Асен Василев за връщането на Спецов в НАП: Екипът е доказал, че може да събира данъци и акцизи

Асен Василев за връщането на Спецов в НАП: Екипът е доказал, че може да събира данъци и акцизи

Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев. Вчера от Министерството на финансите съобщиха, че Румен Спецов и Павел Тонев отново поемат управлението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" със задача да увеличат приходите.

"Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година и при 18% инфлация плюс ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%", обясни Василев в отговор на въпрос.

Попитан притесняват ли го коментарите, че връщането на Спецов в НАП е политическо назначение и дали е такова, Василев отговори с „не“. Финансовият министър добави, че назначават екипа, който е успял 2021 година да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото е било заложено в заварения бюджет. Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост, въпреки увеличението на разходите над приходите в Народното събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на числена основа, 0,8% на касова основа", каза още Василев.

По думите му, виждаме значително изоставане в събираемостта. При Агенция „Митници“ тази година, въпреки инфлацията и ръста на БВП, било подадено, че ще съберат с млрд. и половина лева по-малко, отколкото са събрани миналата година.

Затова върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, уточни Василев в отговор на въпрос. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • обективен

  08 Юни 2023 15:33ч.

  екипа как го доказа, като теглихте 9 милиарда и те изчезнаха изядени окрадени, раздадени на своите калинки и за финал - опоскана държава, бюджет на червено с нужда за теглене на нов заем? С такива събирачи крадци не ни трябват - ае в кауша всички до един. ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ИБРИЦИ НА КОЗЯК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян от Пловдив.

  08 Юни 2023 15:34ч.

  ОСТАВКА !!!ПАК НА ПРОТЕСТИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  08 Юни 2023 16:04ч.

  И други неща е доказал на Кокорчо Спецата със “Спицата”…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не умен и не красив

  08 Юни 2023 17:45ч.

  И аз съм за протести ! Хайде ! Защото много лошо ни се пише! Много късно е вече, но не можем да се оставим да ни управлява шайка отявлени престъпници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи