Асен Василев "уволнил" проф.Генчо Начев, защото поискал 30 млн. лева за новата болница

Асен Василев "уволнил" проф.Генчо Начев, защото поискал 30 млн. лева за новата болница

Асен Василев е уволнил проф. Генчо Начев, защото поискал пари за оборудването на новото крило на  болница "Света Екатерина".

Вицепремиерът и министър на финансите фактически е "уволнил" директора на болница "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев, съобщиха пред Епицентър. бг източници от правителството.

Както вече написахме рано тази сутрин здравният министър в оставка проф. Сербезова е поискала отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина", без да са посочени официални мотиви за това.

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза проф. Начев пред "Епицентър.бг", който е в неведение защото се стоварва този властови удар върху лечебното заведение. И допълни: "Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".

Епицентър.бг научи, че "ябълката на раздора" между управляващите от "Продължаваме промяната" и болница "Света Екатерина" е новопосторената супер-сграда на болницата, на чийто покрив има хеликоптерна площадка за приемане на болни по спешност и възможност за реакция в т.нар. първи "златен час" за спасяване на животи.


Сградата е готова, а проф. Начев е поискал от държавата 30 милиона лева за оборудването ѝ с модерна техника. Парите били отделени още с февруарския бюджет. Тогава за болницата се застъпил президентът Румен Радев. Именно заради негова протекция обаче финансовият министър Асен Василев отказал да отпусне тези 30 милиона от бюджета към здравното заведение.

Това не отказало проф. Начев да се бори за финансовото обезпечение на новото крило, за което получил обещанието на депутати, членове на бюджетната комисия.

Сега при актуализацията на бюджета проф. Начев отново поискал тази сума, защото "страдата не може да бъде оставена, баз да бъде оборудвана", обяснил той пред финансистите на държавата.

"Щом толкова се оплаква, уволни го", наредил вицепремиерът Асен Василев на здравния министър Асена Сербезова.

И Сербезова изпълнила нареждането на вицепремиера. 

 

Епицентър. бг припомня: 

Идеята на проф. Генчо Начев е в новото крило да  бъде преместена Съдовата хирургия на болницата, която сега ползва част от Трета градска болница и да бъде развит модерен център с високотехнологични възможности и подготвени екипи за борба с острия инсулт.

Предвижда се също и изграждането на модерен спешен център за сърдечно-съдови заболявания и трансплантация на сърце и бял дроб. Изградената хеликоптерна площадка на покрива ще дава възможност за по-бърз достъп на спешните пациенти.

Очаква се също чрез новото крило на сградата към кардиологичния профил на болницата да се разкрият и нови специализирани звена като неврология, неврохирургия, пулмология.

В новия корпус ще бъде разположен и учебен център за следдипломна квалификация в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Ще купим и робот Да Винчи, с който да се правят модерни операции в четири направления – гинекология, неврология, сърдечна и обща хирургия“, разказа проф. Начев.

Той е амбициран и да създаде трансплантационен център, в който да се присаждат не само сърца, както е в момента.

„Положението ни е ключово сред карето от девет болници и в нея можем да направим модерен трансплантационен център, в който да се извършват сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни трансплантации“, обясни все още директорът на „Св. Екатерина“.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Мдааа...

  27 Юни 2022 15:03ч.

  Едната Асена в оставка казала на другата. Е такива момченца и момиченца не са ни управлявали наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  27 Юни 2022 16:58ч.

  Булгаристан от 33 години насам доброволно е прекратил развитието си като ДЪРЖАВА !!! С всяко ново правителство, нова мимикрия за развитие, която е ОБРЕЧЕНА, още от 1992 година, когато Ричард Ран и Роналд Ът ни казаха: „Добре дошли в „Рая“ на евроатлантизма!!! До 2040 година ще останете САМО 4 МИЛИОНА ОВЦЕ“!!! Бог да благослови Америка за Булгаристан !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  27 Юни 2022 15:07ч.

  Ако тия пременените продължат да управляват, почти всички държавни болници ще бъдат приватизирани! Същото ще направи и тиквата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  27 Юни 2022 16:17ч.

  Променените да взимат по една греда и вкупом да поемат накъдето Валери Симеонов им покаже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като го спомена

  27 Юни 2022 18:15ч.

  Валерката ако беше, щеше да ги навре там, където им е мястото. Напразно го похабиха. Ама медии... не можеш да се бориш с тях. Ако се яви на избори, ще гласувам за него, щото е истински, прям и няма никакво лицемерие в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  27 Юни 2022 16:47ч.

  Докога ще търпим тези негодяи? Те са в оставка и нямат право да уволняват никого. Някой си Асен ще уволнява проф. Генчо Начев, спасил стотици живота! Айде марш на некадърниците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Юни 2022 17:19ч.

  Ако беше за някаква ЛГБТ кауза, щеше да даде и двойно пари, без дори да се интересува по-точно за какво. Дембели противни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бумеранг

  27 Юни 2022 17:25ч.

  Асен и Асена може да съжаляват. Защото здравето им не е в техните собствени ръце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  27 Юни 2022 17:52ч.

  Тези мислили за българският народ и държава. Тези освен да рушат досега не са доказали друго. Тази болница е необшодима както при ВОЙНА или други тежки катаклизми. Унищожаването на болницата е равносилно на обявена война ба България. Почти готова тези измекяри сигурно искат да я приватвзират без пари. Радев ако си все още малко българин не възлагай друг мандат на твоите измамници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  27 Юни 2022 18:06ч.

  Начев е комбинатор и наглец. Разби болницата, а сега ще е обновява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.И.Паси

  27 Юни 2022 18:37ч.

  Точно така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В смисъл - как я разби?

  28 Юни 2022 12:47ч.

  ?????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи