЗОП и без сключени договори – това следва да бъде предадено в прокуратурата. 4. Недоумение буди и факта при какви условия е сключен Договора за банков кредит, при положение, че за него също трябва да се прави обществена поръчка, за да се съберат оферти и от други банки при предварително обявени условия на договора. Възложителят в случая не е поставил никакви изисквания към банките чрез обявяването на конкурентен търг и то за суми в особено голям размер, а директно и безусловно е подчинил на една банка собствените си интереси – това следва да бъде предадено за обследване в прокуратурата. 5. МЗ следва да анализира по детайлно финансовото състояние на Дружеството с оглед на голямата му задлъжнялост. Само на това основание управителят може да бъде сменен веднага защото в случая кредитите се покриват с други кредити, а общата задлъжнялост непрекъснато се увеличава. Въпреки ограничения предмет на одита, констатираните нарушения са драстични, което предполага незабавни действия на принципала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  06 Дек 2023 19:42ч.

  Коректно, ясно и неприемливо за дебелака дето го бият руснаци където го срещнат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министърът на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на "Продължаваме промяната", застана на страната на ГЕРБ и ДПС…

  06 Дек 2023 17:54ч.

  Ураааа … най-после на правилната страна на бизнеса. Честито на тъпия умно-красивитет. Утре пак под строй на протест срещу корупция. Хем тъпи хем грозни, че не се трае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sjhd.je

  06 Дек 2023 18:15ч.

  С какви неща ви занимават....теглят кредити, продават, заменят държавна собственост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sjhd.je

  06 Дек 2023 18:16ч.

  Видяхте ли, и те са хора....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ е агресор

  06 Дек 2023 18:33ч.

  България трябва да изгони американския посланик! България трябва да обяви сащ за стратегически вражеска страна! България трябва да обяви сащ за сатана! България трябва обяви война на агресора, на провокатора и на сатаната сащ! България трябва да обяви война на атлантическите /без/ценности! Българските граждани са християни и трябва да отхвърлим атлантическите извращения на агресора, на провокатора и на сатаната сащ! Ние сме български граждани и искаме забрана за наличие на американско посолство в България завинаги! сащ е стратегически враг на България! От сащ можете да научите единствено как нещата не стават правилно, а обратно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  06 Дек 2023 19:26ч.

  ГЕРБ и ДПС обявяват бойкот на парламента и правителството. Следват поредица от медийни изяви и позиции с критики към кабинета, който крепят. Делян Добрев отново вняса законопроект, проекторешение или редакционно предложение с искане за отмяна на дерогацията за руски петрол. Следва извънредна среща в парламента с представители на ГЕРБ, ДПС и Асен Василев, за която никой не разбира, и кратък брифинг, на който сглобката обявява, че всичко вече е мир и любов и в името на кабинета са направени компромиси. Този сценарий за изнудване се разигра два пъти в рамките на месеца и още няколко пъти през краткия живот на правителството. И винаги работи. Всеки път. Днес отново няма изключение и сглобката бе смазана и заработи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  06 Дек 2023 21:07ч.

  Ха ха. Асен май се е сдърпал с Кирил. Академикът го оставяме настрани. Той си е сламен човек. Какво ли имат да делят двамата ПП-ейци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо ли

  06 Дек 2023 22:15ч.

  прави мили очи ма ГЕРБ, вероятно се застрахова да остане на власт с тяхна помощ, знае какви ги е натворил с проектобюджета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  07 Дек 2023 7:20ч.

  По-старият "Опасен чар" и по-младия "Опасен чар". Богослов и представител на "Содом и Гомор"? А, народе? Та се сещам покрай Ментата-богослов, за "Притчата за сеяча", на Исуус Х.. Много тръни, много камък, много птици !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи