Асен Василев: Сделката за оръжието е абсолютно ясна - няма как Нинова да е държана в неведение. На Борисов ще му спретнем още едно дело

Асен Василев: Сделката за оръжието е абсолютно ясна - няма как Нинова да е държана в неведение. На Борисов ще му спретнем още едно дело

"Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".  Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев във връзка с разследването на германския в. "Ди Велт", според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. 

По думите на Василев, твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда":

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи". 

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия апарат на държавата: "Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката". 

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер и уточни:

"Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери".

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това: "Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах". 

В предаването "Неделя 150" Асен Василев коментира и предизборното обединение на ПП с ДБ: "Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото". 

По думите му, вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре: "Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната". 

Василев призна, че правителството "Петков" носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинкипри покупка на горива от бензиностанциите:

"Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури".

Интервюто на Диана Янкулова с Асен Василев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Арогантни сладури

    29 Яну 2023 13:10ч.

    Идейна висота не показахте. Реализацията беше трагична. Сега са ви виновни всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    29 Яну 2023 13:24ч.

    Корнито нещо зацикли та вече повлича и БСП с всичките си отрепки към бунището.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    29 Яну 2023 13:32ч.

    асенчя е обикновен педеряст...даже не е и гей...прост хасковски каун

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лошото е

    30 Яну 2023 8:21ч.

    че много станаха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Яну 2023 13:51ч.

    Този ненормалник защо не е в затвора?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    29 Яну 2023 13:56ч.

    Голям отврат! Повдига ми се от леля...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От България....

    29 Яну 2023 13:56ч.

    Конфликтът в Украйна, както и всички други във всяка точка от картата на Земята са планирани. За този, който в момента касае и нас, и двете страни се готвеха усилено през последните години. Не зная защо си мисля, че точно той трябваше да започне по-късно, но нещо се обърка...Защо по-късно? Ами участниците не бяха приключили с превъоръжаването на армиите, не всички организационни и структурни задачи са били решени. Това се видя и от самото развитие на военния сблъсък. С тази операция, се изпълняват целите, за които е създаден военно-промишления комплекс. Освен това изпробват оръжия, виждат от къде изтича информация..., решават се много други вътрешни задачи на страните.Не случайно се проточват нещата..... А подготовката от страна на англо-саксите започна още преди повече от 30 години, когато промениха устройството и елита на източния блок. Как с този елит, който се подхранва постоянно да не се появи един А.Василев и другите около него, които освен собствените си цели да не изпълнят и тези на хората, които ги назначиха? Те не са избрани от народа, няма начин. Мисля, че ние които живеем на т.н територия България не сме военолюбиви. Не само срещу Русия, ние срещу никой друг не бихме изпратили оръжие, не бихме искали да убиваме. Народът знае, че накрая винаги има равновесие. Така е устроен животът. Да оставим нашите деца да плащат за грешките ни е далеч от здравия разум. Далеч от здравия разум са действията на нашите елити, без значение от коя партия. Това с партиите е само за пред нас....! За съжаление по-младото поколение е изключително добре манипулирано, включително и тези, които се представят „за по-добрите“. Или имаш орлов поглед да видиш картината като цяло, или нямаш. Виждаш само 5 години, образно казано напред. И тогава съдейставш да се изнася оръжие от твоята родина срещу интереса на тези, на които повтаряш, че ще им решиш проблемите... Всъщност ни създават нови проблеми и то много тежки, това засяга нещото, което е отвъд материята...... Не си отвличайте вниманието с това кой е знаел, кой не........ Те работят за чужди интереси, нямат съвест. Бъдете будни и мислете. Много отдавна в едно интервю чух Тома Томов да казва това на журналистката, която водеше разговор с него. Мислете.....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Яну 2023 14:20ч.

    Като че ли Асен Василев се опитва да привлече руски ракети по българските оръжейни заводи. Такива сделки не трябва ли да се държат далече от медийния блясък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я помисли!

    29 Яну 2023 15:00ч.

    Защо след като беше взривен Кримският мост, се самовзриви цех за взривни материали в завод "Арсенал" и загинаха неговите 4-ма работници? Всички в България, който произвеждат оръжие и взривни материали за братоубийствената гражданска война в измислената и изкуствена държава "Украина", трябва да бъдат поставени на подсъдимата скамейка на задаващия се след катастрофата на България НОВ НАРОДЕН СЪД! Проституиращите мисирки на лъжливите медии, които днес възхваляват "подвизите" на укро-нацистите в Донецк и в Луганск, и на натовските терористи на територията на Украйна, също трябва да бъдат съдени за подстрекателство към престъпления срещу човечеството. А най-големото престъпление срещу човечеството е планирано в Дълбоката американска държава, в Пентагона на САЩ - провокиране на "ограничена ядрена война" в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брашнян червей, безочие безобразно!

    29 Яну 2023 14:39ч.

    Неистовият стремеж да се изкривява и преобръща истината откъм тъмната страна, както и неприкритата омраза към другите българи, предизвиква отвращение! Безподобно ДЕБЕЛООЧИЕ гледат ни в очите и лъжат, лъжат, лъжат, че опропастиха държавата с минус 15 млрд.лв. и продължават да наглеят. Кой или какво стои зад тези български граждани, че си позволяват да вършат зулуми безнаказано?! Гнусно. Как да спрем тази злостност и омраза на едни българи към други българи?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Яну 2023 14:45ч.

    :Минавайте на диета за отслабване всички настоящи и минали евродупетати , и няма да имате оправдание, че не можете да се тикнете в люковете на танковете, а и западните танкове са много екологични, със завъртащи се капаци отгоре, без нужда от заваряване, като при по-старите руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата, изглежда че е една структура

    29 Яну 2023 14:59ч.

    която не се занимава с разследване на държавно предателство, злоупотреба със служебно положение в особено големи размери и щети за държавата, слугуване на чужди правителства и лобиране за облагодетелстване на определени тесни кръгове от бизнеси и лица. Това са все дейности, които са над българското законодателство, т.нареченеите световни дела. Нашата конституция не може да го хване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Яну 2023 15:10ч.

    Да доставяш оръжие не е миротворчество, а съучастие във война! По време на Първата световна война България разрешава на немците по нейните железници да доставят на Турция, оръжие. След това се приема, че България е съучастник, а след това и участник в ПСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    29 Яну 2023 15:13ч.

    Единствената православна страна, която е съюзник на австро-германския блок по време на Първата световна война, е България. В България има чувство за безнаказаност. Докато такива като този, простото и компания не влязат в затвора, останалите няма да си вземат поуки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има два основни въпроса

    29 Яну 2023 15:31ч.

    Които журналистите трябва да зададат и да поискат обстоен отговор, от партиите които ще искат да се явяват на предстоящите избори и те са: 1. Подкрепяте ли даване на помощ за Украйна и каква? 2. Подкрепяте ли въвеждане на еврото и от кога? Съответно отговорите на тези два въпроса да са закачени за предизборните им видеа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Атанасов

    29 Яну 2023 20:19ч.

    Ало, каскетуро КАРЕНИН, събуди се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи