Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

"Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там". Това заяви в предаването "На фокус" по Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Теменужка Петкова се опитваше да каже, че цената на газа, ако е по формулата на "Газпром", е щяла да бъде 110 лв. Формулата е 70% борсова цена, само тези 70% са 140 лв. и отделно имаме 30% петролна компонента. Така че със сигурност цената на "Газпром" щеше да е драматично над тези 110 лв., които тя се опитва да каже. Това, имайки предвид, че е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване, на мен ми се струва като доста груба манипулация", посочи той.

Българинът няма да обеднее от приемането на еврото, коментира вицепремиерът.

Курсът е фиксиран, посочи той и обясни, че ако курсът към еврото беше плаващ, това щеше да е съвсем различен разговор. Ако ние провеждахме самостоятелна парична политика, това щеше да е много различен разговор, тогава наистина можеше да имаме икономически последици, допълни той.

Василев каза, че, приемайки Валутния борд, ние сме приели еврото и в този момент сме се отказали от собствена парична политика. Решенията на Европейската централна банка в момента директно се отразяват на България, но ние не сме в стаята, когато се вземат тези решения, каза Асен Василев и посочи, че, ако така и така сме се отказали от суверенитет с борда и фиксирания курс, по-добре да сме "в стаята, когато се вземат решения".

"За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно", каза още вицепремиерът.

Той коментира спречкването между депутата от "Продължаваме Промяната" Искрен Митев и председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов в пленарна зала. "Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва", посочи Василев.

И добави: "Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви".

Относно подпалването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, министърът на финансите заяви, че това е "още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства и всички, които работят и търсят решение"

"Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт да бъде разрешен в един момент. Това обаче става само чрез разговори и убеждаване на едната страна спрямо другата, така че да се стигне до разбирателство", посочи Асен Василев.

Вицепремиерът отбеляза, че и от двете страни има осъждане на акта и изрази, че това няма да има драматични последици и че тези, които са запалили центъра, няма да си постигнат целите.

Запитан дали ако сега "Продължаваме Промяната" управляваха сами са щели да намерят компромисно решение за РСМ, той отговори: "Това, което завихме, влизайки в управлението е, че много дълго време България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние го поставяме. Това не е ситуация на ПП, а на България и на целия български народ. Много дълго време ние сме си мълчали по този въпрос, за разлика от Гърция, която 20 години казваше, че има проблем".

"Проблем има. Това е истината и това не може да се замете под килима", коментира той.

Василев беше категоричен, че не се оказва натиск от ЕС върху България по темата. "Има постоянно питане докъде сме стигнали. Това не е натиск на принципа, че ако не направим това, ще се случи нещо друго. Няма такъв тип натиск", каза той.

"Това, което идва в Европа е: "Разберете се с РСМ, за да се отпуши процеса. За мен първата стъпка в това е, че не България трябва да се разбере с Македония, а ЕС трябва да се разбере с нея - т.е. ЕС да приеме поне отчасти българската позиция", уточни министърът на финансите.

Той категорично отрече да пише български вариант на закона "Магнитски". "Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и МС. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство", заяви финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съвпада с това, което са написали експертите, той каза: "Не съм сигурен до колко съвпада. Имаше 3-4 варианта по 2 различни закона, които трябва да се подготвят - Закона за прилагане на европейски санкции, а другият е за това как, ако има наложени външни санкции, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система".

"Смятам, че всичко това е буря в чаша вода. Ако има наистина направен истински законопроект, той трябва да мине обществено обсъждане, да бъде приет от МС, да влезе в парламента, да се разгледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид, които нито са огледани от гледна точка на конституционалност, нито от гледна точка на европейско законодателство. Тези текстове са много далеч от закон", категоричен бе Асен Василев.

Той отрече правителството да обмисля увеличение на дълга на 50 млрд. "Важно е да се каже, тъй като г-н Борисов много спекулира с него, че към момента дългът е с 2 млрд. по-нисък от този към 31 декември", отчете вицепремиерът.

 

Източници: Нова тв, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • Моско москала

  05 Юни 2022 21:04ч.

  За лятото бива,ти гледай асенчо като дойде зимата да не се наложи да се топлим на газ от египетски или киргизстански боб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Юни 2022 22:36ч.

  Добре де, тя, Нушето не беше ракетен инженер и сепак, колко е цената на газа, дето си го горим вече?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Юни 2022 22:41ч.

  Чакаме цената на Булгаргаз за юни. За май е 100% от борсовата цена. Но … в Европа повечето газ се продава на цена доста по-ниска от борсовата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Юни 2022 22:46ч.

  Имам предвид американския газ, дето го разтоварваме вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Хамериканския газ ли става дума

  06 Юни 2022 1:59ч.

  Тойе има-няма 100% по-скъп от руския "недомакратичен" газ. Нас ни "боли" какъв газ ползваме, стига да е по-изгоден (обикновено от демократичния" такъв....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lizard

  05 Юни 2022 22:42ч.

  ☹️ крайно време е, когато човек лъже публично, да отиде в затвора 🙄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Юни 2022 22:55ч.

  "За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно", каза още вицепремиерът." Просто Парламентът има слушалка от Козек 16.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Юни 2022 23:37ч.

  Този защо не каже, че два кораба с газ ще стигнат до краят на този месец. А след това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  05 Юни 2022 23:37ч.

  Този защо не каже, че два кораба с газ ще стигнат до краят на този месец. А след това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк Рич

  06 Юни 2022 0:13ч.

  Василев, айде уточнете се с Кирил П. кой лъже. Щото той каза, че корабите с газ ще дойдат на 8 юни и на 23 юни. Пък сега КокорАсеня вика вече и двата кораба са дошли и се разтоварват! Ама Къде са дошли, Как са дошли седмици по рано, Кой ги разтоварва, На какъв терминал, като всички наоколо са заети, КокорАсеня отговор не дава! Не че Лора К.го пита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там".

  06 Юни 2022 1:25ч.

  И къде точно е това “от там”? Това място има ли си име?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Компютрите” да не се окажат “компоти”?

  06 Юни 2022 1:32ч.

  Да не би да става дума за два руски танкера, разтоварени на гръцки терминал, които гърците плащат в рубли, пък ние ще имаме да им даваме някога два други танкера (пак руски, но платени от американците, защото те шистов газ през океана за България не могат да доставят посмъртно, камоли на по-ниска цена).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе много искаш да знаеш

  06 Юни 2022 1:33ч.

  Човека ти казва: “Ползваме си го от там” и толкоз. “Там” е едно тайно място за ползване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде моля ви се

  06 Юни 2022 1:35ч.

  Асенчо една година ни въртя на малкия си пръст и не ни каза, има ли конфликт на интереси Спецов или не, че сега за руския газ (който не бил руски) ще ни каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  06 Юни 2022 2:21ч.

  Тези/Кирчо и Кокорчо/ знаят защо са министри!Те са такива за да свършат мръсната работа на САЩ в България.Знаят че ще са безнаказани каквото и да свършат.Знаят че опозиция и партньори ще се спотайват по нареждане от козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  06 Юни 2022 2:26ч.

  Когато стане достатъчно напечено ще стегнат куфари и ще отлетет.С милиарди?С милиони?А политиците ни ще изпълзят целите в бяло ''Ние не сме като тях как сийке''Някой сеща ли се за Пръмовица?Затвор?Неееееееее.И за тез ще е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките от тая трупа ноторни лъжци!

  06 Юни 2022 6:39ч.

  От борда можеш всеки момент, ама от еврото не можеш! Много добре го знаеш, ти не си прост като аркадаша си, но си гадняр пар екселанс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • можеш да се откажеш

  06 Юни 2022 6:41ч.

  Пардон, изтървано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там".

  06 Юни 2022 8:22ч.

  Танкерите влизали от Турция и по река Марица та хоп разтоварвали в Свиленград .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • измамници

  06 Юни 2022 8:26ч.

  Браво. Сега чакаме цените да паднат,нали лошия руски газ ги вдигаше,и войната на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  06 Юни 2022 8:57ч.

  Продължавайте да вярвате на един шмекер или измамник кактого нарече неговия бивш хорандски съдружник!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оппа...

  06 Юни 2022 9:26ч.

  "Той отрече правителството да обмисля увеличение на дълга на 50 млрд"....нямам намерение да плащам войната на вашите партньори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи