Асен Василев за паниката с горивата: За това, което направиха, се предвижда 5 години затвор

Асен Василев за паниката с горивата: За това, което направиха, се предвижда 5 години затвор

Не знам дали единствената причина за паниката около горивата идва от МГЕРБ, но постовете са достигнали до 1 милион човека във Фейсбук. Цените бяха вдигнали две бензиностанции - "Сакса" и "Инса", едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се слага във Фейсбук и се изпраща до 1 милион човека. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор. Цените в „Лукойл“, ОМВ и „Шел“ бяха непроменени. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор, за който го е направил. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в „Панорама“ по БНТ. 

"Има си разследващи органи. Те ще открият кой ги е направил. Цените в момента не са над 3 лв, а в поста пишеше 3,15. Цените са 2,75 в момента, колкото бяха и в понеделник," изтъкна Василев. 

По думите му държавата изкупува зърното, за да осигури продоволствието на България в най-лошия сценарий. 

"Имаме зърно за 2 години напред. В държавния резерв има за 60 дни. Това е отговорното нещо, което трябва да се случи, а не да изнесем цялото зърно и цените на хляба да отидат в небесата. Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни, обясни министърът", обясни Василев. 

"Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени", категоричен бе финансовият министър. 

Относно предвижданата финансова помощ за хотелиери, даващи подслон на чужденци, той заяви, че сумата 40 лв е нормална и има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена. 

Инфлацията очевидно е риск, не бих казал най големия, смята Василев за последиците от войната. 

"Последните 3-4 седмици ние работим активно да подсилим икономиката. Газът със сигурност е риск, имаме вече решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, НАП, "Митници"да направят истинска проверка на всичките резерви и нямаме проблеми, имаме достатъчно горива, кораби пристигат от "Лукойл"и те вече не са руски в голяма степен, така че да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Така че много активно работим да подсигурим, че няма да има икономически проблеми", подчерта Василев. 

Според него правителството излиза по-силно от кризата и след оставката на Стефан Янев като военен министър. 

„Защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война на някои хора. Това е истинска война. Когато трябва да действаш в такива тежки условия и да взимаш тежки решения, не може да има човек в кабинета, който да саботира тези действия. Всеки от нас има и собствено мнение. Или вярва е нещо, или не. Ако не вярваш в нещо, най-разумното е да подадеш оставката си и да си тръгнеш“, посочи вицепремиерът. 

Той отговори и защо Тодор Тагарев не е поел поста на министър на отбраната. 

„Той е изключителен професионалист, разчитаме на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна като военен съветник. Никой не го спря да стане министър. В момента най-важното за България е интеграцията и работата с всички структури в Брюксел и НАТО. Колективната сигурност е ключът. Ние трябва да можем да се възползваме от колективната защита. Това е причината да сме в НАТО“, обясни Асен Василев. 

Ние ще се броим с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде, категоричен е Василев. Руските процеси са много ясно активирани покрай войната, но не са само те, допълни той. 

В момента, в който на съседната улица разбиват къщи и Х на брой държави са извикали НАТО да се пазаят заедно, ние трябва да можем да се ползваме от тази колективна защита. Ако всеки пробва да се пази сам, шансът това нещо да се преъхврърли при него, е изключително голям. 

По въпроса за провокациите на паметника Шипка към премиера навръх Трети март, той отговори: 

"Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини, тя е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всъщност мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена." 

Ако някой вее чуждо знаме, независимо чие, няма как този човек да защитава българския национален интерес, подчерта вицепремиерът.

 

Източници: БНТ, "Епицентър"

 

 

Коментари

  • j.jelevban

    05 Март 2022 8:15ч.

    Проблема е че на инфантили никой не вярва.Аи дали е проблем?Имали зърно за 2г. напред?Къде е то?2.75 била цената днес.А утре?Наместо цените да се администрират се рекетират през НАП.Либерални цености съчетани с държавен рекет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това, което направиха, се предвижда 5 години затвор

    05 Март 2022 8:37ч.

    Ай стига бе ? Младежите на ГЕРБ натикани в затвора за 5 години ? А ха ха ха ха....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    05 Март 2022 10:18ч.

    Ами крайно време е да бъде приложен законът! Шайката на тиквата си е за затвора открай време! Ама не ви стиска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи