Асен Василев: Умерен оптимист съм за правителство. Ябълката на раздора са кадрите в регулаторите и службите

Асен Василев: Умерен оптимист съм за правителство. Ябълката на раздора са кадрите в регулаторите и службите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Фактът, че продължава преговорният процес, е добър знак. Аз съм умерен оптимист. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос оптимист ли е, че при преговорите между ГЕРБ – СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде излъчено правителство.

По думите му най-голямата битка е за прозрачността в регулаторите и институциите. 

„Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с процеса на подбиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по прозрачен начин. Всичко друго са дребни движения по терена“, посочи финансовият министър в оставка.

Основният фокус в тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите девет месеца и до края на мандата, заяви Василев.

Той посочи, че от парламента зависи дали ще е министър на финансите в евентуално правителство с премиер Мария Габриел: "Преговарящите могат да направят предложение, но в крайна сметка решението ще бъде взето в парламента".

В отговор на въпрос финансовият министър в оставка отбеляза, че е решение на Мария Габриел дали ще той ще е министър в екипа ѝ: "Има вскякави варианти. Г-жа Габриел има правото да впише министрите, които преценява, в папката, с която ще отиде при президента".

Гледам на себе си като на човек, който си върши работата. В момента основната ни цел е да вкараме България в евроозната и работим изкллючително усилено за това, посочи Асен Василев.

При формирането на кабинета "Денков" имаше много ясна законодателна и правителствена програма. Трябва да бъдат сформирани новите ръководства на регулаторите, това да не става на тъмно. Трябва да се заложи правителствена и законодателна програма за следващите девет месеца. Това е един доста сложен и амбициозен процес. Това означава промяна на институцииите в България, отбеляза министърът на финансите в оставка.

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    17 Март 2024 18:47ч.

    Тия ги настаниха временно за едни пари и не трябва да ги допускаме повече във властта ведно със сглобката !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    17 Март 2024 19:06ч.

    Този прилича ли ви на представител на народа? На мен ми прилича на професионалист за СФО (специална финансова операция) по приемането на България в ЕЗ на всяка цена. Иначе е застрашена експанзията на ЕЗ, а от там и самата ЕЗ, която се базира само и основно на раздаване на необезпечени кредити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    17 Март 2024 19:23ч.

    Господин дама

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    17 Март 2024 19:31ч.

    Яснооо, за народа - нищо, гледа се като маркетинг, основно пачки, пачки, постове и ние мунчовците ще го духаме, защото сме овци!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aха

    17 Март 2024 19:56ч.

    значи борбата е за постове, и ако не разберете - избори... Чудесно, айде това да го "комуникирате" към избирателите си, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    17 Март 2024 20:21ч.

    Хасен Василев се изходи оптимистично кат пекан продавач на надежда и магарета на хайванпазара пред притаилиъе дъх айлякчии, балами и обикновени зяпачи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    17 Март 2024 20:25ч.

    асенке, единственото, което те спасява от линч, е безхаберието на българина!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    17 Март 2024 20:50ч.

    Естествено това фундаментално интервю при СветлЮ, при кой друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи